Iacob Berghianu – Babilon și Ierusalim – istoria și destinul profetic a două cetăți rivale 5

Să trecem puțin, acum, prin conținutul capitolelor 17 și 18 ale Apocalipsei. Zece la sută din această carte se ocupă în mod special cu Babilonul. Dacă este așa de important pentru Dumnezeu, trebuie să studiem cu și mai mare atenție, și să cautăm să înțelegem. În Apocalipsa 17:5, ne este prezentată o femeie care călărea pe o fiară. Pe frunte avea un nume, o taină: „Babilonul cel mare”. În capitolul 18, Dumnezeu descrie o putere economică mondială. Care este numele ei? Tot „Babilonul cel mare” (Apoc. 18:2).

În Vechiul Testament, Dumnezeu ne-a spus că Babilonul a fost locul în care a început răul pe fața pământului după potop. Apoi, El ne anunță: „Am să pedepsesc Babilonul pentru tot răul pe care l-a făcut și am să reașez poporul Meu în legămintele făgăduințelor sfinte”. Acum, la sfârșitul Bibliei, în Apocalipsa, Dumnezeu reia aceste două teme și ne spune: „Știți ceva? Vreau să vă spun ce am să-i fac Babilonului, cetății care va fi iarăși mare și tare la vremea sfârșitului. Babilonul va fi o cetate foarte bogată, cu influență puternică asupra întregii lumi. În plus, reputația ei va fi că i-a chinuit și persecutat pe copiii Mei. Am să nimicesc Babilonul cu desăvârșire.” 

…Nu cred că este un accident că Babilonul apocaliptic este descris ca „mama desfrânatelor/ și spurcăciunilor pământului” (Apoc. 17:5). Babilonul dintâi, ca și Babilonul al doilea de pe vremea lui Daniel, ca și Babilonul apocaliptic trebuie să aibă o puternică componentă de spiritualitate ocultă. Sursa și inspirația „rebeliunii” acestei cetăți este Satan însuși. Cele trei Babiloane istorice au fost tot atâtea încercări demonice de a bloca planul lui Dumnezeu pentru mântuirea lumii. Iată de ce, Babilonul trebuie reconstruit și distrus chiar în preajma Revenirii Domnului Isus pentru instaurarea împărăției mesianice.”

Răspunsuri pentru Viață 114. Babilon și Ierusalim – istoria și destinul profetic a două cetăți rivale

Bun găsit, dragi telespectatori! Vă felicit pe toți aceia care ați fost gata să plătiți prețul urmăririi tematicii noastre, de o importanță și amploare deosebite. După cum precizam și în episoadele anterioare, articolul ”Babilon și Ierusalim – Istoria a două cetăți”, a apărut în Biblia Planului Profetic, Ediția I -2013, sub egida American-Romanian Bible Society. Și este de o relevanță deosebită pentru vremurile pe care le trăim. Așa că vom continua de unde ne-am oprit în episodul precedent, unde ni se spune: (citat) ”Să trecem puțin, acum, prin conținutul capitolelor 17 și 18 ale Apocalipsei. Zece la sută din această carte se ocupă în mod special cu Babilonul. Dacă este așa de important pentru Dumnezeu, trebuie să studiem cu și mai mare atenție, și să cautăm să înțelegem. În Apocalipsa 17:5, ne este prezentată o femeie care călărea pe o fiară. Pe frunte avea un nume, o taină: „Babilonul cel mare”. În capitolul 18, Dumnezeu descrie o putere economică mondială. Care este numele ei? Tot „Babilonul cel mare” (Apoc. 18:2). Conținutul celor două capitole din Apocalipsa, 17 și 18, merge în paralel. Iată un tabel care grupează conținutul acestora: (să-l urmărim și noi pe ecran)

BABILONUL APOCALIPTIC Apocalipsa 17   Apocalipsa 18

„Babilonul cel mare” – 17:5

  „Babilonul cel mare” – 18:2

„Și femeia, pe care ai văzut-o este cetatea cea mare, care are stăpânire peste împărații pământului” – 17:18

„Vai! vai! Babilonul, cetatea cea mare, cetatea cea tare! într-o clipă ți-a venit judecata!” – 18:10

„Femeia aceasta era îmbrăcată cu purpură și stacojiu; era împodobită cu aur, cu pietre scumpe și cu mărgăritare” – 17:4

„Cetatea cea mare, care era îmbrăcată cu in foarte subțire, cu purpură și cu stacojiu, care era împodobită cu aur, cu pietre scumpe și cu mărgăritare…” – 18:16

„Ținea în mână un potir de aur, plin de spurcăciuni și de necurățiile curviei ei” – 17:4

„Răsplătiți-i cum v-a răsplătit ea, și întoarceți-i de două ori cât faptele ei. Turnați-i îndoit în potirul în care a amestecat ea!” – 18:6

„Cu ea au curvit împărații pământului, și locuitorii pământului s-au îmbătat de vinul curviei ei!” – 17:2

„Pentru că toate neamurile au băut din vinul mâniei curviei ei, și împărații pământului au curvit cu ea, și negustorii pământului s-au îmbogățit prin risipa desfătării ei” – 18:3

„Și am văzut pe femeia aceasta îmbătată de sângele sfinților și de sângele mucenicilor lui Isus. “- 17:6

„Și pentru că acolo a fost găsit sângele proorocilor și al sfinților și al tuturor celor ce au fost înjunghiați pe pămant” 18.24

Care este concluzia? Ce vrem să arătăm cu acest tabel? În Vechiul Testament, Dumnezeu ne-a spus că Babilonul a fost locul în care a început răul pe fața pământului după potop. Apoi, El ne anunță: „Am să pedepsesc Babilonul pentru tot răul pe care l-a făcut și am să reașez poporul Meu în legămintele făgăduințelor sfinte”. Acum, la sfârșitul Bibliei, în Apocalipsa, Dumnezeu reia aceste două teme și ne spune: „Știți ceva? Vreau să vă spun ce am să-i fac Babilonului, cetății care va fi iarăși mare și tare la vremea sfârșitului. Babilonul va fi o cetate foarte bogată, cu influență puternică asupra întregii lumi. În plus, reputația ei va fi că i-a chinuit și persecutat pe copiii Mei. Am să nimicesc Babilonul cu desăvârșire.”

Pe baza acestor înștiințări venite de la Dumnezeu, sunt convins că Babilonul de odinioară va fi reconstruit. Lucrarea a și început deja cu foarte ambițiosul … Sadam Huseim. Surpriza lui Sadam: Babilonul se întoarce! În anul 1990, lumea întreagă a fost uimită când Sadam Husein a invadat Kuveitul. Ceea ce au uitat mulți, sau n-au băgat de seamă, este că în același timp a mai avut loc și o altă invazie: Siria a intrat în Liban. De ce s-a vorbit așa de puțin despre ceea ce a făcut Siria și așa de mult despre ceea ce a făcut Irakul cu Kuweitul? Răspunsul este ascuns într-un cuvânt care este din ce în ce mai mult pe buzele tuturor oamenilor din lume: petrolul. Lumea internațională a reacționat așa de rapid și de violent pentru că Sadam Husein, omul care stăpânea deja 12% din rezervele mondiale de petrol se făcuse peste noapte proprietar a peste 25% din petrolul lumii, iar dacă l-ar fi lăsat să invadeze și Arabia Saudită, cum dorea el, Sadam ar fi ajuns să dețină cam 50% din petrolul lumii. La bursele lumii, prețul petrolului a explodat pentru câteva zile și n-a coborât la cotele normale decât după ce Statele Unite și-au trimis forțele armate în zonă. Dacă America n-ar fi vrut sau n-ar fi putut să împiedice planurile lui Sadam Husein, omul acesta ar fi cucerit în doar câteva săptămâni resurse naturale care l-ar fi făcut cel mai bogat și puternic dictator al lumii.

Nu-i de mirare că, în fața unei asemenea perspective, țările lumii au acceptat foarte repede să facă parte dintr-o coaliție care să „elibereze” Kuweitul. Obișnuia să se spună: „Cine are puterea militară, are lumea la picioare”. Observația s-a schimbat în: „Cine are supremația tehnologică stăpânește lumea”, iar acum este din ce în ce mai clar că: „Cine are cele mai mari resurse de carburanți va stăpâni lumea”. Oare de ce a ales Dumnezeu să așeze niște uriașe pungi subterane cu petrol tocmai sub teritoriile din Orientul Mijlociu? Răspunsul este foarte simplu: „Omenirea a clădit timp de secole o civilizație mândră și avansată care are însă un călcâi al lui Ahile …

Supercivilizațiile mondiale, de la America, la Europa, la Japonia, la China și la India, au privit de sus înspre „prăfuiții deșertului” din străvechiul leagăn al omenirii. Nimeni nu mai credea că acele țări, și locuitorii lor, vor mai avea ceva de spus care să fie demn de luat în seamă pe scena politică mondială. Simetria istoriei lui Dumnezeu cerea însă ca atenția lumii să se întoarcă încă o dată spre Israel, spre Babilon și spre problemele care au început strâmb și au rămas nerezolvate. Ascunzând petrolul în subsolul țărilor străvechi, Dumnezeu a procedat ca și cu un ceas cu alarmă pe care-l pui să sune la ora fixă. „Cei care au urechi de auzit” și-au dat seama că de curând ceasul istoriei divine a sunat, iar suneria lui a readus atenția întregii lumi asupra regiunilor străvechi.

Ceea ce se întâmplă astăzi în Israel, Irak și în Iran se află pe pagina întâi a marilor cotidiene ale lumii. Motivul: petrolul! Lumea modernă este dependentă de petrol și economiile mondiale flămânde pot fi îngenunchiate peste noapte de o criză petrolieră. America nu s-a dus în Irak pentru a instala acolo democrația, ci pentru că democrațiile lumii sunt în pericolul de a ajunge la bunul plac al unor tirani orientali asemănători cu satrapii care au stăpânit în antichitate lumea. Revenind, să observăm că primul lucru pe care l-a făcut Sadam Husein a fost să înceapă reconstrucția fizică a cetății străvechi, Babilonul.

La puțin timp după ce a preluat puterea în 1979, Sadam a demarat un ambițios program de ridicarea zidurilor Babilonului pe chiar temeliile străvechi. Gestul lui a fost un coșmar pentru arheologi, dar asta nu l-a făcut să se oprească. După numai opt ani, Sadam inaugura între noile ziduri ale străvechiului Babilon „Festivalul Babilonului”. Toate zidurile Bagdadului erau împodobite cu un afiș multiplicat parcă la infinit. El purta chipul a două personalități așezate una lângă alta peste secole: prima era Sadam Huseim, iar cealaltă era … Nebucadnețar. Dacă priveai cu atenție observai repede că portretele fuseseră comandate în așa fel încât trăsăturile celor doi, fruntea, nasul, ochii, bărbia, să semene. Sadam a dat ordin ca afișul să-l anunțe lumii ca pe urmașul marelui împărat. Scopul „Festivalului Babilonului” era să pună în mintea tuturor arabilor că el este urmașul de drept, noul conducător care preia mantia stăpânului lumii antice.

În anul 605 î.H., în Babilon ajunsese împărat un om remarcabil, numit Nebucadnețar. În cei patruzeci și doi de ani ai domniei lui, Babilonul și-a clădit un imperiu colosal care se întindea de la Nord-Vestul Mării Mediterane până la porțile Egiptului, până la Marea Roșie și până la Golful Persic. Din punct de vedere religios, Babilonul practica un politeism tolerant, în care fiecare zeu major își avea un templu măreț, construit într-un anume oraș. Zeii lor patronau soarele, luna, aerul, ploaia, iubirea, războiul și bolile. Ceremoniile lor religioase implicau procesiuni fastuoase și elaborate, cu diferite ordine preoțești, cu magicieni, ghicitori în stele, vrăjitori și divinatori, a căror îndeletnicire era citirea viitorului și păzirea imperiului de forțele amenințătoare ale spiritelor rele. Babilonul poate fi numit un imperiu al magiei. Țara era condusă de un împărat, dar acesta se afla sub totala dominație a magicienilor și vrăjitorilor sfetnici. Nici o hotărâre și nici un eveniment important nu se punea la cale fără consultarea calendarelor „astrologice”. Zodii astrale și zile favorabile dominau prezicerile cititorilor în stele. Literatura Bibilonului ne pune la dispoziție o legendă despre facerea lumii. Zeul Marduk ar fi creat tot ce se vede din trupul mort al unei zeițe cu numele Tiamat. Dacă mergi astăzi în Babilon, poți intra în cetate prin „calea procesiunilor”. A fost reconstruită sala tronului din palatul imperial. În cadrul primului festival, câteva mii de oameni au defilat pe această cale îmbrăcați în uniformele armatelor babiloniene, proclamând renașterea cetății. Au fost deja reconstruite o serie de Temple și de clădiri. Un templu, „Ninmach Temple” a fost ridicat exact pe temeliile de odinioară. Într-un timp record, două treimi din zidurile care înconjurau Babilonul au fost ridicate din nou. Întreg palatul lui Nebucadnețar a fost reconstruit înainte de „războiul Golfului”.

Unul dintre palatele lui Saddam Hussein. Foto Pinterest

De fapt, Sadam a împânzit tot Irakul cu palatele sale. De unde a avut Sadam atâția bani? Răspunsul este iarăși: petrolul! Peste 20% din macaralele mari ale lumii sunt înălțate în Orientul Mijlociu. Cele mai multe și mai impunătoare construcții nu se mai înalță astăzi la Paris, Londra, New York sau Chicago, ci în Dubai, în Arabia Saudită și în Oman. Cine a văzut imagini cu ceea ce se întâmplă în acele zone și-a dat seama că asistăm la o „orgie” a megalomaniei. Realizările spectaculoase de până acum ne îndreptățesc să credem că reconstrucția Babilonului va fi doar … un fleac pentru resursele și tehnologiile care sunt deja la dispoziția celor din Orient. Care este sursa banilor necesari unor asemenea nemaintâlnite campanii de construcție: petrolul! Preluând terminologia apocaliptică, „grăsimea neamurilor lumii” se întoarce acum în străvechea vatră a civilizației umane. Reconstruirea Babilonului nu mai este privită astăzi ca o imposibilitate, ci doar ca o simplă problemă de timp și de prioritate.

CONTINUARE mai jos sub video –

114 – Răspunsuri Pentru Viață – Babilon și Ierusalim – Istoria și destinul a două cetăți rivale_5

Al doilea lucru pe care l-a făcut Sadam a fost să încerce să pună mâna pe și mai mult petrol ca să se facă indispensabil economiilor lumii. El n-a reușit, dar unul din cei care-i vor urma vor reuși. Nu mă mir de loc să citesc în Apocalipsa că Babilonul va ajunge în final un centru al economiilor mondiale, iar pieirea lui îi va face pe mulți să-l bocească cu amar. Nici măcar Antichristul, care are puterea administrativă și militară mondială nu se poate descurca fără Babilon, cetatea rebelă urmând să aibă supremația economică (citat larg din Apocalipsa 18:4-14). Apoi am auzit din cer un alt glas, care zicea: „Ieșiți din mijlocul ei, poporul Meu, ca să nu fiți părtași la păcatele ei, și să nu fiți loviți cu urgiile ei! Pentru că păcatele ei s-au îngrămădit, și au ajuns până în cer; și Dumnezeu și-a adus aminte de nelegiuirile ei. Răsplătiți-i cum v-a răsplătit ea, și întoarceți-i de două ori cât faptele ei. Turnați-i îndoit în potirul în care a amestecat ea! Pe cât s-a slăvit pe sine însăși, și s-a desfătat în risipă, pe atât dați-i chin și tânguire! Pentru că zice în inima ei: „Șed ca împărăteasă, nu sunt văduvă, și nu voi ști ce este tânguirea!” Tocmai pentru aceea, într-o singură zi vor veni urgiile ei: moartea, tânguirea și foametea. Și va fi arsă de tot în foc, pentru că Domnul Dumnezeu, care a judecat-o, este tare. Și împărații pământului care au curvit și s-au dezmierdat în risipă cu ea, când vor vedea fumul arderii ei, vor plânge și o vor boci. Ei vor sta departe, de frică să nu cadă în chinul ei, și vor zice: Vai! vai! Babilonul, cetatea cea mare, cetatea cea tare! Într-o clipă ți-a venit judecata!” Negustorii pământului o plâng și o jelesc, pentru că nimeni nu le mai cumpără marfa: marfă de aur, de argint, de pietre scumpe, de mărgăritare, de in subțire, de purpură, de mătase și de stacojiu; nici feluritele lor soiuri de lemn de tiin, tot felul de vase de fildeș, tot felul de vase de lemn foarte scump, de aramă, de fier și de marmură; nici scorțișoară, nici mirodeniile, nici miroznele, nici mirul, nici tămâia, nici vinul, nici untdelemnul, nici făina bună de tot, nici grâul, nici boii, nici oile, nici caii, nici căruțele, nici robii, nici sufletele oamenilor. Și roadele atât de dorite sufletului tău s-au dus de la tine. Toate lucrurile alese, strălucite, sunt pierdute pentru tine, și nu le vei mai găsi” (încheiat largul citat biblic din Apocalipsa)

Al treilea lucru pe care l-a făcut Sadam, deși Irakul are o populație predominant musulmană, chiar fanatică în credința lor, a fost să reîntoarcă țara la idolatria străveche. Unul din lucrurile care a fost reconstruit în Babilonul lui Sadam, dar n-a existat pe vremea lui Nebucadnețar, a fost „teatrul”. Alexandru Macedon l-a construit când a vrut să transforme Babilonul în capitala orientală a imperiului său. Primul „festival” pus la cale de Sadam a avut loc în incinta acestui „teatru” reconstruit pe locul și în dimensiunile vechiului edificiu. Procesiunea s-a încheiat cu un tribut închinat zeiței „Iștar”, zeița mamă a Babilonului, căreia i s-a acordat meritul de a fi patronat renașterea cetății. Un bărbat s-a închinat înaintea unei femei care o întruchipa pe Iștar și cuvinte rostite în limbile franceză, arabă și engleză au proslăvit această cetate eternă aflată acum sub patronajul lui Sadam.

Nu cred că este un accident că Babilonul apocaliptic este descris ca „mama desfrânatelor/ și spurcăciunilor pământului” (Apoc. 17:5). Babilonul dintâi, ca și Babilonul al doilea de pe vremea lui Daniel, ca și Babilonul apocaliptic trebuie să aibă o puternică componentă de spiritualitate ocultă. Sursa și inspirația „rebeliunii” acestei cetăți este Satan însuși. Cele trei Babiloane istorice au fost tot atâtea încercări demonice de a bloca planul lui Dumnezeu pentru mântuirea lumii. Iată de ce, Babilonul trebuie reconstruit și distrus chiar în preajma Revenirii Domnului Isus pentru instaurarea împărăției mesianice.”

Ne oprim aici cu citatul din penultima parte a articolului nostru, referindu-ne -pentru că timpul afectat emisiunii ne permite aceasta- la o carte recentă apărută în Statele Unite scrisă de  Joel Richardson, pe acest subiect. Este vorba de „Misterul Babilonului: Roma sau Mecca” – Dezlegarea celui mai mare mister al profeției biblice. Richardson este cel mai prolific scriitor contemporan în profeție eshatologică. El recunoaște, cum trebuie să recunoască orice cercetător sincer și avizat,  că profeția privitoare la identificarea Babilonului Cel Mare din Apocalipsa este una dintre cele mai provocatoare, dificile și enigmatice profeții. În istoria timpurie a bisericii, părerea primară a credincioșilor pare să fi fost că Imperiul Roman, Roma păgână era Tainicul Babilon. Explicabil, pentru că creștinii au trăit și au suferit sub dominația și hegemonia acestuia. Dar când Imperiul Roman a căzut, și a devenit ”creștin”, această opinie și-a pierdut o parte din relevanță și credibilitate.

Astfel că, o altă viziune majoră pe care o găsim în istorie este că Marele Babilon ar fi Islamul, ca religie. Dar convingerile s-au schimbat și în această privință prin apariția Protestantismului, deoarece creștinii au început să lupte pentru corecta interpretare a credinței creștine. Astfel că, practic, toți reformatorii au acreditat vechea idee că Roma ar fi Marele Babilon, transferând identitatea acestuia asupra Vaticanului. Richardson afirmă: (citat) „Nu mai este Roma păgână, ci Biserica Romano-Catolică. Asta a devenit poziția dominantă pentru ultimii aproape 500 de ani începând de la Reformă. Dar, în ultimii 150 de ani s-au ivit și alți candidați la a fi Marele și Tainicul Babilon: llluminati, Statele Unite, Wall Street-ul, New York City.”

Richardson crede și afirmă, însă, că doar Islamul îndeplinește multe din profețiile eschatologice, în special Cartea lui Daniel și Apocalipsa, el însuși susținând că Antihristul va fi islamic. În paranteză spus! Nu știm, însă, cum poate fi Antihristul și prințul roman care va veni (cf. Daniel 9) și lider islamic, în același timp!? O explicație ar fi cucerirea Romei de către Islam!! În fine, Richardson susține că a explorat toate interpretările posibile în noua sa carte și a ajuns la o concluzie surpinzătoare și dramatică. El afirmă că nu Roma, ci Mecca, din Arabia Saudită ar fi de fapt Babilonul Cel Tainic descris în Apocalipsa. Și, atunci când nu rămânem la ceea ce spune Biblia, căutăm, desigur, alte explicații! Richardson oferă argumente destul de solide: Mecca este expresia opulenței, a desfătării și idolariei; este obiectul devoțiunii musulmanilor din întreaga lume care se roagă în direcția sa de cinci ori pe zi. Mecca, afirmă Richardson, nu este nici mai mult nici mai puțin decât cetatea cea mare care corupe liderii lumii. Și, se afirmă, nu este decât o chestiune de timp până când toate detaliile apocaliptice profețite vor fi îndeplinite de către Mecca!

Mai mult,  planurile actuale ale prințului moștenitor al Arabiei Saudite, inclusiv crarea unui mega-oraș digital cu facilități de comunicare și transport ultramoderne; apoi, deschiderea spre inteligența artificială (robotul Sonia devenit cetățean de onoare al Arabiei Saudite), și multe altele sunt atuuri importante. Dar, semnificativ și important pentru teza studiului nostru este că acest eshatolog celebru, Joel Richardson, afirmă: ”A doua mea cea mai favorită interpretare a Misteriosului Babilon este că ar fi vorba tocmai de Babilonul reconstruit.” Și consimțim și noi la acest punct de vedere, chiar dacă precursori ai Marelui Babilon, animați de același spirit malefic au fost mulți în cursul istoriei. Să fim, deci, în gardă cu privire la toți aceștia! Dumnezeu să ne ajute!

Grafica – Iacob Berghianu – Raspunsuri pentru viata

CITEȘTE/VIZIONEAZĂ

  1. Prima emisiune aici – Iacob Berghianu – Babilon și Ierusalim – Istoria și destinul profetic a două cetăți rivale :
    ~BABILON – cetatea rivală a Ierusalimului
    ~Fiecare națiune a lumii își poate recunoaște și reconstitui drumul înapoi spre același punct de  origine: Babilonul străvechi. De acolo au început toate problemele noastre. Toate au fost puse la cale în această cea dintâi cetate a omenirii care se ridica nesmerită după pedepsirea prin apele Potopului..
  2. A doua emisiune – „După ce am aflat despre originea cetății Babilon să urmărim și să tragem concluziile care se impun din Alianțele Babilonului beligerant.” Citeste aici –  Iacob Berghianu – Babilon și Ierusalim – Istoria și destinul a două cetăți rivale -2
  3. A treia eimisiune – Babilonul va fi distrus…În Isaia capitolele 1-12, Dumnezeu îi spune, în esență, Regatului lui Iuda: „Am să te judec pentru păcatele tale și voi aduce asupra ta o pedeapsă care va ține până când va veni Mesia”. După aceasta, El privește spre națiunile degenerate în păcat din jurul lui Israel și le zice: „Ce vă uitați așa? Ce vă bucurați? Credeți că voi veți scăpa mai ușor? Dacă pe poporul Meu îl pedepsesc cu atâta asprime, ce credeți că vă așteaptă pe voi?”…. Iacob Berghianu – Babilon și Ierusalim – istoria și destinul profetic a două cetăți rivale -3
  4. A patra emisiune –  În istoria de până acum, cetatea orgoliului omenesc a distrus cetatea lui Dumnezeu, Ierusalimul. Dumnezeu ne spune însă că meciul nu s-a sfârșit.Cu mult înainte ca evenimentele să se întâmple, Isaia a prevestit nu numai că Babilonul va distruge Ierusalimul, ci și că Dumnezeu va distruge Babilonul, în „Ziua Domnului”, când poporul ales va fi reașezat în prerogativele promisiunilor divine. Să observăm că atunci când va fi distrus Babilonul, „în zilele acelea, în vremurile acelea”, atunci va avea loc și restaurarea lui Israel. Nu va fi vorba doar de o refacere fizică a națiunii, ci și de o renaștere spirituală.. Iacob Berghianu – Babilon și Ierusalim- istoria și destinul profetic a două cetăți rivale 4

 

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: