Arheologii au descoperit locul unde Apostolul Filip a botezat pe famenul etiopian

Foto Christian Today

Faptele Apostolilor 8:26-40

Filip şi famenul etiopian

26 Un înger al Domnului a vorbit lui Filip şi i-a zis: „Scoală-te şi du-te spre miazăzi, pe drumul care pogoară spre Ierusalim la Gaza şi care este pustiu”. 27 Filip s-a sculat şi a plecat. Şi iată că un etiopian, un famen cu mare putere la împărăteasa Candace a etiopienilor şi îngrijitorul tuturor vistieriilor ei, venit la Ierusalim ca să se închine, 28 se întorcea de acolo şi şedea în carul lui şi citea pe prorocul Isaia.29 Duhul a zis lui Filip: „Du-te şi ajunge carul acesta!” 30 Filip a alergat şi a auzit pe etiopian citind pe prorocul Isaia. El i-a zis: „Înţelegi tu ce citeşti?” 31 Famenul a răspuns: „Cum aş putea să înţeleg, dacă nu mă va călăuzi cineva?” Şi a rugat pe Filip să se suie în car şi să şadă împreună cu el. 32 Locul din Scriptură pe care-l citea era acesta: „El a fost dus ca o oaie la tăiere şi ca un miel fără glas înaintea celui ce-l tunde, aşa nu Şi-a deschis gura; 33 în smerenia Lui, judecata I-a fost luată. Şi cine va zugrăvi pe cei din timpul Lui? Căci viaţa I-a fost luată de pe pământ.” 34 Famenul a zis lui Filip: „Rogu-te, despre cine vorbeşte prorocul astfel? Despre sine sau despre vreun altul?” 35 Atunci, Filip a luat cuvântul, a început de la Scriptura aceasta şi i-a propovăduit pe Isus. 36 Pe când îşi urmau ei drumul, au dat peste o apă. Şi famenul a zis: „Uite apă, ce mă împiedică să fiu botezat?” 37 Filip a zis: „Dacă crezi din toată inima, se poate”. Famenul a răspuns: „Cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu”. 38 A poruncit să stea carul, s-au pogorât amândoi în apă, şi Filip a botezat pe famen. 39 Când au ieşit din apă, Duhul Domnului a răpit pe Filip, şi famenul nu l-a mai văzut. În timp ce famenul îşi vedea de drum, plin de bucurie, 40 Filip se afla la Azot, de unde s-a dus până la Cezareea. Şi propovăduia Evanghelia în toate cetăţile prin care trecea.

O piscină veche descoperită de arheologi din apropierea Ierusalimului este legată de locul în care Apostolul Filip ar fi botezat pe famenul etiopian, potrivit Christian Today.

Piscina mare face parte dintr-un sistem de rețea construit în timpul erei bizantine și descoperit la parcul Ein Hanniya între 2012 și 2016, au declarat miercuri oficialii de la New York Post. Aceasta datează din secolul al IV-lea și al VI-lea DC, conform Autorității Israeliene pentru Antichități și sunt tipice structurilor regale din perioada primului Templu din 960 î.Hr. și 586 î.Hr.

Nu este clar pentru ce a fost folosită piscina, au spus experții.

„Este dificil să știm pentru ce a fost folosită piscina – fie pentru irigații, spălări, amenajări peisagistice, sau posibil pentru ceremoniile botezurilor”, a declarat Irina Zilberbod, director de excavare pentru Autoritatea Israeliana pentru Antichități.

Monede vechi, ceramică și sticlă găsite la situl lui Ein Hanniya sugerează că a fost, de asemenea, un furnicar de activitate între secolul al IV-lea și al VI-lea î.Hr.
„Noi credem că unii comentatori creștini timpurii au identificat Ein Hanniya ca locul unde a fost botezat famenul etiopian, așa cum este descris în Faptele Apostolilor 8: 26-40”, a declarat un arheolog din districtul Ierusalim, Dr. Yuval Baruch, într-o declarație.

„Botezul famenului oficiat de Sfântul Filip a fost unul dintre evenimentele cheie în răspândirea creștinismului. Prin urmare, identificarea locului în care a avut loc a preocupat pe școlarii biblici timp de mai multe generații și a devenit un motiv comun în arta creștină „.
Este unul dintre numeroasele descoperiri extraordinare din ultimii ani care ar putea da o lămurire cu privire la primele secole ale creștinismului.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: