Pericolele care pândesc Israelul și perspectivele unui război

– În Israel, un posibil război e ca și cum ai zice ”poate mănânc falafel”.
Se poate întâmpla oricând.
– Ei se apropie de graniță ?
– Aceasta încearcă ei să facă.

Cred că Israelul a înțeles, din perspectiva siguranței naționale, încă de când a început revoluția că, indiferent cum se va termina războiul din Siria, vor urma mulți ani de conflicte între sunniți și șiiți. Fie că cineva câștigă, pierde sau încă nu e decis, dezbinarea va genera și mai multe reacții. Nimeni nu va câștiga acest război. 

Toate acestea ridică întrebarea cum ar trebui Biserica să reacționeze la această dezbinare a casei islamului? 

O perspectivă mai largă despre geopolitică și ce ar putea rezerva viitorul pentru regiune. În timp ce Israelul face tot ce poate ca să fie un bun vecin, are parte de amenințări majore din partea Iranului, a Siriei și a grupurilor precum Hezbollah.

Discutam cu Marco Moreno și Dalton Thomas despre pericolele care pândesc Israelul și care sunt perspectivele unui război.
– Cum ați descrie situația militară de cealaltă parte a graniței și ce pericole presupun pentru Israel?
– De partea siriană, sunt sute de grupuri înarmate. Numiți orice organizație teroristă din lume și o veți găsi aici. Îi avem pe SI, Hezbollah, iranieni, grupuri șiite, de toate! 95% din ele au ca scop să atace Israelul, dar încă nu o fac.
– Care e influența Iranului? Iranul e cea mai mare problemă. Ținta lor e să adune toate organizațiile teroriste din lume, mai ales pe cele din Orientul Mijlociu, să le sponsorizeze, să le ofere educație și să-i echipeze pentru a ataca Israelul. E foarte bine că administrația Trump spune în mod clar că Iranul este marea problemă. E un lucru bun că această administrație vede foarte clar care e problema.
– Se vorbea de faptul că Iranul vrea să înființeze o fâșie terestră din Iran până la Mediterană, prin Irak, Liban și Siria. Cât de aproape sunt de realizarea acesteia în interiorul Siriei?
– Ei deja dețin Libanul. Irakul și Siria încă nu sunt ale lor, dar urmează. Iranul a luat o decizie strategică de a deschide un front cu noi la Înălțimile Golan. Am mai făcut-o în Liban și în Gaza. Mai au și câteva puncte în Cisiordania și cred că 2018 va fi un an important pentru noi în a ne ocupa de această problemă.
– Întrevedeți un posibil război?
– În Israel, un posibil război e ca și cum ai zice ”poate mănânc falafel”.
Se poate întâmpla oricând.
– Ei se apropie de graniță ?
– Aceasta încearcă ei să facă.
– Cum credeți că vor evolua lucrurile, având în vedere influența iraniană?
– La un nivel simplist, întreg Orientul Mijlociu e un conflict între șiiți și sunniți. Până la urmă, acest conflict pur și simplu aruncă în aer Orientul Mijlociu. Dacă privim la acest coridor terestru iranian, în ultimii ani am văzut cum acesta se conturează în Irak, în Liban și e ceva ce izbește privirea. Oricine poate vedea ce fac ei. Cred că asistăm la cel mai mare eveniment geopolitic din generația noastră, anume mișcarea acestor plăci tectonice din lumea șiită și sunnită. Vorbim despre un conflict imens.
Pentru Israel, care e prins la mijloc, e o mare problemă, care va continua să fie așa și în următorii 10 ani.
Cred că Israelul a înțeles, din perspectiva siguranței naționale, încă de când a început revoluția că, indiferent cum se va termina războiul din Siria, vor urma mulți ani de conflicte între sunniți și șiiți. Fie că cineva câștigă, pierde sau încă nu e decis, dezbinarea va genera și mai multe reacții.
Nimeni nu va câștiga acest război. Nimeni nu va reuși să câștige ceva de pe urma acestui război. În schimb, va fi o generație de carnagii. Cred că noi, ca și credincioși, trebuie să avem o mentalitate pe termen lung într-o mentalitate pe termen scurt. Trebuie să acționăm rapid.
Cucerirea orașelor deținute de grupuri militante sunnite au stat la baza conflictului. Inima acestui conflict e dezbinarea casei islamice.

Toate acestea ridică întrebarea cum ar trebui Biserica să reacționeze la această dezbinare a casei islamului?
Putem s-o ignorăm, să aruncăm cu pietre, sau ne putem implica.
Cred că a ne implica în acest conflict e unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face în această generație.
– Cum ar putea oamenii să se roage pentru tine și echipa ta, pentru Marco și IDF, pentru oamenii din Siria?
Mă rog aproape zilnic pentru trei lucruri, din Coloseni 4, ca Domnul să deschidă ușa pentru vestirea Cuvântului cu claritate, din Psalmul 91, să fim protejați la umbra aripilor Lui și din Matei 9, ca Domnul să scoată lucrători la seceriș.

Isus a spus foarte clar: ”Nu spuneți că mai sunt patru luni până la seceriș ! Timpul e acum.”
Cred că e bine să ne rugăm din această poziție, a momentului prezent. Rugăciunea poate fi o scuză teribilă ca să nu ascultăm. Totuși, cred că trebuie să ascultăm și să ne rugăm, adică să nu mai așteptăm cele patru luni până la seceriș, ci să acționăm acum, dar, în timp ce acționăm, să o facem dintr-un loc al rugăciunii. Eu vreau să mă rog dintr-un loc în care rugăciunea și ascultarea merg mână în mână și să spun, mă rog pentru aceasta, dar mă voi și implica.
Știre difuzată în emisiunea Jerusalem Dateline 219 – 10 martie 2017, la Alfa Omega TV.
Ultimele stiri creștine: http://alfaomega.tv/stiri

Reclame

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: