Descoperirea biblică majoră. Arheologii ar fi găsit “semnătura” profetului Isaia pe un sigiliu

giliile sau bulele, au fost recuperate din gropile de gunoi de după zid din perioada Epocii de Fier (1200-586 î.Hr.), pe care Mazar o descrie ca o brutărie regală, făcută una cu pământul în anul 586 î.Hr., în timpul distrugerii babiloniene a Ierusalimului. Foto inbors.com

Arheologii din Israel afirmă că au descoperit un sigiliu din lut care ar avea semnătura profetului Isaia. Artefactul vechi de 2700 de ani a fost descoperit în urma unor săpături făcute pe baza zidului sudic al Muntelui Templului. În perioada antică, un sigiliu era folosit la autentificarea documentelor, potrivit foxnews.com, citat de Stirile Pro TV.

Urmatoarele informatii sunt de la  saitul Inbors.com – Va recomandam sa cititi articolul in intregime, aici  – https://inbors.com/au-descoperit-oare-arheologii-semnatura-unui-profet-biblic/

Acest sigiliu de lut vechi de 2.700 de ani, descoperit într-o groapă de gunoi veche din Ierusalim, poate include numele profetului biblic Isaia. Foto Inbors.com

Piesa ovală și de dimensiuni reduse are inscripționat numele Isaia în vechea limbă ebraică. Numele ”Isaia” este urmat de un cuvânt care fost parțial distrus, informează foxnews.com. În funcție de litera finala, acest cuvânt – ”nvy” – poate avea sensul de ”profet”, caz în care ar fi vorba, în mod cert, de sigiliul profetului Isaia, a mai explicat dr. Mazar.  Însă, acest al doilea cuvânt ar putea fi și un nume. ”Numele Isaia este, oricum, clar”, a mai spus arheologul.

Dacă interpretarea inscripției pe sigiliul de 2700 de ani este corectă, aceasta ar putea fi prima referire la Isaia din afara Bibliei. Proofetul evreu este descris ca consilier al regelui iudeu Ezechia, care a domnit de la sfârșitul secolului al VIII-lea până la începutul secolului al VII-lea î.Hr. Sigiliul de lut, a fost unul din cele 34 descoperite în timpul săpăturilor Ophel (en) conduse de Mazar din anul 2009, la temelia peretelui sudic al  Muntelui Templu sau Haram al-Sharif.

Sigiliile sau bulele, au fost recuperate din gropile de gunoi de după zid din perioada Epocii de Fier (1200-586 î.Hr.), pe care Mazar o descrie ca o brutărie regală, făcută una cu pământul în anul 586 î.Hr., în timpul distrugerii babiloniene a Ierusalimului.

Isaia Profetul

Sigiliul este imprimat în scrierea ebraică veche cu numele Yesha’yah [u] (numele ebraic a lui Isaia), urmat de cuvântul nvy.

Deoarece sigiliul este deteriorat la sfârșitul cuvântului nvy, Mazar sugerează că interpretarea noastră poate fi incompletă. Dacă nfy  a fost inițial urmată de litera ebraică aleph, rezultatul ar fi cuvântul “profet”, atunci sigiliul ar fi putut fi citit ca “Aparține profetului Isaia”.

Consolidarea acestei interpretări, scrie ea, vine de la contextul arheologic în care a fost găsit sigiliul.

În 2015, anunţul (en) că o altă bulă de lut descoperită la săpăturile de la Ophei poartă sigiliul personal al regelui Ezechia, a făcut titlurile internaţionale (en).

Potrivit celui mai recent articol, sigiliul “Isaia” a fost găsit doar la 3 metri de sigiliul Ezechia, în timpul aceleiași săpături din 2009.

Relația strânsă dintre profet şi rege, aşa cum descrisă în Biblie, împreună cu apropierea acestor două sigilii descoperite “… pare să lase deschisă posibilitatea ca, în ciuda dificultăților întâmpinate în zona afectată a bulei, aceasta poate fi o imprimare de sigiliu a profetului Isaia, consilier al regelui Ezechia”, scrie Mazar.

 

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    feb. 26, 2018 @ 02:29:43

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: