Lazăr Gog – 01. Iov, sau sfatul unui om încercat!

Traim intr-o lume, intr-o vreme, intr-o periaoda de timp in care familia este asaltata din toate directiile ca sa fie distrusa si mostenirea divina si iudeo-crestina sa fie scoasa din mersul normal al vietii. Familia este redefinita astazi, tocmai ca sa se loveasca in autoritatea lui Dumnezeu si a Sfintelor Scripturi. Acesta este scopul. Si din nefericire, sunt biserici si lucratori crestini care cad victima acestui flagel. Accepta definire noua pentru familie, pentru casatorie, pentru relatia dintre sot si sotie si societatea merge asa cum merge, cum o vedem, tocmai pentru ca s-a ridicat impotriva primei si cele mai sfinte institutii, pe langa biserica, pe care a creat-o Domnul Isus Hristos si care este familia. In conferinta din acest weekend, ne vom uita la Cuvantul Domnului, ca de obicei, pentru ca mie nu-mi place sa vorbesc in afara Cuvantului lui Dumnezeu. Sunt impotriva avelor invataturi care in toate privintele numai psihologizeaza ce se intampla astazi, in loc sa se intoarca la adevarul Sfintelor Scripturi. Si de aceea, daca invatam ceva, invatam din Biblie, din Cuvantul lui Dumnezeu. Primele trei seminarii ne vor ajuta sa privim in viata unui om mare a lui Dumnezeu – Iov. Si apoi, in urmatoarele trei, ne vom uita la cateva aspecte practice, cum este atitudinea in familie, care ne face probleme de multe ori. Cum este problema eului in familie si in biserica si pretutindeni. Dec, avem lucruri frumoase de studiat si de invatat.

–1. Iov, sau sfatul unui om incercat

Punctul de plecare din Cuvantul Domnului e Iov 2:9-10

Nevastă-sa i-a zis: „Tu rămâi neclintit în neprihănirea ta! Blestemă pe Dumnezeu şi mori!” 10 Dar Iov i-a răspuns: „Vorbeşti ca o femeie nebună. Ce, primim de la Dumnezeu binele şi să nu primim şi răul?”

În toate acestea, Iov n-a păcătuit deloc cu buzele lui.

Nu ma indoiesc ca toti dintre noi ne dorim familii frumoase, familii sanatoase si ca unii care cunoastem pe Dumnezeu, ne dorim familii credncioase si care sa stea langa Domnul. Iov si familia lui este un exemplu de oameni credinciosi. Si mai ales Iov, pentru ca sotia lui a avut un moment de slabiciune, care dupa cum vom vedea, in momentul acesta de slabiciune a privit la statornicia lui Iov in credinta ca si la un lucru lipsit de importanta, lipsit de folos. Cum sa ramai credincios cand ai pierdut totul? Cum sa lauzi pe Dumnezeu cand ti-au murit zece copii? Cum sa lauzi pe Dumnezeu cand ai pierdut o avere imensa? Ca Iov era multimilionar la vremea aceea. Cum sa lauzi pe Dumnezeu cand esti bube din cap pana in talpi? Si nu poate sta nimeni langa tine din pricina mirosului greu al suferintei, a bolii? Cum sa-L lauzi pe Dumnezeu? Cum sa lauzi pe Dumnezeu cand ti-ai pierdut pozitia sociala? Spunea Iov: ma duceam prin cetate si cand mai marii cetatii ma vedeau, se opreau din cuvantarile lor. Va dati seama ce influenta avea omul acesta? Si acuma, sunt dispretuit si de copii, de tineri. Foloseste el o expresie foarte interesanta si spune de aceia a caror parinti nici macar printre cainii turmei mele nu i-as fi pus, acestia ma batjocoresc. Cum sa-L lauzi pe Dumnezeu?

Iov ne da un sfat ca om incercat, cum sa ramanem statornici si daca totul s-a prabusit langa noi, cum sa ne rezidim casa. Cum sa ne rezidim familia si cum sa ne rezidim relatiile. Potrivit predicatorului scotian Alexander White din secolul 19-lea, acesta spunea: Pana a venit Isus Hristos, niciun suflet omenesc nu a fost teatrul unei asa batalii intre cer si pamant cum a fost sufletul lui Iov. Si este drept, o incercare ca a lui Iov nu este cunoscuta in Scriptura. Iar autorul american John Eldridge, care comenta pasajul din Iacov 5:11 unde spune ca Iov este un model de suferinta, John Eldridge spune asa: Eu nu pot sa cred inca un om care n-a suferit, sa-mi dea mie sfaturi. Cum sa-ti dea sfaturi unul pe care nu l-a durut capul niciodata? […] Noi ne grabim sa vorbim. Ne grabim sa rapsundem. Ne grabim sa dam solutii. Si asta face ca problemele noastre sa se acutizeze. „Blestema pe Dumnezeu si mori. Ce sa rabzi atata? Ce sa induri atata?” Nu ne mai ridicam de aici niciodata. Dar Iov nu este omul care sa blesteme pe Dumnezeu si apoi sa moara. El ne da apoi un sfat binecuvantat.

(1) SFATUL LUI IOV PENTRU SOTII 

Iov este sot. Pe langa faptul ca este demnitar, pe langa faptul ca este un businessman, pe langa faptul ca este un om bogat, el este sot si este un om temator de Dumnezeu. Asa cum stiti istoria, este trecut prin incercari de nedescris: pierderea copiilor, pierderea pozitiilor sociale, pierderea prietenilor si pierderea partasiei intime cu sotia, cu familia. Uitati-va la el ca sa il intelegeti pe Iov si din perspectiva din care el vorbeste. Diavolul l-a lovit atat de rau incat este plin de bube pe tot corpul. Iov 2:7. Mancarime continua in carne. Iov 2:8. Degenerare faciala si desfigurare. Iov 2:12. Lipsa poftei de mancare. Iov 3:24. Frica si depresie psihica. Iov 3:25. Rani deschise si puroi. Iov 7:5. Viermi in ranile lui. Iov 7:5. Dificultati in respiratie. Iov 9:18. Cearcane continue. Iov 16:16. Respiratie greu de suportat. Iov 19:17. Pierdere rapida in greutate. Iov 19:20. Febra si delir. Iov 30:30. Durere nesuportabila continua. Iov 30:27.

Cum poti sa iubesti un astfel de om, un astfel de sot sau astfel de sotie? Undeva ai spune ca sotia lui Iov este indreptatita sa aiba anumite iesiri. Cum te poti uita la un astfel de om? Cum te poti apropia de el? Aratarea este ciudata. Respiratia grea. Poti sa iubesti in continuare? Daca Il cunosti pe Domnul, se poate iubi in continuare. „Sotul meu este orb. Il iubesc. Il ingrijesc.” „Sotia mea este oarba (sau…). O iubesc. O ingrijesc.” Cand am facut infarctul cerebral cu trei ani in urma, mi-am pierdut vederea 85%. Mi-a cazut fata (s-a lasat obrazul in jos) si pleoapa. Vorbirea era stalcita. Umblarea foarte greoaie. Multumesc Domnului pentru sotia mea  ca a fost pentru mine si ochi si mainisi a fost stot ce trebuie- si o incurajare continu. Ma incuraja continu si imi spunea: Cum te-a   vindecat Domnul prima data si te-a sculat din moarte, te vindeca Domnul si de data aceasta. Si ii multumesc Domnului ca m-a vindecat. Dupa doua luni de zile mi-am revenit complect, spre uimirea medicilor care mi-au dat un jumate de an, un an de zile ca sa imi revin partial. Dar, Dumnezeu daca si-a pus mainile, m-a facut din nou om in picioare.

I. COMPATIMIRE

Deci, Iov trece prin aceasta conditie si sotia lui se intreaba: cum mai pot sa iubesc un astfel de om? Ce mai putem noi face in casa? Primul lucru pe care trebuia sa-l ia in considerare si pe care Iov ni-l spune este: COMPATIMIRE pentru cel sanatos si cel bolnav. Putea sotia lui Iov sa fie draguta si iubitoare in continuare? Da, putea sa fie. Macar, sa stiti. Ca si Iov si ea a suferit pierderea copiilor, pierderea bogatiei, a prosperitatii. pierderea cinstei, a onoarei, a respectului care l-a avut in societate. Si practic si-a pierdut sotul pentru ca in conditia in care era Iov, nu putea sa faca nimic in casa si nu putea sa ajute cu nimc.

-1. MASURATI CUVINTELE. Dar Iov ne invata si ne spune: In conditii de criza absoluta, cum este conditia lui, masurati cuvintele cand sotul/sotia trec prin situatii dificile. Nu-i spune sotului tau: Ti-am spus eu mereu. De aia ti s-a intamplat. Nu-i spune sotiei tale: „De cate ori ti-am zis, draga. Uite, acuma s-a adeverit.” Nu vorbiti in felul acesta. Masurati cuvintele. Pentru ca un cuvant de judecata te poate prinde pe picior gresit, cum spun romanii, intr-o stare de neveghere spirituala, de neatentie, si contribuie la adancirea crizei celui care sufera (sotul sau sotia) in loc sa-l ridice din criza. Acum este timpul sa folositi cuvantul ‘niciodata’. Niciodata nu sugerati sotului sau sotiei, in necaz sau in criza, sa se compromita. Sotia lui Iov a zis: Blestema pe Dumnezeu. Iov a refuzat un astfel de compromis. Cum sa fac o blasfemie ca aceasta? Deci masurati cuvintele este primul sfat pe care ni-l da Iov.

-2.RASPUNDETI CU INTELEPCIUNE DE SUS. Haideti sa ne uitam la ce spune Iov, ca multi comenteaza pe Iov si spun: N-a fost Iov mai bun ca sotia lui la cuvinte. Iov i-a răspuns: „Vorbeşti ca o femeie nebună. Ce, primim de la Dumnezeu binele şi să nu primim şi răul? Trebuie sa subliniem aici cu atentie. Iov n-a numit-o pe sotia lui nebuna. Ci Iov a facut-o sa se trezeasca ca este la granita dintre compromis  si dintre nebunie spirituala. De aceea a spus: Vorbesti ca o femeie nebuna. Femeie care trece in tabara cealalta. De acolo de unde vin atacurile impotriva noastra si a casei noastre. Nu folosim cuvinte de felul acesta, sa spunem sotului- esti nebun, esti un prost. Sau sotiei sa spunem cuvinte de felul acesta. Dar putem ajuta sotul sau sotia  sa nu treaca in granita cealalta a nebuniei, a compromisului, asa cum s-a intamplat in cazul sotiei lui Iov.

Cum raspunde Iov? Uitati cum rapsunde Iov. Are practic, daca ne uitam cu atentie, are trei ganduri speciale.

  1. NU FII SURPRINS. Din moment ce vietile noastre sunt pline de incercari, trebuie sa realizam ca sunt inca multe probleme in drum spre noi. Iov va spune in 5:7 – Omul se naşte ca să sufere,
    după cum scânteia se naşte ca să zboare. Si sfatul lui Iov este acesta. Deci, nu fii surprins in viata- omul se naste ca sa sufere. 
  2. NU FII DEZAMAGIT. Fiindca traim intr-un trup de carne si intr-o lume continua in decadenta, trebuie sa fim gata pentru a ne gasi in situatia in care sa vedem pe cei dragi ai nostri intr-o conditie cum este Iov probabil. Ei nu au intentionat sa fie in situatia in care sunt. De aceea, sfatul lui Iov este acesta. Nu fii dezamagit.
  3. NU FII DEZILUZIONAT. Din moment ce Domnul nostru este suveran absolut, noi trebuie sa fim pregatiti oricand  deopotriva pentru binecuvantari si pentru adversitati. Sfatul lui Iov este: nu fi deziluzionat.

Acesta a fost sfatul lui Iov pentru sotie.

(2.) SFATUL LUI IOV PENTRU SOTI

Reactia lui Iov la sfatul sotiei lui de-a se compromite, este o reactie pilduitoare pentru orice generatie de oameni. Si uitati-va la aceste aspecte.

I. Asculta cu atentie si totdeauna spune sotiei tale adevarul in dragoste. La fel, spune sotului tau adevarul in dragoste. Stiti de ce? Pentru ca majoritatea dintre noi nu avem probleme cu auzitul, ci cu ascultatul. [..] Asta e problema in casele noastre. Auzim, dar nu ascultam ce se comunica. Si atunci auzim ce nu trebuie si avem interpretari care nu trebuie. Asculta cu atentie si totdeauna spune sotiei tale adevarul in dragoste, spune Iov catre barbati. Iov a adus aminte sotiei lui in ce tabara se coboara, in ce spirit vorbeste, in ce loc ajunge daramarea familiei. Si de aceea, rapsunsul lui a fost un raspuns ca sa o trezeasca.

II. Invat-o ce ai invatat tu de la Dumnezeu. Ce a invatat Iov pe sotia lui? „Tu draga, trebuie sa stii ca toate vin de la Dumnezeu.” Va rog sa fiti atenti pentru ca nu vorbim aici ca si niste fatalisti. Toate vin de la Dumnezeu, dar nu toate sunt voia decretiva a lui Dumnezeu. [Ca si cum] Asa a decretat Dumnezeu, tu ai cancer… tu ai nu stiu ce… Este voia permisiva. Este si voie decretiva si voie permisiva. Dumnezeu permite lucruri pe care El nu le-a decretat, asa cum a permis in cazul lui Iov starea lui. Deci, n-a fost decretul lui Dumnezeu: Asta se intampla cu Iov. Ci a fost voia permisiva. A venit diavolul si a zis lui Dumnezeu? Pot sa-l am eu in mana, sa ma ocup eu putin de el si sa vezi ca nu te mai slujeste, nu te mai iubeste, nu te mai lauda?  Si Domnul a permis. Asta este parte din voia permisiva. Deci, invata ca sot, pe sotia ta, ce ai invatat tu de la Dumnezeu. Toate vin de la Domnul.

III. Dezvolta puritate verbala. In toate acestea, Iov n-a pacatuit cu buzele lui. Fiti atenti la text. N-a pacatuit cu buzele. Asta nu insemneaza ca in inima lui nu era razboi. Dar s-a stapanit. S-a controlat. Deci a vorbit frumos cu sotia lui, s-o trezeasca. I-a comunicat un adevar de la Dumnezeu cu buzele. A fost fariseu? Nu. A fost intelept. Pentru ca asa cum va spune mai tarziu apostolul Iacov in 3:17 – Înţelepciunea care vine de sus este întâi curată, apoi paşnică, blândă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roduri bune, fără părtinire, nefăţarnică. 

Si Iov a vorbit din aceasta intelepciune. In inima lui era razboi. In inima lui erau intrebari, dupa cum cei ce ati citit cartea lui Iov, stiti ca blestema ziua in care s-a nascut. Il intreaba pe Dumnezeu: dar, de ce? Pana cand? De ce se intampla lucrurile acestea? Pentru ca era razboi in sufletul lui. Dar a spus: eu sunt in ruina de sanatate. Sunt in starea in care ma gasesc, am pierdut totul, pana si intelegerea sotiei in momentul acesta. Dar nu vreau sa mai pun benzina pe foc la situatia mea. De aceea, vorbeste ca un om care se stie controla si care stie sa gestioneze bine situatia. A stiut sa-si inabuse bine sentimentele. A stiut sa nu ingenuncheze cazut intr-o situatie disperata. De ce? Pentru ca Iov mai implineste in momentul acesta, cand vorbeste cu sotia lui, un cuvant care-l va spune apostolul Pavel mai tarziu in 2 Corinteni 10:5 – Noi răsturnăm izvodirile minţii şi orice înălţime care se ridică împotriva cunoştinţei lui Dumnezeu, şi orice gând îl facem rob ascultării de Hristos. In mintea lui erau tot felul de intrebari, tot felul de ganduri, dar a invatat sa-si stapaneasca gandurile.

IV. Iubeste-ti sotia neconditionat. Asta spune Iov din nou catre soti. Macar ca i-a vorbit in felul acesta „blestema pe Dumnezeu si mori”, deci a vorbit ca si o sotie sau o persoana care nu mai are niciun ajutor pentru el. „Te abandonez si eu, abandoneaza si tu pe Dumnezeu si s-a terminat. Am sfarsit-o.” Iov stie ca doar doua lucruri i-au ramas in viata in momentul acela: Domnul si sotia. Si de aceea, Iov este un om care continua sa-si iubeasca sotia.

(3.) SFATUL LUI IOV PENTRU PRIETENII FAMILIEI

Este bine sa avem prieteni, prieteni adevarati. Nu prieteni care de cate ori te intalnesti cu ei te intreaba: Ce faci? Cand ma mai chemi la un gratar? Ca sunt prieteni din acestia care numai stiu sa profite. Dar prieteni adevarati sunt buni, ne ajuta in necazuri. Nu vin sa ne compatimeasca si in acelasi timp sa ne apese. Ci vin sa ne ridice. Noi avem un prieten care nu lipseste niciodata in nevoi. Cine este acesta? Este Domnul. Dar avem nevoie si de prieteni, de oameni, pentru ca traim ca oameni si suntem printre oameni. Ce ne invata Iov despre prieteni?

I. Prietenii stiu sa ajute si neinvitati. Elifaz din Teman, Bildad din Şuah şi Ţofar din Naama au venit sa-l mangaie pe Iov fara sa fie chemati in acest scop. Acesta este un adevarat prieten, care daca aude de necazul tau sau al meu, – Uitati cum se intampla de regula. Poate ca te suna si spune: „Alo, am auzit ca ai avut accident… am auzit ca ai avut ….. Daca ai nevoie de ceva, spune-mi si te ajut.” Asta este fariseism. Asta e spalare pe maini ca si Pilat. Nu-i spune la cel necajit, „daca te pot ajuta cu ceva”. Du-te acolo si ajuta-l. Prietenii acestia a lui Iov au venit neinvitati sa-l mangaie, sa planga cu el, sa-l ajute. Adevaratii prieteni stiu sa ajute si neinvitati. Daca-l vezi ca moare de foame.. omul are demnitatea lui. Nu o sa-ti spuna: Vezi ca eu mor de foame. Te rog da-mi $10 ca sa-mi cumpar de mancare. Du-te tu si da-i de la tine, neinvitat. Isus Hristos s-a dus la prietenul sau Lazar, care murise si l-a inviat din morti. Adevaratii prieteni stiu sa ajute si neinvitati.

II. Prietenii raspund cu simpatie si cu mangaiere. Ei au venit sa planga cu Iov. In Romani 12:15, partea finala, spune – plângeţi cu cei ce plâng. Ei au venit sa mangaie. 2 Corinteni 1:4 –  care ne mângâie în toate necazurile noastre, pentru ca, prin mângâierea cu care noi înşine suntem mângâiaţi de Dumnezeu, să putem mângâia pe cei ce se află în vreun necaz! Nu au venit sa-l apese pe Iov in faza aceasta in care a fost.

(Din primele 30 de minute, mai sunt aprox 15 minute din mesaj)

01. Iov, sau sfatul unui om încercat! – Lazăr Gog

 

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: