Interviu cu analistul Joel Rosenberg despre situația actuală a Ierusalimului

Vicepreședintele a vorbit mult despre pace și despre America din perspectiva unei națiuni care aduce pace. Eu am captat ideea pe care vicepreședintele o spunea, că pare imposibil să fie pace, sunt atâția cinici și e de înțeles, dar SUA deja a ajutat Israelul și Egiptul să facă pace. SUA a fost mediator între Israel și Iordania și avem acel tratat care a rămas în picioare. Se poate! Eroii din trecut au avut de făcut alegeri dificile, dar iată că au făcut pace și a funcționat.

Unul dintre cei ce stăteau în sala Knessetului și au ascultat discursul vicepreședintelui Mike Pence a fost Joel Rosenberg.
După aceea, am discutat cu el aici, în studioul din Ierusalim. În studio ni se alătură Joel Rosenberg, autor de succes și analist în Orientul Mijlociu.
– Joel, ne bucurăm să fii aici.
– Mă bucur să fiu aici, Chris.
– Erai în sala parlamentului israelian și l-ai auzit pe vicepreședintele Mike Pence ținând acel discurs, despre care unii spun că a fost unul istoric. Care a fost reacția ta?

– A fost într-adevăr un discurs istoric, în parte fiindcă niciun vicepreședinte american n-a vorbit în fața Knessetului. E ceva neobișnuit când, în afară de președintele SUA, un alt lider ține un discurs. Cei mai mulți președinți nici n-au făcut-o. A fost un discurs important. Cred că a fost o mare reușită. Contează prin ce lentile vedem acest discurs. Dacă ești israelian sau evanghelic, vei fi încântat. Administrația Trump-Pence a întărit alianța cu Israelul, ca parte a unui deziderat strategic. Se lucrează acum pe mai multe planuri, încercând să repare relațiile, după ce au fost aproape năruite în anii lui Obama-Biden. Cred că israelienii și americanii evanghelici sunt entuziasmați. A fost un discurs lung, detaliat și care a cuprins mai multe aspecte.

Dacă ești palestinian, cel mai probabil te vei înfuria. Dacă ești din Iordania sau Egipt, unde vicepreședintele a mers în vizită, nu cred că vei fi prea bucuros.

Vicepreședintele a vorbit mult despre pace și despre America din perspectiva unei națiuni care aduce pace. Eu am captat ideea pe care vicepreședintele o spunea, că pare imposibil să fie pace, sunt atâția cinici și e de înțeles, dar SUA deja a ajutat Israelul și Egiptul să facă pace. SUA a fost mediator între Israel și Iordania și avem acel tratat care a rămas în picioare. Se poate! Eroii din trecut au avut de făcut alegeri dificile, dar iată că au făcut pace și a funcționat.

Se poate face același lucru cu palestinienii? Vicepreședintele spune că se poate și noi suntem gata să-i vedem pe palestinieni revenind la masa negocierilor. A fost un aspect important.

Acum, nu știm dacă aceasta va reduce furia pe care mulți o au în lumea arabă legat de recunoașterea Ierusalimului. Nu sunt sigur că va reuși.
– Te-ai întâlnit cu ambii lideri, și cu președintele Egiptului, el-Sisi, și avem și un reportaj de atunci, a fost o întâlnire istorică, după care l-ai întâlnit și pe regele Abdullah, atât personal, cât și în grup. Cum a reușit el această finețe, despre care pomeneai și în articol, cu ambele țări?
– „Jerusalem Post” a publicat duminică un articol și spuneam că vicepreședintele a avut de rezolvat o problemă dificilă. Cum reușești să te adresezi tuturor acestor părți deodată? Recomandarea mea a fost să nu aibă o abordare victorioasă și că ar trebui să vorbească despre pace și despre compromisurile pe care ambele părți vor trebui să le facă.

Vicepreședintele a stat de vorbă cu președintele el-Sisi în Cairo și cu regele Abdullah și cred că a făcut progrese, expunând detalii și ascultând ce au ei de spus, însă dacă discursul nu era unul echilibrat, putea să strice progresul pe care l-a făcut în tot acest timp. Cred că s-au luat decizii, dar va mai dura ceva timp.
Cred că discursul a fost foarte bun. Vicepreședintele a spus foarte clar, chiar a accentuat unele puncte din anunțul președintelui Trump din 6 decembrie. Au fost două puncte cheie, unul că, deși SUA recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, limitele Ierusalimului urmează să fie stabilite în cadrul unui acord dintre israelieni și palestinieni.

Cred că nu mulți din lumea arabă au auzit discursul sau l-au citit, așa că ei au rămas doar cu: „Trump le-a dat Ierusalimul evreilor”, ceea ce i-a înfuriat.
Președintele a spus însă că limitele exacte ale Ierusalimului nu sunt încă stabilite, iar vicepreședintele a întărit acest lucru, nu doar aici, ci și în Egipt și Iordania.
Știre difuzată în emisiunea Jerusalem Dateline 214 – 3 februarie 2017, la Alfa Omega TV.
Ultimele stiri creștine: http://alfaomega.tv/stiri

2 comentarii (+add yours?)

  1. octavpelin
    feb. 01, 2018 @ 03:01:04

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

  2. Liviu
    feb. 02, 2018 @ 12:55:44

    Tratatele de pace incheiate de Israel cu Iordania si Egipt nu au a face cu impartirea Tarii Sfinte…! Sa facem diferenta, totusi…; un tratat de pace cu palestinienii are ca obiectiv principal tocmai impartirea teritoriului Israelului, inclusiv a Ierusalimului…; ceea ce este inacceptabil din partea lui Dumnezeu ! In cartea lui Ioel 3:2, Domnul numeste acel „petec”de pamant: „tara Mea”, „mostenirea Mea”, si acuza natiunile lumii ca si-au impartit tara Lui(Israelul), timp de 2000 de ani, cat evreii au fost risipiti pe toata fata pamantului. Dumnezeu va judeca cu asprime natiunile lumii in valea lui Iosafat. Am convingerea ca Domnul nu i-a readus in tara pe evrei, ca din nou tara sa le fie reimpartita !! NU VA EXISTA NICI UN TRATAT DE PACE INTRE EVREI SI PALESTINIENI, PUNCT! Dumnezeu a dat tara aceasta pentru totdeauna urmasilor lui Avraam din sotia sa Sara(Isaac) si nu din roaba Agar(Ismael). Numai Domnul Isus va face pace acolo(nici americanii, nici ONU, nici UE) atunci cand va reveni si va domni la Ierusalim cu autoritate peste toate popoarele(Ezechiel 37:24-28; Zaharia 14:16-21)

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: