Liderul Autorităţii Palestiniene vrea un mecanism internaţional pentru pacea din Orientul Mijlociu

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a cerut marţi în Consiliul de Securitate ‘crearea unui mecanism multilateral’ pentru rezolvarea problemei palestiniene printr-o ‘conferinţă internaţională’ la mijlocul anului 2018, relatează AFP. Astfel, liderul palestinian a respins medierea unică a SUA în procesul de pace din Orientul Mijlociu, aflat în impas de mai mulţi ani.

‘Ajutaţi-ne!’, a lansat un apel de ajutor preşedintele ANP, aplaudat furtunos la finalul discursului său. Mahmoud Abbas a părăsit apoi sala, fără să asiste la răspunsul ambasadorului Israelului la ONU. În timpul discursului său lung şi de o solemnitate şi fermitate rare în faţa celei mai înalte structuri a ONU, liderul ANP a cerut de asemenea ţărilor lumii care nu au recunoscut până acum statul palestinian să o facă.

Din cele 193 de naţiuni ale ONU, 138 state au recunoscut statul Palestina, a amintit el. ‘Vom reveni la Consiliul de Securitate şi vom cere această protecţie’ a recunoaşterii depline şi complete a unui stat, a spus el. ‘A recunoaşte statul Palestina nu înseamnă să mergi împotriva negocierilor’, ci să le favorizezi, a insistat Mahmoud Abbas. În vorbe măsurate cu privire la Washington, preşedintele palestinian a denunţat de asemenea decizii unilaterale ale SUA, cum ar fi recunoaşterea la sfârşitul anului 2017 a Ierusalimului de Est drept capitală a Israelului, sub privirea fixă a ambasadoarei americane Nikki Haley.

‘Vrem ca Ierusalimul să fie deschis celor trei religii monoteiste’, a subliniat Mahmoud Abbas, cerând ca Ierusalimul să fie de asemenea capitala viitorului stat palestinian. Palestina este din 2012 ‘stat observator nemembru’ al ONU, ceea ce i-a permis să se integreze în agenţii ale Naţiunilor Unite şi să se alăture Curţii Penale Internaţionale (CPI). Dar ea încă nu este membru cu drepturi depline al ONU.

Afla mai mult – STIRI PE SURSE

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

<span>%d</span> blogeri au apreciat: