Gabi Izsak – Voia lui Dumnezeu cea bună, plăcută, desăvârșită

Dumnezeu are o voie specifica  pentru fiecare credincios. 

Ceea ce cere Dumnezeu de la toti, imi cere si mie intr-un mod personal. Aceleasi pretentii le are Dumnezeu, nu numai de la unii, ci de la toti. Si apoi, bineinteles, specific de la fiecare. Dar cand vorbesc de voia specifica, trebuie sa subliniez aspectul acesta, pentru ca Dumnezeu are ceva si in particular cu mine. Dumnezeu are ceva specific pentru mine, intr-un mod direct, cu mine ca individ. Ii include intr-un tot, dar in acelasi timp, Dumnezeu este acela care are ceva cu mine. 

Spuneam la o conferinta de tineret, la un indemn final tinerilor, spuneam in felul urmator: Nu ma casatoresc cu cineva cu care pot trai. Ma casatoresc cu cineva fara care n-as putea trai. Ati inteles nuanta? E nuanta aici. Ca pot trai cu oricine, la urma urmei, ca ne obisnuim pana la urma. Si mergem inainte, si zicem ca nu-i nicio problema: Lasa, ca mergem inainte. Eu trebuie sa ma casatoresc cu cineva fara de care n-as putea trai. Ala este sau aia este binecuvantarea lui Dumnezeu pentru mine. Asta inseamna voia lui Dumnezeu. 

Imi aduc aminte ca am vorbit despre voia lui Dumnezeu  care este buna placuta si desavarsita si v-am prezentat cele patru aspecte:

  1. Voia lui Dumnezeu, cea suverana
  2. Voia lui Dumnezeu revelata
  3. Voia lui Dumnezeu permisiva
  4. VOIA SPECIFICA A LUI DUMNEZEU

Am ajuns la punctul 4. – ceea ce vreau sa punctez in aceasta seara: Voia specifica a lui Dumnezeu. Aici, m-am gandit la doua aspecte. Ceea ce Dumnezeu cere de la toti, imi cere si mie specific. Adica, Dumnezeu vine si spune in mod general : Voia Mea este sfintirea voastra. Apoi, sa nu credeti ca pe mine, de exemplu, ma scoate de la aceasta voie a lui Dumnezeu. Ci, specific, este si pentru mine chiar daca e pentru toti. Voia lui Dumnezeu este atitudinea de multumire. Va citez numai ceea ce imi aduc aminte ca spune apostolul Pavel Tesalonicenilor: Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, caci aceasta este voia lui Dumnezeu cu privire la voi in Isus Hristos. Deci, toate acestea sunt voia lui Dumnezeu generala si revelata, dar este si specifica pentru ca ceea ce cere Dumnezeu de la toti, imi cere si mie. Fiecare ar trebui sa arate cu degetul spre el- Ceea ce cere Dumnezeu de la toti, imi cere si mie intr-un mod personal. Aceleasi pretentii le are Dumnezeu, nu numai de la unii, ci de la toti. Si apoi, bineinteles, specific de la fiecare. Dar cand vorbesc de voia specifica, trebuie sa subliniez aspectul acesta, pentru ca Dumnezeu are ceva si in particular cu mine. Dumnezeu are ceva specific pentru mine, intr-un mod direct, cu mine ca individ. Ii include intr-un tot, dar in acelasi timp, Dumnezeu este acela care are ceva cu mine.

Dumnezeu uneori posteaza pe zid (pe wall, ca si pe Facebook), adica pentru toti. Dar uneori Dumnezeu ne scrie in private. (Ne scrie si in privat). Acolo unde nu vad toti. Acolo unde vrea sa comunice numai cu mine intr-un mod personal. Asta cred ca ma inteleg mai bine tinerii. Adica, o stare generala, adica o voie generala pe care o are, dar care o are si pentru mine. Ma atentioneaza si pe mine. Daca vreti, imi da un tag si mie, si apare si numele meu acolo. Dar uneori, Dumnezeu imi scrie si in privat si imi spune: asta este voia mea cu privire la tine. Despre lucrul acesta as vrea sa discutam si sunt doua aspecte importante pe care vreau sa le subliniez, punctul A si punctul B. Doua intrebari esentiale, vitale:

Cum pot cunoaste voia specifica a lui Dumnezeu?

Cum pot implini voia generala si specifica a lui Dumnezeu?

Frati si surori, vreau sa vi-L prezint pe Dumnezeu  si eu sunt convins ca dvs. aveti aceasta imagine despre Dumnezeu – un Dumnezeu care este interesat de tot ceea ce inseamna domeniile existentei noastre. Sa nu aveti cumva impresia ca Dumnezeu este interesat doar de un aspect. Adica, pe Dumnezeu Il intereseaza doar de o parte din mine. Dumnezeu nu ma disociaza de anumite domenii in care viata mea se deruleaza. Dumnezeul nostru este un Dumnezeu care este interesat atat de domeniul social, si sa stiti ca exista o voie a lui Dumnezeu in ceea ce este chiar si profesia noastra.  Sunt lucruri care ni se potrivesc ca o manusa. Sunt lucruri care le facem si ne chinuim in ele. Pentru ca in existenta noastra nu numai banul este important. Poate unii au impresia ca numai banul este important. Nu numai banul este important. Sunt anumite lucruri pe care le faci si poate nu esti platit asa cum ar trebui sa fii platit. Totusi o faci pentru ca ti se potriveste. Iti place ceea ce faci. Simti ca esti omul potrivit in locul potrivit.

Dumnezeu, cred ca pregateste pe fiecare dintre noi in domeniul respectiv, sa faca totul cu placere.E adevarat, bineinteles ca trebuie sa si castigi, dar este aspectul acesta foarte important si Dumnezeu, sa stiti ca este interesat. Este interesat in plan social de noi, de reusita in planul social. Dumnezeu este interesat de noi in planul familial. Este o voie a lui Dumnezeu in ceea ce priveste  casatoria noastra. Pasii pe care trebuie sa-i facem. E adevarat ca nu Dumnezeu se casatoreste in locul meu. Eu ma casatoresc. Eu ma insor. Dar Dumnezeu are un plan al Lui. Ma caluzeste spre persoana potrivita. Spuneam la o conferinta de tineret, la un indemn final tinerilor, spuneam in felul urmator: Nu ma casatoresc cu cineva cu care pot trai. Ma casatoresc cu cineva fara care n-as putea trai. Ati inteles nuanta? E nuanta aici. Ca pot trai cu oricine, la urma urmei, ca ne obisnuim pana la urma. Si mergem inainte, si zicem ca nu-i nicio problema: Lasa, ca mergem inainte. Eu trebuie sa ma casatoresc cu cineva fara de care n-as putea trai. Ala este sau aia este binecuvantarea lui Dumnezeu pentru mine. Asta inseamna voia lui Dumnezeu.

Dumnezeu are o voie a Lui in plan social. Dumnezeu are o voie a Lui in planul familial pentru ca in toate domeniile in care eu imi exercit activitatea, sunt in atentia lui Dumnezeu. Dar Dumnezeu are o voie a Lui si in planul spiritual. Si pentru ca ne-am ocupat de voia lui Dumnezeu si pentru ca am discutat mult despre voia lui Dumnezeu, vreau in aceasta seara sa continuam pe directia aceasta. N-am sa va vorbesc despre profesia pe care sa vo alegeti. N-am sa vorbesc despre anumite lucruri legate despre partea familiala, desi si acestea sunt importante. Ci vreau sa merg pe planul acesta, pe ideea aceasta legata de voia lui Dumnezeu specifica din punct de vedere spiritual si anume: Ceea ce inseamna slujirea noastra, implicarea noastra in slujire.

Prima subliniere importanta legata de subiectul acesta, cum pot cunoaste voia lui Dumnezeu, chemarea lui Dumnezeu specifica pentru mine? Frati si surori, e un lucru cu care ar trebui sa alimentez gandirea noastra. Si ati auzit ca de foarte multe ori  expresia aceasta, ca in Imparatia lui Dumnezeu, in tot ceea ce inseamna implicarea in lucrarea lui Dumnezeu, Dumnezeu nu are someri. Nu exista someri. Ati auzit asta de foarte multe ori spunanduse, indiferent de varsta pe care o ai, indiferent de pregatirea pe care o ai, indiferent de capacitatea pe care o ai. Pentru Dumnezeu, si pentru lucrarea Lui, esti valabil.

Exista o voie a lui Dumnezeu in ceea ce priveste implicarea mea si slujirea mea. Si vreau sa retinem aspectul acesta foarte foarte important. Dumnezeu are o voie specifica  pentru fiecare credincios. De la punctul acesta plec.  Dumnezeu are o voie specifica sau o chemare, daca vreti, pentru fiecare credincios. Si cand fac afirmatia aceasta, am in vedere cel putin doua din invataturile pe care Invatatorul nostru Domnul Isus Hristos ne-a dat, ma refer aici la pilda talantilor, in Matei 25 si la pilda polilor din Luca capitolul 19. Acolo, stapanul si in cazul primei pilde si in cazul celei de-a doua pilde, stapanul este acela care cheama robii. Nu este un stapan care are un rob. Ci termenul plural de robi subliniaza, scoate in evidenta ideia, ca pentru fiecare, Dumnezeu este acela care are o voie. Pentru unul are cinci talanti. Pentru altul are doi talanti si pentru altul are un talant. Fiecare este capacitat in functie de capacitatea pe care o are. Dumnezeu nu ne incurca niciodata. Dumnezeu nu-i da la acel cu cinci, doi. Nu-i da la acel cu doi, cinci. El nu vine sa ne incurce in ceea ce priveste slujirea noastra si voia Lui cu privire la tot ceea ce inseamna implicarea mea si slujirea mea.

Din toate acestea, uitandu-ma la cele doua pilde, rezulta un lucru… (Notite din primele 9 minute, mai sunt aprox 33 de minute din predica).

Gabi Izsak – 14.03.2018 – Voia lui Dumnezeu cea bună, plăcută, desăvârșită

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari