Aparţine Islamul Europei?

 

Islam in Europe foto https-::octavpelin.wordpress.com:

A spune că Islamul aparţine Germaniei este echivalent cu a gândi societatea fără niciun trecut, exclusiv în prezent, căci numai aşa toate componentele unei societăţi pot fi aşezate pe acelaşi plan.

Aparţine Islamul Europei? Horaţiu Pepine – Deutsche Welle via Adevărul

Succesul sau eşecul integrării va depinde nu doar de moneda comună, dar şi de modul cum va fi abordată tema tradiţiei creştine şi a identităţii istorice europene.

[…]Polemica din Germania pe tema Islamului ne priveşte pe toţi. Şi nu neapărat pentru că ne-am afla în aceeaşi situaţie, ci pentru că suntem nevoiţi într-o Europă comună să lucrăm cu concepte comune. Într-un interviu acordat publicaţiei Bild, ministrul federal de Interne, Horst Seehofer, a declarat: „Islamul nu aparţine Germaniei. Germania poartă semnele creştinismului. Duminica nelucrătoare, sărbătorile legale de origine creştină şi obiceiurile de Paşti, de Rusalii sau Crăciun fac parte dintre ele”.

El a întors astfel fraza fostului preşedinte federal Christian Wulf, care afirmase în 2010 că „Islamul aparţine Germaniei” la scurtă vreme după ce politicianul social-democrat şi scriitorul Thilo Sarrazin publicase cartea sa „Germania se suprimă pe sine” în care aborda tocmai subiectul identităţii ameninţate.

Aşa cum este uşor de înţeles, ministrul de Interne Horst Seehofer nu a pus la îndoială dreptul cetăţenilor germani de confesiune islamică de a-şi practica religia. El a reluat de fapt o dezbatere despre identitate, despre tradiţie şi despre istorie. Dacă un Christian Wulf nu poate fi înţeles în România de mai nimeni (cu excepţia unei minorităţi libertare), afirmaţiile lui Seehofer sună, dimpotrivă, extrem de familiar. O ţară, o patrie, un loc în care te simţi acasă (Heimat), are ceva distinct care s-a constituit în cursul istoriei şi care este legat intim de limbă,  practici religioase şi alte lucruri imponderabile. În acest sens – şi nu în acela al exclusivităţii intolerante – Europa este creştină, căci creştinismul nu este doar religia vechilor săi locuitori, ci şi sistemul de idei morale şi politice care au dus la democraţia modernă. Separarea puterilor în stat şi în prealabil separarea puterii seculare de cea religioasă sunt idei care nu au apărut în istorie decât în cadrul culturii creştine. Însăşi Europa seculară de astăzi, agnostică sau atee, Europa drepturilor omului şi a etosului ecologist se mişcă în cadrele conceptuale forjate în intimitatea culturii creştine.

Citeste mai mult: Adevărul – adev.ro/p5ui3p

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: