Cristian Barbosu – Provocările verticalității – Iliada – Crezul

Cristian Barbosu – Provocările verticalității – Iliada – Crezul

O NOUA SERIE DE PREDICI Provocarile verticalitatii e noua noastra serie de predici inspirata din viziunea verticala a bisericii noastre. Verticala, fiindca scopul existentei noastre este glorificarea lui Dumnezeu- un scop doxologic pentru cei care va place teologia. Doxologix de la doxa, gloria lui Dumnezeu. Noi asta urmarim in aceasta biserica. De aici deriva toate celelalte lucrari ale bisericii noastre. Interesul nostru, de exemplu, in evanghelizare, in mantuirea celor pierduti, efortul constant  pe care-l dam invataturii sau ucenicizarii, importanta care o dam inchinarii, investitia noastra in consiliere sau in plantarea de biserici, toate deriva aici, de la dorinta fierbinte  de a-L glorifica pe Dumnezeu. De aceea, la finalul fiecarei slujbe, noi avem un salut caracteristic viziunei noastre. Stiti bine ce va spunem. Nu-i asa? „Mergeti si fiti verticali.” Fiti verticali. Oare cat de usor e sa fii sau sa ramai vertical intr-o lume orizontala? Cred ca e o intrebare retorica. Nu-i de loc usor. Verticalitatea costa. E riscanta. Deseori, verticalitatea merge impotriva trendului lumii in care traim. A doua intrebare care se ridica din aceasta : cum pot rezista provocarilor verticalitatii? Cum le pot face fata? La ce sa ma astept? La aceste intrebari, dar si la altele vom cauta raspunsuri in Cuvantul lui Dumnezeu in aceasta noua serie de mesaje din Cartile 1 si 2 Imparati.

Vom acoperi o sectiune considerabila din aceste doua carti Biblice fiindca ele scriu probabil cea mai orizontala epoca din istoria Israelului. O vreme de intunecime spirituala, morala, de o violenta, de o idolatrie extraordinara cu un spirit anti-Dumnezeiesc pronuntat propagat de la rege pana la ultimul om. Si nu oriunde, ci in Israel  in poporul ales a lui Dumnezeu. In acele vremi, Dumnezeu a ridicat un om care a ramas vertical si de la care vom invata cum sa facem fata si noi provocarilor verticalitatii.

1 Imparati 17:1 – Ilie, Tişbitul, unul din locuitorii Galaadului, a zis lui Ahab: „Viu este Domnul, Dumnezeul lui Israel, al cărui slujitor sunt, că în anii aceştia nu va fi nici rouă, nici ploaie, decât după cuvântul meu.” Observati, primul cuvant al primului verset din acest capitol. Ne prezinta un om si-l da cu numele- Ilie. In ebraica Eliah. Semnificatia acestui singur cuvant a acestui nume e colosala. Prima silaba – El din Eliah – provine din cuvantul ebraic Elohim, care inseamna Dumnezeu. Din radacina aceasta ‘El’ deriva nume ale lui Dumnezeu in Vechiul Testament. El Sadai. El Roi. El Elion. Prima silaba al numelui lui Ilie  il descrie pe Dumnezeu. Ultima, El i ah, provine din cuvantul  Yahweh sau in limba romana Iehova, un alt nume atribuit lui Dumnezey. Daca Elohim era numele folosit de evrei pentru a-L descrie pe Dumnezeul cel Atotputernic Creator al Cerului, al Pamantului, pe Dumnezeu in general, Yahweh era numele pe care doar evreii il foloseau atunci cand se inchinau, se rugau, vorbeau de Dumnezeu, tradus in limba romana prin DOMNUL.  Domnul era numele lasat de Dumnezeu celor ce erau in legamant cu El. Yahweh era un nume mai personal, mai special, pe care nu oricine il putea pronunta, decat cei care aveau o relatie cu Dumnezeu, care erau in poporul Lui, erau legati prin legamant cu Dumnezeu.

Observati cum Dumnezeu priveste altfel, are o grija aparte, are un interes deosebit fata de cei care nu doar accepta ca El exista,ca cred in Dumnezeu, cred in Elohim, ci-L cauta sa intre intr-o relatie cu El, intr-un legamant cu Yahweh. Adica, sa-L faca si Domnul lor, nu doar Domnul cerului; ci Domnul vietii mele. De aceea, in numele lui Ilie sunt cuprinse  aceste doua nume importante ale lui Dumnezeu. Si interesant, legate intre ele printr-o litera El-i-ah. „I”-ul acesta, sunetul acesta in ebraica indica un pronume posesiv si anume persoana intaia singular ‘al meu’, ‘a mea’. In alte cuvinte, Ilie prin insasi numele lui proclama un adevar vertical: Dumnezeu este Domnul meu. Si in ebraica, verbele se subinteleg in frazem in cuvinte de genul acesta. De aceea, e foarte important pentru noi sa observam ca incepand cu numele lui, totul despre Ilie este vertical. Si lucrul acesta nu trebuie trecut cu vederea. Din contra, e socant pentru lumea in care a trait Ilie. Va mai aduceti aminte?

Nu la intamplare, fratele Marcel saptamana trecuta cand a inceput aceasta serie, n-a predicat despre Ilie, ci a predicat despre vremea, contextul in care a trait Ilie. De ce? Fiindca totul devenise orizontal in Israel. Si Marcel a descris foarte bine progresia raului, cele 7 trepte ale invaziei iadului  pe pamantul sfant. Si atentie, si pe pamant sfant  si in familii de credinciosi, chiar si in biserici poate intra intunecimea. Poate cobori iadul cu toate spurcaiunile lui. Cand? Cand i se deschide usa. De aceea, ai grija, nu deschide usa. Nu lasa usi deschise.

Usa i-a fost deschisa in Israel , chiar in cea mai prospera perioada in istoria vietii lor, in vremea lui Solomon. Ati auzit de el. Cel mai bogat. Cel mai intelept. Cel mai pasnic imparat al lui Israel. Omul binecuvantat de Dumnezeu care in acea perioada  prospera de binecuvantare , lasa o bresa, una singura in credinta lui si anume: prin casatoriile lui cu femei straine le tolereaza, le ingaduie idolatria. Si prin usa aia deschisa din sala tronului lui Israel au intrat hoarde de demoni care in urmatoarele generatii au ajuns la culme intr-a saptea (e foarte ciudat) , numarul desavarsirii in Scripturi, a saptea generatie de imparati, cand vom vedea in urmatoarele mesaje cum crimele, complotul, violenta, blasfemia, paganismul, tavalugul orizontalitatii se porneste si niveleaza tot. La carma lui, aflandu-se probabil cel mai diabolic cuplu regal din istoria lui Israel- Ahab si Izabela. Si dati-mi voie sa va readuc aminte cine erau ei.

1 Imparati 16:30 ne sunt descrisi: 29 Ahab, fiul lui Omri, a început să domnească peste Israel în al treizeci şi optulea an al lui Asa, împăratul lui Iuda. Ahab, fiul lui Omri, a domnit douăzeci şi doi de ani peste Israel la Samaria. Ahab, fiul lui Omri, a făcut ce este rău înaintea Domnului, mai mult decât toţi cei ce fuseseră înaintea lui. Si unii dintre ei au facut atat de mult rau incat Dumnezeu s-a hotarat sa-i rada, sa-i elimine, sa-i scoata din viata dupa 7 zile. Si omul asta a facut mai mult decat toti.(notite din primele minute ale predicii)

Predica de la minutul 42:00

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: