Președintele Donald Trump pledează pentru „compromisuri semnificative” din partea Israelului și a Autorității palestiniene pentru a se ajunge la un acord de pace

Într-un interviu cu un cotidian israelian conservator, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat astăzi că și Israelul va trebui să facă niște „compromisuri semnificative” în vederea păcii cu palestinienii.

„Vreau să fac clar că Ierusalimul este capitala Israelului’, a mai spus liderul american în interviul acordat cotdiianului Israel Hayom, adăugînd: „în ce privește frontierele, îmi voi da sprijinul pentru ceea ce cele două părți vor cădea de acord între ele. Cred că ambele părți trebuie să facă compromisuri semnifcative pentru ca a înțelegere de pace să devină posibilă. Extrase din interviu au fost date publicității astăzi și sînt citate de agenția Reuters.

SURSA – RADIO EUROPA LIBERA

Are Donald Trump un plan de pace pentru Orientul Apropiat?

Preşedintelui american Donald Trump i s-a reproşat mult în ultimul timp că a amplificat tensiunile din Orientul Apropiat prin decizia de a muta ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim. Un alt reproş care i se a duce este că nu propune nici un plan de pace în contextul conflictului israelo-palestinian. S-ar părea însă că Donald Trump privilegiază un plan mai vechi, acela de creare a unui stat palestinian cu capitala la Abou Dis, un mic oraş palestinian situat la patru kilometri de Ierusalim.

Acest scenariu, lansat în urmă cu cîteva decenii şi respins total de palestinieni, revine totuşi din cînd în cînd în discuţie. Nu este exclus ca el să fie, pentru Donald Trump şi consilierii săi, “soluţia ideală”. Cotidianul Libération arată într-un dosar că soluţia i-a fost propusă în anii 90 şi lui Yasser Arafat, şeful de atunci al palestinienilor. Iar publicaţia americană New York Times arată că prinţul saudit Mohammed ben Salman încearcă în prezent să-l convingă pe actualul şef palestinian, Mahmud Abbas, de viabilitatea proiectului.

Cotidianul Le Figaro este de părere că Donald Trump i-a dat ginerelui său, Jared Kushner, misiunea de a convinge toate părţile implicate în acest interminabil conflict că soluţia “Abou Dis” este singura rezonabilă. Subiectul a fi fost abordat şi la Paris, în decembrie anul trecut, în cursul unei întîlniri dintre Jared Kushner şi şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

Greu de spus ce succes va avea acest plan de pace, dar politica lui Benjamin Netaniahu pare să-i pună pe palestinieni în faţa unui „fapt împlinit”. Ierusalimul este pentru Israel o capitală „indivizibilă”. Oraşul a fost de altfel „redesenat” din punct de vedere urbanistic prin excluderea din perimetrul său a unor cartiere palestiniene şi includerea unor colonii evreieşti.

Cotidianul Libération citează responsabili palestinieni care spun că Abou Dis nu poate fi o capitală viabilă, pentru că este o localitate izolată, controlată ca o “închisoare”. Abou Dis este parţial înconjurat de ziduri pentru a fi separat de unele colonii evreieşti.

Si totuşi oraşul reprezintă un simbol pentru că după negocierile de la Oslo, din anii 90, la Abou Dis a fost construit şi instalat primul sediu al Consiliului legislativ palestinian. Un palat parlamentar de 1300 de metri pătraţi care nu a fost însă niciodată folosit, sau, mai bine spus, parlamentarii palestinieni au refuzat să intre acolo pentru a nu crea un precedent, pentru a nu se „îndepărta” în felul acesta de Ierusalim.

Afla mai mult – https://www.rfi.ro/special-paris-101041-are-donald-trump-un-plan-de-pace-pentru-orientul-apropiat

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    feb. 11, 2018 @ 01:41:47

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: