Meditația Saptamânii – Îngrijorarea și îngrijirea – pastor CORNELIU OLAN

Multimea lucrurilor din viata zilnica ne pune adesea in dificultate. Parca toate lucrurile se cer facute in acelasi timp. Telefonul suna, copiii vor atentie.  La serviciu trebuie sa mergi. Ce sa faci? Cum sa le rezolvi pe toate? Esti doar unul si parca tot pamantul, tot universul e pe umerii tai. Tot atunci se strica si masina si tot atunci suna o ruda de departe ca a pornit spre tine sa te viziteze. Simtamantul de-a da cu toate de pamant este cel mai indemana. Dar se rezolva ceva in felul acesta? Nu. Absolut nimic. In situatii de felul acesta, ajungem la ceea ce numim noi ingrijorare. O stare de neliniste, de framantare, o presiune permanenta. Cum se rezolva o asemenea stare? Cum se procedeaza in asemenea situatii? Cine ne poate ajuta? Suntem singuri? Este cineva in masura sa ne ajute? Se pare ca toate aceste intrebari au raspuns. Si se pare ca de un asemenea raspuns avem cu totii nevoie.

In timpurile de demult, pe meleagurile Israelului de astazi, era un invatator. De fapt, asa era perceput de unii din vremea Lui. El, in realitate, era Salvatorul lumii, Isus Hristos. Intr-o imprejurare, spunea contemporanilor Lui si evident, noua astazi, aceste cuvinte: Nu va ingrijorati de viata voastra, gandindu-va ce veti manca sau ce veti bea, nici de trupul vostru, gandindu-va cu ce va veti imbraca. Oare nu este viata mai mult decat hrana si trupul mai mult decat imbracamintea? Si bineinteles ca a spus mai multe lucruri, dar va invit la analiza ingrijorarii din spusele Domnului Isus.

Ati observat ca El a inceput cu o negatie. Ce spune aceasta? In noi, in fiecare, este o predispozitie oarba inspre ingrijorare, ajungem cu repeziciune prizonierii ei. Si apoi, ne tine acolo timpuri indelungi. Asa se stinge dinamismul vietii, bucuria relatiilor. Frumosul nu mai are valoare. Totul este sumbru. Avem parte de zile negre si nopti albe. Oare este vreun colt undeva sa ne putem ascunde? Nu. Nu este. Atunci  ce se poate face? Trebuie inceput de la diferenta dintre ingrijorare si ingrijire. Cine se ingrijoreaza doar se consuma pe el si resursele sale. Ingrijorarea poate pune o umbra groasa si nici pe Dumnezeu nu-L mai poti intelege sau vedea. A ingriji inseamna chiar opusul ingrijorarii.

Fa o lista cu prioritatile vietii. Incepe de la cele mai importante si urgente , catre cele care mai pot suferi o oarecare amanare. Ingrijeste de cate una pe rand si vei avea rezultate. Solomon spunea: cine ingrijeste de un smochin, va manca din rodul lui. Si ce adevar profund este aici. Astazi, in multimea gandurilor, a framantarilor, a necazurilor si a presiunilorde tot felul, fa o lista a prioritatilor si incepe sa ai grija de lucrurile vietii, una dupa alta. Este o recomandare biblica, dovedita de multi in istoria existentei umane care spune asa: Nu va ingrijorati de nimic, ci in orice lucru, aducei cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu prin rugaciuni si cerei, cu multumiri, si pacea lui Dumnezeu  care intrece orice pricepere va va pazi inimile si gandurile in Hristos Isus.

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari