Nicolae Geanta – Ziua indragostitilor sau Sf Valentin

Nicolae Geanta – La ordinea zilei – Ziua indragostitilor sau Sf Valentin – 14 Februarie 2018

Istoria sau traditia spune ca sarbatoarea aceasta a pornit inca din secolul 5. Un preot sau un episcop roman, pe care-l chema Valentin, oficia casatorii in ascuns pentru soldatii carora nu li se permitea casatoria. Apoi s-a impamantanit si a intrat chiar si in biserici. Acum, eu, despre acest Valentine’s Day am doua pareri. Una negativa si una pozitiva.

Ma bucur ca totusi exista o zi a indragostitilor pentru ca de aceasta ocazie florariile mai vand ceva flori si nu intra in faliment si ne aducem aminte si noi barbatii de lucrul asta. Nimeni nu poate fi oprit sa se indragosteasca si sa o declare. Insa problema cealalta, cred ca ne-am obisnuit sa avem numai o zi a indragostitilor odata pe an sau la cinci ani si cred ca Valentine ar trebui sa fie o zi de iubire permanenta.

Aceasta sarbatoare cu casatorii in tramvai, cu foarte multe promisiuni, cu haine roz, cu tot felul de inimioare, chiar daca lucrurile acestea par sa fie ceva sentimental, de fapt in spate nu mai exista sentimente. Cei care sunt indragostiti, spunea Chesterton, au o inclinatie natural de a lega promisiuni. Si e adevarat, toate cantecele dragostei  sunt pline de juraminte de statornicie. Dar daca ne uitam la ceea ce este a doua zi de Valentine’s Day, promisiunile acestea se spulbera si ele nu mai sunt.

In societatea moderna, in care familia a incercat sa fie desacralizata, s-a incercat tot felul de sarbatori care sa scoata tot ceea ce este dumnezeiesc. Adica, in locul lui Dumnezeu s-a pus nimicul, as putea sa spun. Si e adevarat, noi credem cu totii ca Valentine’s Day este doar pacatoasa aceea de casatorie a tinerilor facuta in tramvai, grabiti, de ozi. Si apoi, fiecare sa fie cu ciorba lui. Meditand mai adanc, am inteles ca foarte multe femei si foarte multi barbati traiesc de fapt acest Valentine’s Day, aceasta stare neplacuta aproape in fiecare zi. Sunt fericiti numai in noaptea casatoriei si de a doua zi incepe iadul. Valentine’s Day sau fericirea aceasta a casatoriei inseamna- Traian Dorz spunea ca FERICIREA ESTE DOAR IN JERTFA. Si e adevarat. Fericirea aceasta pe care si-o declara foarte multi de Valentine’s Day, ar trebui sa aiba legatura si cu firmele de scutece. Barbatii sa se mai trezeasca si noaptea la doua sa schimbe scutece si sa-si ajute sotiile.

Acuma este o joaca. Ati auzit expresia: Nebunii dau navala acolo unde ingerii se tem sa paseasca. Am vazut lucrul asta intre tineri si as vrea sa spun cateva lucruri. Cred ca ziua indragostitilor este sa iubesti mai special. E promovata pe toate canalele. Dragostea asta, oamenii cred ca e o simpla exaltare. Eu cred ca nu duraza o astfel de dragoste si daca azi e 100%, maine poate sa fie 75% si poimaine poate sa se rupa.

Prin toate scolile, chiar de la varste mici, a inceput sa se sarbatoreasca tot felul de idei sau sa se puna in practica tot felul de idei care sunt venite din Vest, de la Haloween pana la ziua aceasta a indragostitilor. Sunt impinsi tinerii spre sexualitate. Si nu numai ca sunt impinsi, am vazut tot felul de concursuri cu inimioare, sa-si faca declarati, sa primeasca certificate de casatorie pentru o zi. Vin tinerii liceeni sau nu numai cu chitari, cu poezii, cu declaratii, cu plete, cu costume. Se saruta. Am intrebat pe unii: Sunt valabile certificatele? Sunt pe bune? Ei zic: Nu. Sunt de distractie. Problema e ca facand certificate de distractie si declaratii de distractie, tinerii incep sa creada ca dragostea e o distractie si viata este un party. Eu le-am spus ca cel mai intelept om din lume, Solomon, a declarat ca dragostea este tare ca moartea si chiar i-am intrebat si intreb daca au gustat vreodata din moarte. Pentru ca dragostea nu inseamna numai sarut, imbratisare sau sex. Si nici un om nu va tagadui ca a fi indragostit e o stare mai buna decat senzualitatea. Dar iubirea nu este o sexualitate animalica. Dragostea trebuie sa fie biruitoare poftei, sa fie o dulceata chiar daca uneori e amaruie. Sa iubesti cu noduri in gat. Astea sunt nestemate care atarna de cununa. (Din primele 7 minute, mai sunt aprox 10 minute din video)

3 comentarii (+add yours?)

 1. Trackback: Nicolae Geanta – Ziua indragostitilor sau Sf Valentin — agnus dei – english + romanian blog – Si ce ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul?
 2. octavpelin
  feb. 14, 2018 @ 03:48:37

  A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

 3. v3b0y
  feb. 14, 2018 @ 22:16:35

  Haloween trebuia interzis ! Astfel de sarbatori macabre vin din inegurata America ,
  de la Noua Ordine Mondiala ca sa loveasca in cei cu o credinta mai subreda .

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: