Ce au în comun familia și Biserica? – Nelu Brie

Foto O familie la biserica.

FAMILIA SI BISERICA – DOUA INSTITUTII DIVINE DE PARTEA CARORA SE GASESTE DUMNEZEU CU TOATE PROMISIUNILE SALE SI AJUTORUL SAU. Vremea aceasta in care oameni dispretuiesc familia, ori incearca sa o redefineasca, sa faca din ea o nefacuta. Sa stralucim ca niste lumini puternice. Si din biserica incearca oameni sa faca nefacute. Nu sunt biserici, nu sunt comunitati, confesiuni care au luat-o razna, indepartandu-se de adevarul lui Dumnezeu? Iar daca altii fac din familii nefacute, lucruri rele ca te miri ce au facut din casa si cum au redefinit-o si ce au in casele lor si cum le destrama si cum le schimba, si cum le fac si le desfac, de nici ei nu mai itn minte de cate ori au fost insurati si maritate- daca asta se intampla in lume, in familiile noastre sa fie lumina lui Dumnezeu. Soti cu frica de Dumnezeu, sotii cu frica de Dumnezeu, copii care cresc in Domnul si cand ajung mari sa isi respecte  parintii, sa respecte pe semeni. Sa respecte poporul lui Dumnezeu, sa slujeasca lui Dumnezeu. Asa ne dorim pentru noi si pentru casele noastre, pentru biserica noastra. Domnul sa ajute!

Ce au în comun familia și Biserica? – Nelu Brie

In aceasta lume plina de pacat, de nelegiuire, rautati, lucruri care tulbura privirile oamenilor cu frica de Dumnezeu, exista totusi doua prezente, doua organisme, institutii lasate de Dumnezeu prin care este reflectata lumina lui Dumnezeu in mijlocul acestei lumi. Prima este familia. Le iau in ordinea vechimii lor. Prima este familia- familia este mai veche. A doua este biserica. Atat prin biserica cat si prin familie, Dumnezeu Isi exprima voia si Isi exprima prezenta si Isi exprima lumina. In mijlocul acestui veac, in mijlocul acestei lumi si biserica si familia este chemata sa sraluceasca spre slava lui Dumnezeu. Trebuie sa subliniem ca Dumnezeu este atat de partea familiei, cat si de partea bisericii. Si binecuvanteaza si biserica si binecuvanteaza si familia pentru ca ele sunt parte a lucrarii lui Dumnezeu. In aceasta dimineata suntem in biserica impreuna cu familiile si as vrea sa facem o paralela observand cateva lucruri comune intre biserica si familie. Lucruri comune care ne intaresc credinta in Dumnezeu, ca El ne va ajuta, ne va insoti si va lucra si in biserica si in familie. Promisiunile pe care le-a facut Dumnezeu familiei, promisiunile pe care le-a facut Dumnezeu bisericii sunt ‘Da’ si ‘Amin’.  Cel care le tine in fiinta este Dumnezeu. Slavit sa fie numele Lui.

1. Familia si biserica sunt de origine divina. Intai de toate, as dori sa observam ca si biserica si familia sunt de origine divina. Dumnezeu este ziditorul bisericii. Pasajul pe care l-am citit anunta ca Domnul Isus Hristos va zidi biserica. Asa a spus El lui Petru: Matei 16:18 Şi Eu îţi spun: tu eşti Petru, şi pe această piatră voi zidi BisericaMea, şi porţile Locuinţei morţilor nu o vor birui. Poporul celor rascumparati, stransi laolalta in numele lui Isus Hristos, facuti un trup prin Hristos Domnul, prin Duhul lui Dumnezeu, este zidit de Dumnezeu, este protejat de Dumnezeu, este binecuvantat de Dumnezeu. Dar si familia este de origine divina. Si familia vine din Dumnezeu. Punerea impreuna a barbatului, a femeii, unitatea dintre ei, legamantul casatoriei, nasterea copiilor intr-o familie, cresterea lor in familie in Domnul, toate acestea sunt randuieli divine binecuvantate de Dumnezeu.

Familia vine din Dumnezeu. Biserica vine din Dumnezeu. Dumnezeu binecuvanteaza si familia, binecuvanteaza si biserica, este de partea lor si acestea trebuiesc puse impreuna- familia trebuie adusa la biserica si biserica trebuie dusa in familie. Familia trebuie sa fie dusa in familie, in sensul in care in partasiile astea sa fim noi si pruncii nostri si sa slujim lui Dumnezeu. Iar apoi, atmosfera pe care am gasit-o in Casa lui Domnului, invatatura pe care am luat-o din Biserica lui Dumnezeu, dorul dupa Dumnezeu, dorinta dupa rugaciune si dupa Cuvant, invataturile pe care le auzim aici, sa le luam si sa le ducem in casele noastre. Si din casele noastre sa facem o biserica implinind ceea ce spune apostolul Pavel cand a salutat pe frati, zicea asa: Salutari pentru „el”- si spunea numele (si sunt multe nume de felul acesta) si biserica din casa lui. Fiecare familie intr-un fel este chemata sa fie o biserica.  Domnul nostru a spus ca acolo unde doi sau trei sunt adunati in numele Lui, si pot fii doi- sotul si sotia- si altii din casa aceea pot fi parintii, pot fi copiii. Doi sau trei stransi in numele Domnului Isus, chiar daca poarta acelasi nume, chiar daca ei formeaza aceeasi familie, acolo se arata Dumnezeu, este prezenta lui Dumnezeu. Acolo da Dumnezeu binecuvantarea. Slavit sa fie Domnul.Trebuie sa observam asadar ca intai de toate familia si biserica sunt de origine divina.

2. Atat familia cat si biserica are un dusman comun. Apoi, in al doilea rand observam un alt numitor comun care nu trebuie sa ne inspaimante. Trebuie doar sa-l stim, sa-l notam, atat biserica cat si familia are un dusman. Si dusmanul este comun. Cuvantul lui Dumnezeu ne arata ca vramasul sufletelor noastre  este balaurul cel vechi si sarpele cel vechi, diavolul despre acre Cuvantul lui Dumnezeu spune ca este ispititorul si el ne paraste zi si noapte inaintea lui Dumnezeu, vrand pierzarea noastra. El creeaza tot felul de circumstante si de preisuni atat impotrica bisericii cat si impotriva familiei, cautand sa afecteze acestea. Stiind despre acest pericol, despre acest dusman comun, apostolul Pavel in Efeseni capitolul 6:12 spune asa – 12 Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti. Uitati unde s-au dus, unde s-au asezat- duhurile rautatii care sunt in locurile ceresti. Sigur ca putem sa interpretam in multe feluri, dar nu acesta este obiectivul diminetii. Precis ca intalnirile acestea ale bisericii este un loc ceresc. Familia este un loc ceresc. Iar acest cuvant arata ca cel rau, duhurile rautatii atenteaza locurile ceresti. Ele merg in acele locuri, cautand sa loveasca, sa fure sa distruga, sa ne nimiceasca.

In Apocalipsa capitolul 12:1-3 ni se vorbeste despre un semn mare care s-a aratat –  În cer s-a arătat un semn mare – o femeie învăluită în soare, cu luna sub picioare şi cu o cunună de douăsprezece stele pe cap. Ea era însărcinată, ţipa în durerile naşterii şi avea un mare chin ca să nască. În cer s-a mai arătat un alt semn: iată, s-a văzut un mare balaur roşu, cu şapte capete, zece coarne şi şapte cununi împărăteşti pe capete. O femeie urma sa nasca un copil. A nascut un copil de parte barbateasca si in imprejurarea aceea, care poate fi foarte bine pusa in aceasta dimineata si in dreptul familiei (am avut un copil care a fost dus la binecuvantare azi), dar si in dreptul bisericii care naste suflete pentru gloria lui Dumnezeu. Iata, zice Cuvantul in versetele urmatoare, ca aceasta femeie acre sta sa nasca, a nascut un baiat, un copil de parte barbateasca. Si balaurul cel vechi, sarpele, sta sa inghita, sa distruga, sa manance copilul acela.

Este un dusman comun. Si acest dusman este diavolul. El ne pandeste. Cuvantul lui Dumnezeu spune ca acest dusman are un nume. El are o lucrare, capetenii, structuri. El are inteligenta. El vorbeste. El cauta sa insele, sa amageasca, sa intimideze, sa inrobeasca, sa traga in tot felul de curse. Dar, tine-ti minte, va rog, frati si surori, atat biserica cat si familia, dincolo de faptul in care are un dusman comun, are un aparator comun. Are pe cineva care este mai mare decat oricine din acest univers- Domnul Dumnezeu care a zidit si care are ultimul cuvant si a carui este toata puterea in cer si pe pamant. Slavit sa fie numele Domnului Isus. Pe Domnul sa ne bizuim. Faptul ca familia are un dusman, trebuie sa ne faca sa veghem. El pandeste pe copiii din familiile noastreNu pierde din atentie pe niciunul dintre ei. Lucrul acesta nu trebuie sa ne sperie nicidecum. Avem un dusman, dar tine-ti minte, mai mare este Dumnezeu, care a pus in biserica Lui  si in familiile noastre prezenta Lui, puterea Lui, Cuvantul Lui, prin care si in Numele caruia suntem biruitori.

Unul dintre fratii mai tineri, intors proaspat la credinta de aici de la noi din adunare, intr-o zi m-a sunat  si era asa tulburat si ingrijorat pentru viata lui, de linistea lui pentru ca Duhul lui Dumnezeu ii descoperise printr-un vas a Domnului (prin ccare s-a vorbit cu ‘da’ si ‘Amin’), despre niste lucruri care sunt avute in planul celui rau cu privire la el, la starea lui, la viitorul lui, la familia lui si vestea aceasta ca cel rau tese plan mare de distrugere impotriva acestui suflet, l-a nelinistitpe fratele nostru. Si a spus: Frate Nelu, cum sa iau asta? Sunt atat de nelinistit, atat de apasat, de tulburat la gandul ca cel rau s-a gandit la rau impotriva mea. Stand de vorba cu acest frate i-am spus: Vreau sa-ti pun o intrebare. Tii tu minte candva cel rau sa gandeasca gand bun la adresa cuiva? Nu se intampla asta niciodata. E dusmanul! Gandeste-te bine la un lucru. Gandeste-te la doua tari care se afla in razboi. Imaginati-va doua tari care sunt in razboi. Armatele celor doua tari se pregatesc sa se infrunte, sa inceapa lupta. Si prin serviciile secrete, armata unei tari afla in detaliu despre planurile de atac ale celeilalte tari. Afla pe unde vor sa vina, cu ce arme sa vina si ce au de gand sa faca. In detaliu, totul cunosc inainte de vreme. V-as pune o intrebare. Pentru armata care a aflat vestile acestea rele, vestile acestea rele cunoscute inainte ca ele sa se intample, e o veste buna sau o veste rea? E un lucru bun sau un lucru rau? E un lucru bun. As zice ca Duhul prorociei care ne descopera intentiile celui rau, planurile lui cu noi, cu copiii nostri, astea sunt (ca sa ramanem in comparatie) serviciile secrete ale lui Dumnezeu care ne descopera devreme totul. Si stim totul. In Cuvantul pe care l-a spus apostolul Pavel: Noi nu suntem in nestiinta de planurile celui rau. Si nu ne temem de aceste planuri. Dumnezeu ne anunta din vreme, stim, ne pregatim, biserica este de origine divina si familia este de origine divina. Avem un dusman comun, dar aparatorul nostru este Dumnezeu. Slavit sa fie numele Lui. El ne pazeste pe noi si pe copiii nostri. 

3. Si biserica si familia trebuie sa stea in unitate. Avand in vedere aceste lucruri, e foarte important, este un al treilea element comun pe care trebuie sa-l subliniem  si de importanta atat pentru familie cat si pentru biserica. Si biserica si familia, in fata acestor realitati, trebuie sa stea in unitate. Sa stea impreuna inaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu lucreaza in unitate. Uitati ce este scris ina cest cuvant- Matei 18:19 – Vă mai spun iarăşi că, dacă doi dintre voi se învoiesc pe pământ să ceară un lucru oarecare, le va fi dat de Tatăl Meu, care este în ceruri. Se invoiesc in unitate, se pun impreuna, familia este chemata sa ramana impreuna. Biserica este chemata sa ramana impreuna. Despre Iosua citim in Cuvantul lui Dumnezeu in capitolul 24:15 – 15 Cât despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului”. El a facut o declaratie care l-a implicat pe el si familia lui. Ii indemn pe parinti sa ia acest cuvant, pe tati- sa ia acest cuvant si sa faca din el declaratia casei lor. „Cat despre mine,” sa spui, ” eu si casa mea.” Implica-ti in acest legamant sotia, implica-ti in acest legamant copiii, sa nu socotesti ca-s prea mici, ca nu pricep. Pricep. Pot. Inteleg. Adu-i. Nu lasa dupa ei. Sunt unii parinti care lasa dupa ei si isi fac de cap. Si nu mai poti sa-i controlezi. Lasati ca Dumnezeu sa-i controleze prin determinarea voastra.

FAMILIA TREBUIE SA STEA IMPREUNA IN FATA LUI DUMNEZEU. Familia trebuie sa fie stransa impreuna. Si chiar prin aceasta determinare pe care o vor vedea la voi in a fi la Casa Domnului, in a fi la rugaciune, in a cultiva autoritatea lui Dumnezeu in casele dvs. , sa fie indreptati pasii lor catre Dumnezeu si spre Dumnezeu. Dati-mi voie sa va spun: copiii ne simt si ne citesc. Ne simt slabiciunile. Ne simt acolo unde cedam. Stiu foarte bine pana unde sa intinda coarda. Stiu ce merge, stiu ce nu merge. Si cat credeti dvs. v-ati lamurit unii mai de mult, sa stiti, sunt in stare sa va manipuleze oameni mari, oameni cu judecata, oameni cu experienta, un tanc de trei ani de zile va manipuleaza cum vrea el. Tineti-i in invatatura si in autoritatea Domnului.

Eu am un prieten, coleg de la Institut care ne impartasea intr-o zi o intamplare pe care a avut-o cu una dintre fetite. Fetita a avut nevoie de dentist si a trebuit sa mearga la stomatolog. A facut planificare. Colegul me era la scoala, la treburile lui. Sotia a luat pe copil, s-a dus la stomatolog. A intrat in cabinet, s-a pus pe scaun si trebuia medicul sa inceapa sa lucreze lucrarea dentara. Fetita n-a vrut nicicum sa deschida gura. A incercat cu vorba buna. Nu. A incercat cu porunca. Nu. A incercat cu promisiuni. Nu. A incercat cu cadouri. Nu. A incercat cu de toate. N-a mers nicicum. Nu s-a putut face nimic. Dupa o vreme, doctorita a spus: Doamna, imi pare rau, sunt oameni care asteapta in hol. Eu nu mai pot sa stau. Faceti ce stiti, dar nu mai pot sa stau, nu vrea- nu vrea. Veniti alta data cand va vrea. Si sora s-a luat si s-a dus acasa, ce sa faca? Au programat dupa masa: Lasa ca vine sotul meu cu fetita dupa masa, sa vedem cum va fi. Poate reuseste el. I-a spus acasa ce -sa intamplat si colegul meu a luat-o pe fetita, au plecat la ora insemnata. Au ajuns la stomatolog. Au pus pe fetita pe scaun, tata s-a uitat la fetita si i-a zis: decshide gura. Fetita a deschis gura. Doamna doctor a continuat lucrarea. A terminat fara nici un mir. Cuminte, linistita, cooperanta, n-avea nicio grija. Cand s-a terminat totul, doctorita a intrebat: Domnisoara, dar, de ce pe tati l-ai ascultat si azi dimineata, pe mami, nu? Si auziti replica de copil de cativa ani (pana in cinci ani): Cu tati nu merge. Stiti dvs. bine cum merge, cei care aveti copii.

Familia trebuie sa stea impreuna in unitate. Si biserica sa stea in unitate. Si daca ar fi sa facem aici o aplicatie, cati dintre fii bisericii se uita la lucratorii bisericii si zic: Cu el merge, dar cu celalat nu merge. Sa fim in acelasi gand si in unitate. Si sa lucram pentru gloria si slava lui Dumnezeu

4. Familia si biserica trebuie sa fie intarite inaintea lui Dumnezeu prin puterea unui legamant. . Pentru ca in al patrulea rand, familia, dar si biserica, trebuie sa fie intarite amandoua inaintea lui Dumnezeu prin puterea unui legamant- a unui legamant sfant, a unui legamant puternic. Iosua zicea despre sine (Iosua 24:15) Cât despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului”. Iar profetul, in Evrei capitolul 2:13, aceasta epistola citeaza o profetie veche. Auziti ce este scris aici – 13 Şi iarăşi:  „Iată-Mă, Eu şi copiii pe care Mi i-a dat Dumnezeu!” Familia si biserica este intarita prin legamant, un legamant care este facut inaintea lui Dumnezeu, un legamant de-a sluji lui Dumnezeu. De aceea am chemat adunarea sa ne rugam si sa postim ca sa intarim legamantul nostru cu Dumnezeu. I-am facut Domnului promisiuni solemne cand ne-am botezat in apa. Ne aducem aminte de aceste promisiuni. Le intarim, le reactivam. Le reafirmam. Le innoim mereu si mereu. Si sa ne ajute Dumneezu sa le tinem.

Iar cand este vorba de familie, familia trebuie sa innoiasca acest legamant cu credinciosie. Altarul familiei, rugaciunea din casa, invatatura adusa in casa, pazirea legii lui Dumnezeu in casa, aducerea familiei in prezenta lui Dumnezeu, cultivarea a tot ce inseamna duhovnciesc in casele noastre, toate acestea sunt lucruri care trebuie sa aprinda si sa aduca lumina lui Dumnezeu. Dati-mi voie sa intreb: Ati implicat familia voastra in legamantul cu Dumnezeu?

(Notite din primele 16 minute, mai sunt aprox 10 minute din mesaj)

Reclame

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: