În anii 1900, în Coreea de Nord a avut loc o mare mișcare de trezire, Phenian se numea Ierusalimul Orientului

La începutul secolului trecut Coreea de Nord a cunoscut o remarcabilă mișcare de trezire. E greu de imaginat, dar în anii 1900, în Coreea de Nord a avut loc o mare mișcare de trezire. De fapt, Phenian se numea Ierusalimul Orientului. Mișcarea de trezire a durat 40 de ani și a pătruns în toate domeniile societății, chiar și în elita politică.

La începutul secolului trecut Coreea de Nord a cunoscut o remarcabilă mișcare de trezire

Creștinii din Coreea de Nord se confruntă cu persecuție cruntă, însă nu e așa dintotdeauna. E greu de imaginat, dar în anii 1900, în Coreea de Nord a avut loc o mare mișcare de trezire. De fapt, Phenian se numea Ierusalimul Orientului. În urmă cu câțiva ani, George Thomas a mers în Coreea să ne dezvăluie acea poveste.

Phenian, 14 ianuarie 1907. Un grup de creștini coreeni și misionari din Occident s-au întâlnit pentru un studiu biblic într-o biserică din afara orașului. În timpul studiului biblic, Dumnezeu a început să lucreze în mod puternic.

Unul câte unul, bărbații și-au mărturisit păcatele unul celuilalt, păcate legate de rasism, ură, furie și gelozie.
Dumnezeu le-a răspuns și astfel a izbucnit mișcarea de trezire. În lunile care au urmat, mii de oameni s-au pocăit în mod public, printre care se aflau lideri de biserici și misionari străini care au slujit în Coreea.

Ca urmare, Duhul Sfânt a lucrat și mișcarea de trezire a izbucnit, ca la Rusalii. Așa a început mișcarea de trezire de la Phenian din 1907.
În 1907, Phenian a devenit cunoscut ca „Ierusalimul Orientului”. Au apărut biserici peste tot și numărul lor a crescut cu rapiditate.

Rugăciunile de pocăință s-au răspândit în peninsula coreeană. Oamenii mergeau pe jos sute de kilometri, pentru a participa la mișcările de trezire.
Schimbarea spirituală a fost o mișcare de pocăință. Credincioșii își mărturiseau păcatele și se nășteau din nou.

Mișcarea de trezire a durat 40 de ani și a pătruns în toate domeniile societății, chiar și în elita politică. Andrei Lankov este un profesor de istorie a Asiei în Seul.
În mare parte, fiecare lider comunist din Coreea de Nord din anii 1920-1940 provenea dintr-o familie creștină, cu puține excepții.

Chiar și dictatorul nord-coreean, Kim Jong-un, a fost expus creștinismului. Străbunicii săi au fost membri activi ai unei biserici protestante.
În Coreea, creștinismul a fost o religie a modernizării, a progresului, a științei și a tehnologiei.

Însă ocupația japoneză brutală a Coreei, care a durat 40 de ani, i-a pus la încercare pe credincioși. Conform martorilor oculari, creștinii au fost persecutați în mod crunt, însă Dumnezeu a lucrat într-un mod impresionant.

Japonezii ne-au obligat să ne închinăm în fața împăratului japonez. Mulți am refuzat și am ajuns la închisoare. Unii au fost torturați și uciși. Cu cât era mai persecutată, cu atât mai mult creștea Biserica.

La sfârșitul anilor 1940 au existat în jur de 3.000 de biserici în Coreea. Analfabeții au început să citească Biblia, s-au construit școli de misiune și spitale.
A fost un succes al misionarilor protestanți de acolo.
În prezent, situația din Phenian este foarte diferită. Creștinii sunt torturați, violați, lăsați să moară de foame și executați.

Este unul dintre regimurile cele mai represive privind religia care au existat vreodată. Sunt mai răi decât Stalin, sunt ca Mao și ceva mai buni ca Pol Pot.
Creștinii din Coreea au ținut întâlniri de rugăciune în cadrul cărora I-au cerut lui Dumnezeu să unească cele două țări și să pornească o mișcare trezire.

David Yonggi Cho, un pastor din Coreea de Sud, conduce cea mai mare biserică din lume. De decenii întregi, el pregătește echipe de pastori tineri care să fie gata să împărtășească Evanghelia, odată ce granița din nord se va deschide.

Cho și alții cheamă biserica globală să își amintească de cei care suferă pentru credința lor și să se roage ca Dumnezeu să aducă o nouă mișcare de trezire în Coreea de Nord.
De asta îi e cel mai teamă dinastiei Kim. De creștinism. Aceasta cunoaște rădăcinile creștinismului din 1907, când Biserica creștină s-a răspândit enorm de mult în Peninsula Coreeană. E cea mai mare teamă a dinastiei.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond creștin 710 – 25 februarie 2018. Ultimele știri creștine – http://alfaomega.tv/stiri

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: