Pastor Cristian Ionescu – AUTORITATEA PASTORALĂ ÎN BISERICĂ

Pentru că circulă tot felul de secvențe video cu pastori care întrerup sau admonestează predicatori/proroci/prezentatori/cântăreți și, în general, care surprind momente jenante în cadrul unui servici divin, pastor fiind eu însumi, mă încumet să reacționez.

De la început, modul în care un pastor gestionează astfel de provocări ține de tact, experiență, curaj și în cele din urmă de capitalul de autoritate pe care îl are și își permite să-l cheltuiască într-o asemenea împrejurare.

Nu cunoaștem toate variabilele – ce condiții au fost puse în prealabil, ce a fost spus și despre ce/cine – și nu ar trebui să ne erijăm în judecători prea aspri și înainte de vreme.

Există o categorie de oameni care din oficiu sunt împotriva pastorului, interpretând aceste măsuri drastice ca pe o dovadă a stilului de conducere dictatorial.

Alții, chiar dacă îi dau dreptate, consideră că pentru abaterea comisă nu se merita deranjul produs.

Și, în fine, sunt unii care spiritualizează aceste incidente, considerându-le ca fiind o opoziție directă față de presupusa călăuzire a Duhului.

Ceea ce ar trebui să luăm în considerate sunt câteva principii dincolo de care nu mai e treaba altora:

  1. Pastorul răspunde direct înaintea lui Dumnezeu de slujba, motivația și acțiunile sale. În majoritatea cazurilor, acești pastori au fost confirmați prin votul bisericii locale și una din datoriile lor este păstrarea rânduielii și delegarea slujbelor pe baza unor condiții prestabilite pe care cei desemnați trebuie să le respecte;
  2. Nerespectarea autorității pastorale este un afront adus direct lui Dumnezeu și Bisericii. Chiar dacă Dumnezeu se va judeca cu robii săi, să nu avem impresia că răzvrătiții și anarhiștii vor scăpa mai ușor;
  3. Au început să circule din ce în ce mai multe astfel de stele – rătăcitoare, căzătoare – care dacă ajung în față au impresia că pe lângă ceea ce li s-a permis să facă, ei au dreptul să cheme, să ungă, să rostească etc. Este prerogativa păstorului să se informeze și să pună limite slujirii cuiva;
  4. Să presupunem că pastorul acționează pripit și exagerează…

CONTINUARE aici – https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2018/03/22/autoritatea-pastorala-in-biserica/

Un comentariu (+add yours?)

  1. cornelilioi
    mart. 22, 2018 @ 21:08:58

    „…Nu ca si cum ati stapani peste cei ce v-au cazut la impartire, ci facandu-va pilde turmei.” (1Pet.5:3) Din comportarea pastorului Cinpean numai pilda pentru turma nu a fost….cand oamenii au inceput sa iasa din banci pentru rugaciune, si se stie cat de mult sunt dorite rugaciunile pentru bolnavi de aceiia care sufera si pentru care orice incurajare este ca o gura de oxigen, sa intrerupi momentul fara nicio explicatie si fara nicio incalcare biblica a chemarii la rugaciune, si sa creezi confuzie incepand sa canti si sarmanii oameni fiind prinsi la mijloc nestiind daca sa mai mearga inainte sau sa se retraga in banci….nu insistati sa faceti din aceasta o fapta laudativa la actiunea pastorului doar pentru ca este…pastor. Biblia are limite exacte si pentru ei, si nu se pot comporta ca pe mosia personala…ca unul care il cunosc personal foarte bine pe Doru Neamtu, daca i s-ar fi spus de la inceput sa nu faca chemare la rugaciune, nu ar fi facut. Si daca nu au discutat subiectul inainte, era de datoria pastorului sa lase mandria la o parte si sa nu produca tulburare in biserica daca a putut inghiti, si sa vorbeasca cu predicatorul dupa….sa-i explice ce nu i-a convenit sau sa nu-l mai invite alta data. Singura alternativa a pastorului Cinpean si a tuturor care il apara este sa explice in ce a incalcat, daca a incalcat principiile biblice, predicatorul Doru Neamtu Biblia si de ce a trebuit oprit… daca nu se poate explica strict biblic interventia pastorului Cinpean, atunci nu este altceva decat o actiune dictatoriala si de exercitare a muschilor firesti…de a fi pilda turmei nici numai trebuie sa amintim.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: