Ce spune Biblia despre consumul de băuturi alcoolice? (partea I & II) – Nelu Brie

Ce spune Biblia despre consumul de băuturi alcoolice? (partea I) – Nelu Brie

Ce spune Biblia despre consumul de băuturi alcoolice? (partea II) – Nelu Brie

Marcu 15:22-23  L-au adus la locul numit Golgota, care tradus înseamnă „Locul Craniului“[a]23 I-au dat să bea vin amestecat cu smirnă, dar El nu l-a luat.

Vom continua invatatura cu privire la bauturi alcoolice. Poate ca cineva va intreba: Da, de ce acest subiect? Este oare o problema asa de mare in viata bisericii Emanuel, ca e nevoie sa cheltuim doua servicii divine pentru a discuta aceasta tema? La aceasta intrebare nu cunosc toate raspunsurile. Dar vreau sa spun ca nu trebuie sa asteptam sa fie o problema morala, sa fie o practica printre noi ca subiectul acesta sa-l tratam. Daca, de exemplu, se predica despre minciuna, nu se presupune ca toti cei prezenti mint sau ca traim in masa un fenomen de raspandire a minciunii. Sau daca se vorbeste despre divort, nu inseamna ca 50% din familii se gasesc in primejdia asta  si deja avem o problema serioasa. Sau daca vorbim despre iad, asta nu inseamna ca cineva dintre cei prezenti a ajuns acolo si trebuie cumva sa indreptam lucrurile. Nu. Invatatura pe care o dam o aducem, sigur ca poate sa surprinda in secretele vietii sale pe cineva ispitit. Si-l va ajuta si-l va intari sa se intoarca la principiile morale pe care le propovaduim, pe care le gasim in Scriptura. Si pe de alta parte, sigur, Cuvantul lui Dumnezeu are si scopul preventiv. El ne intareste in credinta. Ne intarete convingeri, fiind apoi in stare sa dam socoteala oricui ne intreaba, de credinta pe care o avem si de propovaduirea pe care o marturisim. In privinta aceasta, cred ca scopul acestei invataturi este evident si nu mai este nevoie sa insistam.

In intalnirea trecuta aratam din Cuvantul Domnului  ca potrivit invataturii Scripturilor, abstinenta de la consumul de bauturi alcoolice  in orice forma si in orice cantitate potriveste cel mai bine cu etica crestina. Sustinand aceasta concluzie pe cateva argumente, doar le voi mentiona, fara sa le mai aprofundez. Revin cu sublinierea argumentelor principale in temeiul carora sustinem ca un crestin trebuie sa se abtina de la consumul de bauturi alcoolice.

 • Consacrarea deplina in slujba lui Dumnezeu presupune si abstinenta de la alcool, si aici este si asa numitul principiu al nazireatului descris in Numeri capitolul 6 vers. 2-3
 • Trairea in sfintenie exclude consumul de bauturi alcoolice potrivit principiului sfinteniei pe care il gasim dezvoltat in Leviticul 10:8-10.
 • Al treilea argument arata ca umblarea cu intelepciune exclude consumul de alcool- gandindu-ne aici la ravagiile, la efectele distructive care consumul de alcool il are in zilele noastre.
 • Principiul intelepciunii – dupa Proverbe 20:1; 31:4, ne invata sa ne ferim de consumul de bauturi alcoolice.  Apoi, efectele dezastruoase pe care consumul de alcool il are in vietile multor oameni impune abstinenta- Proverbe 23:29-35 sustine argumentul acesta.
 • Al cincilea argument pe care l-am dezvoltat il are in atentie pe Timotei, unul dintre barbatii catre care au fost adresate  doua epistole din Noul Testament, scrise de apostolul Pavel. Barbatul acesta, un om temator de Dumnezeu, folosit de Dumnezeu, practica abstinenta de la consumul de alcool, lucru aratat in 1 Timotei 5:23.
 • De asemenea, toate acele porunci ale apostolului Pavel  prin care suntem chemati sa fim treji, sa fim vegheatori, sa fim lucizi la minte, pretind si abstinenta de la consumul de bauturi alcoolice.
 • De asemenea, al saptelea argument asupra caruia am insistat data trecuta este asa numitul principiu misionar. Crestinii au datoria morala sa fie un exemplu de urmat pentru cei din jur, sa reprezinte un far care sa lumineze spre Domnul Hristos si nu de slabiciunile care tin de natura noastra pamanteasca.
 • Umblarea in plinatatea Duhului Sfant, potrivit Efeseni 5:18, impune abstinenta de la consumul de alcool, Cuvantul Domnului indemnandu-ne sa nu fim plini de vin, ci dimpotriva plini de Duh.
 • Un ultim argument pe care l-am subliniat duminica trecuta (vezi mesajul in video de mai sus), tine de identitatea si slujba crestina care exclude consumul de alcool. Este asa numitul principiu al preotiei care cerea preotilor care se gasesc in slujba lui Dumnezeu, li se cerea abstinenta de la consumul de bauturi alcoolice.

Sigur ca pot fi invocate si alte argumente, dar data trecuta am incheiat prin a observa  ca in sfanta Scriptura gasim pasaje care privite in graba sau cu atentie, cineva ar putea sa ridice intrebari legate de adevarul concluziilor la care am ajuns. Spre exemplu, in Vechiul Testament, gasim texte in care vinul este prezentat pozitiv si o sa identificam in aceasta seara aceste pasaje (vezi in video de mai jos). Ba chiar Domnul a poruncit sa fie consumate. O sa vedem despre ce este vorba. Apoi, Domnul Isus, chiar la inceputul lucrarii Sale Mesianice a facut un miracol. A schimbat apa in vin la nunta din Cana. Isus Hristos dupa cum citim a fost, in vorbele oamenilor, suspect ca este bautor de vin, ca mananca cu vamesii si cu pacatosii. De asemenea, gasim in Vechiul Testament: Dati bauturi tari celui ce piere. Cum sa intelegem acest text biblic? Ce sa mai vorbim apoi de faptul ca la Cina Domnului, a Pastelui pe care Domnul Isus la asezat. El a luat un pahar , a spus ca acolo este rodul vitei si el a fost impartit intre ucenici. In dreptul diaconilor se spune sa nu fie bautori de mult vin. Daca diaconii n-au voie sa bea mult, se subintelege ca putin e bine. Cand vom veni asupra textului vom vedea despre ce este vorba.

Iata niste pasaje in Sfanta Scriptura in dreptul carora trebuie sa reflectam si sa le punem in lumina unei intelegeri mai largi a Sfintelor Scripturi. As vrea sa spun ca in zilele acestea m-a preocupat cercetarea acestui subiect. Am descoperit o literatura crestina vasta pe acest subiect. Obiectivitatea iti cere sa te uiti si la carti in care este sustinut consumul moderat de alcool. Cele care sustin consumul fara limita nu l-am bagat in seama. Iertati-mi „lipsa asta de obiectivitate”.  Insa, au fost si din acelea care sustin un consum echilibrat, chiar unii autori  insista cu argumente peste argumente. In acelasi timp, am bagat de seama ca sunt invatatori crestini, profesori de marca, in lumea aceasta, nu neaparat de confesiune penticostala, de confesiune baptista, nu de confesiune adventista, nici nu mai vorbesc de confesiune penticostala, care sustin cu tarie, argumentand in teze de doctorat sau in studii postdoctorale ca Sfanta Scriptura promoveaza abstinenta totala de la consumul de alcool. Cine este interesat de literatura pe subiectul asta, pot sa va indic surse. Dar, lasam toate aceste deoparte, in urmatoarele 50 de minute sa cercetam Cuvantul pe care-l avem inainte.

Primul aspect pe care as vrea sa-l avem in atentie si care este absolut necesar pentru a intelege aceste pasaje biblice tine de folosirea terminologiei  ebraice si grecesti cu privire la bauturile alcoolice. (Din primele 10 minute, din al doilea video- mai sunt aprox 60 de minute din mesaj)

Vezi partea I-a aici – Ce spune Biblia despre consumul de băuturi alcoolice?  Nelu Brie

2 comentarii (+add yours?)

 1. Anamaria
  ian. 30, 2018 @ 04:59:45

  Fratele meu drag, cred cu tărie ca ati uitat sa puneti un verset din epistola lui Pavel catre Timotei, unde Timotei este chiar incurajat de Pavel sa foloseasca vinul ca si un medicament dat fiind faptul ca Timotei avea probleme stomacale. Asta poate spuneti e o excepție, nu si o regulă.
  Pentru mine însămi am folosit acest lucru ca atare si am avut rezultate convingătoare. ADAUG CA asa precum orice lucru poate deveni un rău in sine putând sa ne stăpânească, la fel e si cu vinul, iar daca pentru alții băutura este o problemă, atunci sa se abțină.
  Parafrazez versetul unde spune sa Nu NE ÎMBĂTAM de VIN intrucat aceata este destrăbălare, iar asta nu e același lucru cu a Bea vin.
  Chiar si medicii recomandă sa o faci pentru sănătate.
  Cu respect

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

<span>%d</span> blogeri au apreciat: