Cazul Smicală – Europarlamentarul Maria Grapini: Dreptul copiilor care doresc să stea cu părinții trebuie să primeze paselor instituționale! Este menirea UE!

Europarlamentarul a scris, din nou, Comisiei Europene, reluând istoricul și solicitând măsuri urgente de rezolvare a dramei Cameliei Smicală. Grapini a făcut un schimb scrisori oficiale cu Vera Jourova, comisar care s-a poziționat, recent, vizibil împotriva României.
„Cazul familiei medicului Camelia Smicală a fost în toată presa din lume. Am prezentat și eu cazul în Plenul Parlamentului, am transmis scrisori oficialilor din Finlanda, care au decis sa despartă doi copii minori de mamă și, la rândul lor, copiii sa fie separați prin plasarea în instituții distincte. Mihai și Maria își doresc să stea cu mama lor și există înregistrări în acest sens. Doamna comisar Jurová mi-a răspuns că deciziile se iau la nivel național, dar nu avem obligația să intervenim atunci când drepturile copiilor sunt încălcate? Ce pârghii legale considerați că are Comisia pentru a rezolva acest caz?”, a scris Grapini Comisiei.
Jourova i-a răspuns precizând că UE nu are competența generală de a interveni pe lângă statele membre în domeniul drepturilor fundamentale.
„Conform articolului 51 alineatul (1) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, dispozițiile cartei se adresează statelor membre numai în cazul în care acestea pun în aplicare dreptul Uniunii. Pe baza informațiilor disponibile, acest lucru nu pare a fi cazul în situația descrisă de distinsa membră. În astfel de cazuri, responsabilitatea de a garanta respectarea și protejarea efectivă a drepturilor fundamentale în conformitate cu legislația națională și cu obligațiile internaționale din domeniul drepturilor omului le revine statelor membre și autorităților judiciare ale acestora. Cazurile individuale în materia protecției copiilor sunt de competența autorităților naționale”, a scris comisarul european.
Maria Grapini se declară nemulțumită de abordarea Comisiei și de impasul statuat prin neimplicare.
„Din păcate, nu putem să-i ajutăm pe românii care trăiesc în alte țări, în ceea ce priveste protectia copiilor! Mi se pare absurd, un nonsens, în opoziție totală cu valorile europene! Dreptul copiilor care doresc să stea cu părinții trebuie să primeze paselor instituționale! Este menirea UE!”, a conchis europarlamentarul.
Afla mai mult – ACTIVE NEWS

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    feb. 23, 2018 @ 03:11:20

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: