Marius Cruceru – CINCI ASPECTE ALE HARULUI Biserica Sion Sibiu

Marius Cruceru

Marius Cruceru – CINCI ASPECTE ALE HARULUI. 25. 02. 2018 Biserica Sion Sibiu

17 Şi Duhul şi Mireasa zic: „Vino!” Şi cine aude să zică: „Vino!” Şi celui ce îi este sete să vină; cine vrea să ia apa vieţii fără plată! 18 Mărturisesc oricui aude cuvintele prorociei din cartea aceasta că, dacă va adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu îi va adăuga urgiile scrise în cartea aceasta. 19 Şi, dacă scoate cineva ceva din cuvintele cărţii acestei prorocii, îi va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vieţii şi din cetatea sfântă, scrise în cartea aceasta. 20 Cel ce adevereşte aceste lucruri, zice: „Da, Eu vin curând”. Amin! Vino, Doamne Isuse! 21 Harul Domnului Isus Hristos să fie cu voi cu toţi! Amin.

As vrea in dimineata aceasta sa va aduc un salut, mai mult decat o predica. Este un salut din ultimul verset din Scriptura: Harul Domnului Isus Hristos să fie cu voi cu toţi! Amin. Mesajul acesta imi sta de anul trecut in minte. L-am impartasit cu mai multe biserici, mai ales dupa ce am vazut cumva isteria care a fost in jurul sarbatorirea a 500 de ani de Reforma. Este o isterie istorica. Pentru mine, sarbatoarea a 500 de ani de la Reforma a fost o sarbatoare dulce-amara. Trebuie sa fii cu totul ignorant  sau sa vrei sa fii ignorant , sa nu vezi ca Reforma a avut si foarte mari beneficii. Dar, a avut si capcane. Daca veti calatori un pic in Nordul Europei, veti constata ca bisericile Reformei sunt uscate ca niste smochine. Goale. Din acate, unele au ajuns la o teologie stricata. Ordineaza pana la rang de episcop, femei, oameni care au alte orientari, care nu trebuie sa le pomenim intre noi. Familia este in dezastru. Iata ce a adus Reforma. In locul in care a fost prima biserica baptista in Amsterdam, acuma este o crasma. Daca veti merge in Anglia, in Oxford, unde sunt oasele martirilor prigoniti, veti constata deasemenea ca nu gasiti o biserica la care sa va inchinati. Ce s-a intamplat?

In urma cu 500 de ani, in 1517, Luter a batut pe usa unei catedrale  cele 95 de Teze ale sale in care, in esenta, era o alta conceptie despre har. Pana atunci, harul se putea cumpara. Mergeai la biserica si cumparai indulgente, sa-ti mai ierte Dumnezeu pacate, sa-ti mai reduci din timpul petrecut in purgatoriu. Dupa Luter, dupa Calvin, avem o noua conceptie a harului, biblica. Si de 500 de ani vestim biblic doctrina despre har. Har gratis- harul este gratis.  Iata ce spune aici: 17 Şi Duhul şi Mireasa zic: –(adica, Duhul si biserica zic) „Vino!” Şi cine aude să zică: „Vino!” Şi celui ce îi este sete să vină; cine vrea să ia apa vieţii fără plată! Adica, gratis. Deci, de 500 de ani incoace predicam aceasta Evanghelie. Este gratis, mantuirea este gratis. Apa vietii este Domnul Isus. Luati-l, este gratis. Este gratis iertarea pacatelor, caci noi nu am fost mantuiti prin fapte, ci prin har, prin credinta, ca sa nu se laude nimeni. Nu in virtutea acumularilor noastre, nu in virtutea performantelor noastre, nu a faptelor noastre suntem mantuiti. Nu pentru ca noi am face ceva. Nimeni nu poate sa-si scada din pedeapsa pentru ca a platit geamurile termopan la biserica. Asta predicam noi. Nimeni nu-si poate cumpara un loc in strana, in biserica. Asta predicam noi. Nimeni nu poate face niciun fel de contract cu Dumnezeu. Asta predicam. 

Si totusi, este o lectie usturatoare a istoriei. In Maleahi 3:16 sunt cateva versete care cumva sunt intr-un fel de paralela cu Apocalipsa 22:11 – 11 Cine este nedrept să fie nedrept şi mai departe; cine este întinat să se întineze şi mai departe; cine este fără prihană să trăiască şi mai departe fără prihană. Şi cine este sfânt să se sfinţească şi mai departe!”  Sfant inseamna pus deoparte. Daca deschideti la Maleahi 3:16-18, veti gasi acolo un text interesant care seamana cumva cu textul acesta. Iata ce spune Cuvantul Domnului acolo:

Atunci, şi cei ce se tem de Domnul au vorbit adesea unul cu altul; Domnul a luat aminte la lucrul acesta şi a ascultat, şi o carte de aducere-aminte a fost scrisă înaintea Lui, pentru cei ce se tem de Domnul şi cinstesc Numele Lui. 17 Ei vor fi ai Mei, zice Domnul oştirilor, Îmi vor fi o comoară deosebită în ziua pe care o pregătesc Eu. Voi avea milă de ei, cum are milă un om de fiul său, care-i slujeşte.18 Şi veţi vedea din nou atunci deosebirea dintre cel neprihănit şi cel rău, dintre cel ce slujeşte lui Dumnezeu şi cel ce nu-I slujeşte.

Veti vedea atunci deosebirea… Imi vor fi o comoara deosebita. Etimologia acestui cuvant a dat mai tarziu miscarea numita dupa acest cuvant deosebit, miscarea fariseilor. Fariseii de aici au inceput. Drumul spre iad este pavat cu intentii bune. Sa nu credeti ca fariseii s=au intalnit intr-o buna dimineata si au zis: Vreau sa fiu fariseu- in sensul rau al cuvantului. Ci oamenii aceia chiar si-au luat in serios neprihanirea lor. Chiar au luat in serios umblarea lor cu Domnul. Chiar depuneau eforturi extraordinare sa-L slujeasca pe Domnul  si sa fie exact asa cum s-a inceput- sa fie o comoara deosebita, separati de ceilalti. Ce s-a intamplat in 500 de ani pana la Matei 23? In Matei 23 Domnul Isus are un discurs virulent: morminte varuite, pahare spalate pe dinafara. Dar, ceva s-a intamplat in acesti 500 de ani. Ceva ce probabil se intampla si cu noi. Ma uit la miscarea neoprotestanta/protestanta din Europa si din Romania si parca nu avem curaj. Se uita oamenii in ochii nostri si ne intreaba:
-Domnul profesor, scuzati-ma: Daca masina e defecta si schimbam garajul, se repara?
-Nu.
-Pai, vedeti, atunci de ce sa ne schimbam de la ortodoxi la dvs.? De ce sa schimbam garajul, daca nu se repara masina? Sunteti la fel ca noi. Barbatii de la dvs. ne insala in afaceri la fel ca ai nostri. Ba, inca cu ai dvs. am luat o teapa mai tare pentru ca am avut incredere. Am crezut ca-i pocait si nu ma va insela asa. Am avut toata increderea, mi-am lasat garda jos. Si cand colo, m-a rupt mai tare decat ai nostri. Femeile dvs. sunt la fel ca ale noastre. Explicati-mi care e diferenta, care e deosebirea intre dvs. si noi, ca nu mai vedem niciuna.

La 500 de ani de la Reforma, daca ne uitam in Nordul Europei, Nordul Europei este inghetat din punct de vedere spiritual si acest val vine spre noi. N-avem timp sa tratam toate cauzele acestei situatii, dar cel putin de una ne putem ocupa. Banuiala mea este ca una dintre cauzele starii in care ne aflam este teologia. O teologie proasta va da un comportament prost intotdeauna. O teologie corecta da un comportament corect. Si una dintre cauzele teologiei proaste care ne da un comportament prost si neglijent si o etica neglijenta este ce credem despre har. Noi, evanghelicii romani mai ales, avem un limbaj foarte neglijent si foarte jos despre har. Exemplu: Am avut harul sa gasesc un loc de parcare. Am avut harul sa gasesc un Starbuck’s in drum. Am avut harul sa nu ma prinda politia desi am avut 75 la ora. Nu vi se pare ca ne batem joc de concept si cuvant? Si inclusiv chestia asta: Am avut harul sa reusesc la examene. Sau chiar si acest lucru: Am avut harul sa ma nasc intr-o familie de credinciosi. Mesajul pe care-l transmitem despre har este ca este un har ieftin. Dietrich Boenhoffer a scris un text despre harul ieftin, harul care nu ne costa. Genula cela de atitudine in care ne permitem sa pacatuim. Ce vom zice dar? Să păcătuim mereu ca să se înmulţească harul? (Romani 6:1) Pentru ce a murit Domnul Isus cu bratele deschise asa? Ca sa ne tolereze asa cum suntem. Nu? Care e slujba Lui? Ce job description are Dumnezeu? Sa ne ierte. Noi suntem oameni, suntem pacatosi. Datoria noastra e sa pacatuim. Datoria Lui este sa ne ierte si am rezolvat problema.

Vedeti, as vrea sa ne uitam la faptul ca harul lui Dumnezeu este scump. Pentru noi este gratis, dar pentru El este scump. Pe El L-a costat sange de Dumnezeu, sangele Fiului Sau. De aceea, nu putem vorbi asa usor nici macar despre harul mantuirii. As vrea sa retinem cinci aspecte ale harului in aceasta dimineata si sa ne inaltam un pic perspectiva despre har si sa renuntam la un limbaj neglijent despre har in vorbirile noastre. Sa avem mai multa grija cum vorbim. Prima mea experienta cu harul a fost cu tatal meu. N-am avut multe amintiri cu tatal meu pentru ca a fost ucis de fortele Securitate in 1975, 4 1/2 aveam, aproape implineam 5 ani, dar in vara aceea am avut o experienta care m-a facut de mic copil sa inteleg ce inseamna har. Ma jucam cu sora mea in camera in care tatal isi pregatea schitele de predica si le batea la masina de scris. Si am suparat-o cu ceva, am batut-o, cred, pe sora mea si cum se inatmpla cu tatii care au si baieti si fete, mai mult tin la fete decat la baieti. Asa ca tata s-a intors spre mine, s-a ridicat. Era un om masiv. Avea niste maini muncite, ca niste lopeti. Si m-a luat de gulerul camasutei si am vazut cu coada ochiului cum se apropie lopata aia de fundul meu. Dar in acelasi timp, cu mana celalta, in timp ce se apropia, m-a ridicat si a ratat. Atunci am inteles ce inseamna har. Sa stii ce meriti si cel care a initiat pedeapsa sa rateze. Asta a facut Dumnezeu cu noi. Noi stim ce meritam. Plata pacatului este moartea. Dar sageata mortii, in loc sa fie indreptata spre noi, a fost indreptata si deviata spre Fiul Sau care a murit pe cruce. In esenta, acesta este harul lui Dumnezeu sau harul care vine din Domnul Isus Hristos- Harul Domnului Isus Hristos.

Dar, nu numai atat. Mai sunt cateva lucruri pe care cred ca trebuie sa le intelegem.

1.-Harul general al lui Dumnezeu, harul prezentei lui Dumnezeu. Este un har de care ne bucuram cu totii. Daca in aceasta sala sunt oameni care nu sunt crednciosi, care se considera liberi cugetatori, care considera ca n-au nevoie de harul lui Dumnezeu, vreau sa va dau o veste buna. Oricum va bucurati de harul lui Dumnezeu. Este harul prezentei lui Dumnezeu, harul prezentei general sau harul general. Harul prezentei lui Dumnezeu in lume. Ce inseamna iadul? Iadul este acel spatiu din univers de unde Dumnezeu se va abstrage. Se va restrange si va crea un spatiu, se numeste iad. Acest spatiu este locul in care Dumnezeu este absent. Noi, fara sa ne dam seama, ne bucuram de prezenta lui Dumnezeu. Soarele rasare si peste cei buni si peste cei rai. Ploua si peste cei buni si peste cei rai. La Gherla, in urma cu cinci ore, detinutilor de acolo, vietasilor de acolo li s-a dat micul dejun. Sa stiti ca unii au o digestie mai buna ca dvs. Si unii au dormit mai bine decat dvs. S-au trezit, au luat micul dejun, vor sta acolo si vor trai si maine si poimaine, cat Dumnezeu le va mai da viata. Si se bucura de harul general al lui Dumnezeu ca si noi. Slava Domnului, dupa cum spunea fratele Tantas, fostul comandant al inchisorii, ca din cand in cand cate unul din ei se pocaieste. Luna trecuta, la penitenciarul din Oradea a fost botez, 20 L-au primit pe Domnul. Dumnezeu are har si pentru ei.

Este harul general al lui Dumnezeu. Faptul ca iti prelungeste viata, faptul ca astazi te-ai trezit si ai vazut. Auzi, cand altii nu aud. Ai putut merge, cand altii sunt in carucior. Ca ai maini cu care poti lucra, cand altii nu au maini. Faptul ca ai sanatate, faptul ca ficatul, pancreasul, stomacul iti functioneaza, cu mici defectiuni la unii dintre noi, dar esti in viata. Toate acestea inseamna harul lui Dumnezeu. Nu se clatina niciun fir de par din capul nostru fara stirea Lui- Harul general al lui Dumnezeu. Ai suflare de viata? Suflare de viata din Duhul Sfant al lui Dumnezeu si aceasta parte a Duhului Sfant al lui Dumnezeu actioneaza si in cei necredinciosi care respira. N-ai putea respira fara ca EL sa sustina viata. In El avem viata, miscarea si fiinta. Tot ce are fiinta are datorita degetului lui Dumnezeu, datorita lucrarii lui Dumnezeu, datorita impactului lui Dumnezeu in lume. In momentul cand Dumnezeu isi trage mana, unul din Psalmi spune- pasarilor cerului si intregii creatie, Tu le dai viata. Tu le faci sa miste, Tu le dai hrana. Daca El se ingrijeste de pasarile cerului si tine in echilibru intreg ecosistemul… Va dati seama ce s-ar intampla daca ar pieri albinele din lume?Din tot ce vedeti dvs. in aprozare, 80% ar disparea. El tine albinele. El tine pasarile. S-ar putea ca unii dintre dvs. sa va necajiti imediat. Vor veni in urmatoarele luni care invie tantarii si o sa fiti foarte suparati pe muste si pe tantari. Au un rol acolo si Dumnezeu le poarta de grija. Nici o musca nu dispare din lume fara stiinta Lui. Harul general al lui Dumnezeu, harul prezentei lui Dumnezeu. Ploaia, natura, vietuirea,toate acestea sunt din partea Lui. Cineva spunea, cred ca Leonard Ravenhill, spunea ca o doctrina care nu se transforma intr- o cantare este o doctrina rea. Avem noi o cantare: Ce mare har sa poti vedea cu ochii tai lumina, dar mult mai mare har tu ai, ca-ti e iertata vina.  Ce mare har, ce mare har, sa ai iertata vina. Ce mare har sa poti s-auzi cu-a ta ureche cantul, dar mult mai mare har tu ai cand poti s-auzi Cuvantul. Ce mare har sa poti sa vezi, ce mare har sa opti s-auzi, ce mare har sa poti sa gusti din roade de tot felul, dar mult mai mare har tu ai cand gusti ce bun e Domnul. Ce mare har cand mirosind parfum de flori frumoase, tu raspandesti mereu in jur miresme sfinte-alese. Ce mare har. Iata harul general a lui Dumnezeu.

2.-Harul pedepsei lui Dumnezeu.  Daca ne bucuram de harul general al lui Dumnezeu, cred ca ne bucuram de un har si mai mare. Si s-ar putea ca urmatoarea forma de har sa vi se para oximoronic, adica nepotrivita. Ce este un oximoron? Ion Creanga este unul dintre cei mai mari specialisti in oximoron in limba romana. Spune el: Pe cand ma mangaia mama cu  culeserul. Stiti ce-i culeser? Au ras numai cei din Moldova, cei care stiu. E mestecatorul de mamaliga. „Cand ma mangaia mama..” adica, „ma batea”. Este harul pedepsei lui Dumnezeu. Este un mare har sa fii pedepsit de Dumnezeu. (Notite pana la minutul 1:11:42 sau 71:42- mai sunt aprox 30+ minute din predica, vezi video de mai jos)

Predica fratelui Maeius Cruceru incepe la minutul 49:00

2 comentarii (+add yours?)

 1. Marius David
  mart. 01, 2018 @ 14:04:14

  Vă mulțumesc pentru răbdarea transcrierii. Eu nu am răbdarea de a mă reasculta!

  • rodi
   mart. 01, 2018 @ 14:14:54

   Frate Marius, va apreciem enorm de mult pentru predicile dvs. si multumim lui Dumnezeu ca avem oportunitatea sa va ascultam prin intermediul internetului. As dori sa fie mai mult timp ca sa pot sa le scriu in intregime unele predici, ca ar fi de mare folos. Dumnezeu sa va binecuvanteze slujirea si familia dvs.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: