Cum să privim defectele reformatorilor – Phil Johnson

Cum să privim defectele reformatorilor – Phil Johnson

Unii dintre reformatori au avut defecte destul de severe și obtuze, totuși noi îi onorăm pentru credința și pentru credincioșia lor, în același timp nejustificându-le greșelile pe care le-au făcut.

Cred că beneficiile lucrării lor realmente eclipsează defectele lor. Defectele sunt de netăgăduit. Dar doar pentru că realizezi că un om a avut un defect serios de caracter nu este neapărat un motiv pentru a anula moștenirea lui în totalitate, dacă el este un om pe care Dumnezeu l-a folosit într-un mod măreț. Și avem o grămadă de astfel de exemple biblice. Samson este unul pe care l-am amintit. David este un altul. Au fost și alții care au comis păcate odioase și totuși, Scriptura îi laudă pentru credința lor.

Este adevărat că Luther a devenit antisemitic. El nu a început așa. Dar pe măsură ce timpul a trecut, el a devenit frustrat. El a crezut că odată ce Evanghelia a fost clarificată, și el a scos la suprafață doctrina justificării prin credință de sub secole întregi de tradiție romano-catolică, el a crezut că poporul evreu, când va auzi Evanghelia, va răspunde, iar când ei nu au răspuns, el a devenit frustrat și a scris niște materiale antisemitice destul de aspre. Și nu există nicio scuză pentru acest lucru. Nu putem spune: păi, nu a fost chiar așa de rău. A fost un lucru rău. Și au fost alte lucruri pe care le-a făcut Luther care au fost rele. A avut o gură rea. Acum, tot ce a spus Luther, chiar și în privat, a fost notat de studenți de-ai lui și publicat post-mortem într-o colecție numită “Discuții la masă”. Și veți descoperi că cele mai scandaloase lucruri pe care le-a spus Luther se află în aceste “Discuții la masă”, nu în comentariile lui sau în scrierile lui cugetate. Deci, într-un fel nu este corect față de Luther când ne gândim că anumite lucruri el le-a intenționat a fi spuse în discuții private, lucruri care poate au fost spuse chiar în glumă, lucruri pe care nu le-a scris el însuși, ci alții le-au notat – și dacă vi s-a întâmplat ca alți oameni să noteze cuvintele voastre și să le pună pe Twitter, știți că niciodată nu le pun 100% exact. Și orice spui ce sună greșit va fi exagerat de către cei care înregistrează acel lucru. Deci, nu trebuie să îl judecăm atât de aspru pe Luther în această privință. Dar fără-ndoială, el a fost un om cu defecte.

Cred că defectele lui Calvin sunt adesea exagerate în mod grosolan. Nu el personal l-a omorât pe Servetus. El pur și simplu a spus, potrivit legilor vremii respective, că ceea ce a făcut Servetus – propovăduind erezii și răscoală și anarhie (el a fost un anarhist) – era vrednic de pedeapsa capitală, potrivit legilor civile din acea vreme. Și, de fapt, Calvin a pledat pentru o formă de execuție mai îndurătoare decât arderea pe rug. Dar consiliul orașului a spus “Nu, ci îl vom arde pe rug”. Deci, Calvin cred că este adesea portretizat ca un ucigaș și ca un om setos de sânge, dar el nu a fost așa. Dacă ați cunoaște caracterul lui Calvin și i-ați citi predicile și scrierile, ați descoperi că este un om mult mai bun decât vor să admită catolicii sau arminienii.

From the: The Pillars of the Reformation Conference || https://www.gcclaredo.com || Nov. 10-12, 2017 https://illbehonest.com/romana/cum-sa-privim-defectele-reformatorilor

Un comentariu (+add yours?)

  1. Ioan Alexandru G
    feb. 14, 2018 @ 13:00:22

    A republicat asta pe Depozitarul lui Dumnezeu și a comentat:
    Cum să privim defectele reformatorilor – Phil Johnson

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

<span>%d</span> blogeri au apreciat: