= DOMNUL ISUS HRISTOS – Harul sau Legea? = Ioan Burca

​​​​ ​​​ ​

TATALUI, FIULUI, DUHULUI SFANT​, ​Toata Gloria in Veci !!!​​
​ ​       = DOMNUL ISUS HRISTOS – Harul sau Legea? =

= Partea 1​​​ =

6. Isus i-a zis: „Eu sînt calea, adevărul şi viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decît prin Mine. (Ioan 14)

DOMNUL ISUS HRISTOS – FIUL LUI DUMNEZEU:​ 13. ​Căci până la Ioan au prorocit toţi Prorocii şi Legea.​ ​(Matei 11)

​4. Căci Hristos este sfîrşitul Legii, pentruca oricine crede în El, să poată căpăta neprihănirea. ​(Romani 10)

12. Domnul a vorbit lui Moise, şi a zis:
16. Copiii lui Israel să păzească Sabatul, prăznuindu-l, ei şi urmaşii lor, ca un legămînt necurmat.
17. Aceasta va fi între Mine şi copiii lui Israel un semn vecinic; (Exodul 31​)​

​Deci, Sabatul a fost un legamant intre DUMNEZEU si Israel. Asa scrie.

​10.​Caci, cine pazeste toata Legea, si greseste intr-o singura porunca, se face vinovat de toate. ( Iacov 2).

4. Voi, cari voiţi să fiţi socotiţi neprihăniţi prin Lege, v-aţi despărţit de Hristos; aţi căzut din har. ​( Galateni 5).

D​​eci, vrei cu ​DOMNUL ISUS HRISTOS – Harul sau​ cu​ Legea?​ NU merge cu amandoua, si de la fiecare sa iei ce-ti place!​

​ Mantuirea​ acordata de DOMNUL ISUS HRISTOS, adica legatura pe care EL o face intre DUMNEZEU si om, e DEPLINA, si NU avem voie sa adaugam NIMIC si pe NIMENI, si nici sa scoatem ceva din INVATATURA LUI, pentru ca ar fi stirbite, diminuate, Lucrarea si Meritul LUI!!!

​ ​Asta a fost valabil pentru toti oamenii de la DOMNUL ISUS incoace, e valabil si AZI pentru toti care doresc sa fie Salvati de la iad, si va fi valabil pana la Revenirea DOMNULUI ISUS HRISTOS sa-i ridice la Cer pe toti cei mantuiti, salvati!

​ ​ Aceasta e MANTUIREA acordata de DUMNEZEU prin HAR, prin darul NEMERITAT de om, care este DOMNUL ISUS HRISTOS, si care mantuire nu e numai pentru Poporul Evreu, Israel, cum era Legea, ci MANTUIREA prin HAR e pentru intreaga lume!

Daca cineva adauga Legea la Mantuirea acordata de DOMNUL ISUS, e ca si cum ar vrea sa-L ajute, cum ca EL singur nu ar fi in stare sa mantuiasca, sa salveze omul de la iad​ ​prin jertfa Lui, ceea ce e o jignire la adresa Lui!​

Daca omul ar fi ​putut implini​ Legea, nu mai era nevoie sa vin​a din Cer FIUL LUI DUM​NEZEU, DOMNUL ISUS HRISTOS​.​
Orice adaugare sau omitere la Mantuirea acordata prin jertfa DOMNULUI ISUS este EREZIE, adica abatere de la Cuvantul Lui DUMNEZEU – BIBLIA, in acest caz, Noul Testament, unde e Lucrarea si Jertfa DOMNULUI ISUS HRISTOS de mantuire a omenirii!

DOMNUL ISUS HRISTOS​, adica ​Harul – NIMIC in Plus, NIMIC in Minus.​

Pentru ca sunt multe contraziceri cu privire la acest subiect, „Harul sau Legea?”, sa vedem ce spune BIBLIA, nu interpretari, pareri personale, ale altora, sau ale vreunei religii. Din aceasta cauza o sa dau mai multe versete BIBLICE care se refera clar la acest subiect.

2. În ziua a şaptea Dumnezeu Şi-a sfîrşit lucrarea, pe care o făcuse; şi în ziua a şaptea S-a odihnit de toată lucrarea Lui pe car​ e o făcuse.
3. Dumnezeu a binecuvîntat ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentrucă în ziua aceasta S-a odihnit de toată lucrarea Lui, pe care o zidise şi o făcuse.(Geneza 2).​​

DUMNEZEU dupa ce a creat ​C​erurile, ​P​amantul si pe om, in ziua a saptea s-a odihnit, dar nu scrie ca ar fi dat vreo porunca omului in legatura cu aceasta zi, si nici urmasilor lui​ Adam​, Noe, Iov, Avraam, Isac, Iacov, etc., pana pe timpul Israelului, condus de Moise.​ Asta inseamna cam vreo 2.500 ani, cand, nu gasim scris in BIBLIE ca DUMNEZEU ar fi dat porunca oamenilor sa tina ziua a saptea, sau ca ei ar fi tinut-o.
Taierea imprejur (circumcizia), care e una din​tre​ Poruncile Legii, i-a poruncit-o DUMNEZEU lui Avraam si urmasilor lui​, adica evreilor.​
Zeciuiala a dat-o Avram lui Melhisedec​ cand s-a intalnit cu el la intoarcerea de la biruinta asupra imparatilor​; nu se precizeaza daca a fost si din averea lui, sau doar din prada de razboi si nu e scris ​nici ​ca DUMNEZEU i-ar fi pretins as​ta​.

Ce urmeaza? Poporul Israel. DUMNEZEU ii transmite lui Moise pentru Poporul Evreu, Israel, Legea, care are nu numai cele 10 Porunci (Decalogul, cum mai e numit), ci sute de porunci!

1. Atunci Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte, şi a zis:
2. „Eu sînt Domnul, Dumnezeul tău, care te-a scos din ţara Egiptului, din casa robiei. ​(BIBLIA, Exod​ ​20)

Pe cine, pe ce popor a scos DUMNEZEU din tara Egiptului? Pe Israel, caruia acum ii da Legea.

Urmatorul pas? Moise transmite Poporului Israel, Legea, in cateva capitole, incepand cu Exodul 20. ​Intodeauna sa fim atenti la cateva lucruri si anume ​:​

1.CINE vorbeste? DUMNEZEU.
2.CUI vorbeste, pentru CINE e valabil mesajul? Lui Moise, pentru Poporul Evreu – Israel; Legea NU a fost data pentru alte popoare.
​3.CE spune, CARE-i mesajul? LEGEA cu TOATE poruncile, prezentate in cateva capitole, incepand cu Exodul 20.
4.TIMPUL, cat e valabil mesajul, sau porunca (poruncile), in acest caz LEGEA cu TOATE poruncile?

Ne raspunde chiar DOMNUL ISUS HRISTOS – FIUL LUI DUMNEZEU:​ 13. ​Căci până la Ioan au prorocit toţi Prorocii şi Legea.​ ​(Matei 11)

17. Să nu credeţi că am venit să stric Legea sau Proorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc. (Matei

5).DOMNUL ISUS a​ ​venit sa implineasca Legea, ​pentru ca a trait o viata fara pacat, ​pe care nu a reusit sa o implineasca nici un om, nici inainte​ de EL​, nici dupa EL​,​​ si nici nu va reusi vreodata vreun om s-o implineasca ​!​ DOMNUL ISUS a implinit toate proorociile facute despre EL, si care ar fi vreo 69, zic cei care au studiat acest aspect privitor la EL !​

Multi zic ca trebuie sa pazim poruncile. Care porunci? Ale DOMNULUI ISUS! Iata ne spune chiar EL acest lucru.

10. Dacă păziţi poruncile Mele, veţi rămînea în dragostea Mea, după cum şi Eu am păzit poruncile Tatălui Meu, şi rămîn în dragostea Lui.
12. Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unii pe alţii, cum v-am iubit Eu.
13. Nu este mai mare dragoste decît să-şi dea cineva viaţa pentru prietenii săi.
14. Voi sînteţi prietenii Mei, dacă faceţi ce vă poruncesc Eu. ​(Ioan 15)​

34. Vă dau o poruncă nouă: Să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii.
35. Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sînteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii.” (BIBLIA, Ioan 13)

Care sunt poruncile DOMNULUI ISUS si ce schimbari a adus cu EL, fata de poruncile date de DUMNEZEU lui Israel prin Moise​?​ Totodata EL ne spune ca tot ce face, TATAL i-a poruncit sa faca.

28. Isus deci le-a zis: „Cînd veţi înălţa pe Fiul omului, atunci veţi cunoaşte că Eu sînt, şi că nu fac nimic dela Mine însumi, ci vorbesc după cum M-a învăţat Tatăl Meu. (BIBLIA, Ioan 8)

​= Partea 2​ =

Schimbari facute de DOMNUL ISUS HRISTOS. Nu a schimbat toate poruncile din Lege, ci numai UNELE porunci!

1.​ ​HARUL, adica darul NEMERITAT al Lui DUMNEZEU si care dar, e chiar EL​, DOMNUL ISUS HRISTOS​, si e pentru TOATA LUMEA, nu numai pentru Israel!

2.​ ​Schimbari cu privire la Lege (Matei 5); Iata cateva dintre aceste schimbari:

21. Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: „Să nu ucizi; oricine va ucide, va cădea supt pedeapsa judecăţii.`
22. Dar Eu vă spun că ori şi cine se mînie pe fratele său, va cădea supt pedeapsa judecăţii; şi oricine va zice fratelui său: „Prostule!` va cădea supt pedeapsa Soborului; iar oricine-i va zice: „Nebunule`, va cădea supt pedeapsa focului gheenei.

27. Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: „Să nu preacurveşti.”
28. Dar Eu vă spun că ori şi cine se uită la o femeie, ca s-o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui.

31. S-a zis iarăş: „Oricine îşi va lăsa nevasta, să-i dea o carte de despărţire.”
32. Dar Eu vă spun că ori şi cine îşi va lăsa nevasta, afară numai de pricină de curvie, îi dă prilej să preacurvească; şi cine va lua de nevastă pe cea lăsată de bărbat, preacurveşte.

38. Aţi auzit că s-a zis: „Ochi pentru ochi, şi dinte pentru dinte.”
39. Dar Eu vă spun: Să nu vă împotriviţi celui ce vă face rău. Ci, oricui te loveşte peste obrazul drept, întoarce-i şi pe celalt.

43. Aţi auzit că s-a zis: „Să iubeşti pe aproapele tău, şi să urăşti pe vrăjmaşul tău.”
44. Dar Eu vă spun: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvîntaţi pe cei ce vă blastămă, faceţi bine celorce vă urăsc, şi rugaţi-vă pentru ceice vă asupresc şi vă prigonesc,​…

Nici DOMNUL ISUS si nici apostolii nu au purtat haine preotesti, cum aveau preotii din Lege, sau cum au preotii ortodocsi sau catolici azi.

Nici DOMNUL ISUS si nici apostolii nu au adus jertfe de animale, si nu au facut slujbe cum se faceau in Lege, sau cum fac azi preotii ortodocsi sau catolici.

Iata ce propovaduia DOMNUL ISUS si ce le-a poruncit ucenicilor sa propovaduiasca:

17. De atunci încolo, Isus a început să propovăduiască, şi să zică: „Pocăiţi-vă, căci Împărăţia cerurilor este aproape.” (Matei 4)

12. Ucenicii au plecat, şi au propovăduit pocăinţa.
13. Scoteau mulţi draci, şi ungeau cu untdelemn pe mulţi bolnavi, şi-i vindecau. (Marcu 6)

DOMNUL ISUS a propovaduit POCAINTA, NU Legea, si acelasi lucru l-au facut si ucenicii Lui.

MANCAREA. Ce le-a poruncit DUMNEZEU oamenilor de-a lungul timpului​ ​in legatura cu mancarea?

1. Primilor oameni, Adam si Eva, inainte de caderea lor in pacat:

​29. Şi Dumnezeu a zis: „Iată că v-am dat orice iarbă care face sămînţă şi care este pe faţa întregului pămînt, şi orice pom, care are în el rod cu sămînţă: aceasta să fie hrana voastră.”​ (Geneza 1)

2. Porunca de la DUMNEZEU pentru Noe si urmasii lui, dupa Potop, adica pentru toti urmasii lor de pe Pamant, descinsi din Noe, nevasta lui, cei 3 fii si nevestele lor (Geneza 8 si 9):

​3. Tot ce se mişcă şi are viaţă, să vă slujească de hrană: toate acestea vi le dau, ca şi iarba verde.
4. Numai carne cu viaţa ei, adică sîngele ei, să nu mîncaţi.
5. Căci voi cere înapoi sîngele vieţilor voastre; îl voi cere înapoi dela orice dobitoc;​ (Geneza 9)​

​3. Asta a durat de la Potop pana pe timpul lui Moise, cand DUMNEZEU transmite Israelului, prin Moise, porunci privitoare la mancare; sunt multe si cine doreste poate citi Levitic 11; o sa citez doar inceputul:

​1. Domnul a vorbit lui Moise şi lui Aaron, şi le-a zis:
2. „Vorbiţi copiilor lui Israel, şi spuneţi-le: ,Iată dobitoacele pe cari le veţi mînca dintre toate dobitoacele depe pămînt.
3. Să mîncaţi orice dobitoc care are unghia despicată, copita despărţită şi rumegă.​ (Levitic 11)​

​De la primii oameni, Adam si Eva, pana la Moise, au trecut vreo​​ ​2.500 de ani, si de la Potop pana la Moise, DUMNEZEU ​nu a interzis oamenilor sa manance carne din anumite animale, ci a facut acest lucru numai incepand cu timpul lui Moise, si numai pentru Israel si urmasii lor, si asta e mentionat foarte clar si exact. Nu e vorba de alte popoare, si asta e foarte important de remarcat. Nu stim de ce a facut DUMNEZEU aceste schimbari de-a lungul timpului. Pareri personale sunt, dar ne limitam la ceea ce este scris. ​

​Alta schimbare cu privire la mancare​, facuta ​DOMNUL ISUS:​​​

18. El le-a zis: „şi voi sînteţi aşa de nepricepuţi? Nu înţelegeţi că nimic din ce intră în om de afară, nu-l poate spurca?
19. Fiindcă nu intră în inima lui, ci în pîntece, şi apoi este dat afară în hazna?” A zis astfel, făcînd toate bucatele curate. (Marcu 7).

1. Primiţi bine pe cel slab în credinţă, şi nu vă apucaţi la vorbă asupra părerilor îndoelnice.
2. Unul crede că poate să mănînce de toate; pe cînd altul, care este slab, nu mănîncă decît verdeţuri.
3. Cine mănîncă să nu dispreţuiască pe cine nu mănîncă; şi cine nu mănîncă, să nu judece pe cine mănîncă, fiindcă Dumnezeu l-a primit. ​(Romani 14).

​De la Moise pana la DOMNUL ISUS au trecut vreo 1.500 de ani, apoi DOMNUL ISUS face o noua schimbare, „…​făcînd toate bucatele curate. (Marcu 7).
Nu a facut vreo interdictie, ci dimpotriva, DOMNUL ISUS zice: „…nimic din ce intră în om de afară, nu-l poate spurca.”
Adica NU e pacat!

Acum sa vedem ce inseamna, de fapt, cuvantul, bucate f. pl. 1. mâncări gătite pentru masă, fierte sau fripte ( https://dexonline.ro/definitie/bucate )

​N​imeni nu are voie sa faca anumite mancari spurcate, cand FIUL LUI DUMNEZEU le-a facut ​CURATE ​ pe TOATE​; asta din punct de vedere spiritual, repet, nu e pacat​​, nu te spurca spiritual​!​ Mananci daca iti plac, daca nu iti plac, daca nu vrei, sau sunt contaminate fizic, nu mananci! ​

Porunca a 4-a – ​SABATUL (sambata). ​Sa vedem ce zice Legea despre ziua a 7-a, Sabatul, sambata, CUI​ si CUM le-a zis DUMNEZEU sa o tina?​

9. Să lucrezi şase zile, şi să-ţi faci lucrul tău.
10. Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nicio lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta.​ ​(BIBLIA, Exodul 20:10​)​

12. Domnul a vorbit lui Moise, şi a zis:
16. Copiii lui Israel să păzească Sabatul, prăznuindu-l, ei şi urmaşii lor, ca un legămînt necurmat.
17. Aceasta va fi între Mine şi copiii lui Israel un semn vecinic; (Exodul 31)

2….Cine va face vreo lucrare în ziua aceea, să fie pedepsit cu moartea.
3. Să n-aprinzi foc, în niciuna din locuinţele voastre, în ziua Sabatului.” (Exodul 35)

​29…​Fiecare să rămînă la locul lui, şi, în ziua a şaptea, nimeni să nu iasă din locul în care se găseşte.”
30. Şi poporul s-a odihnit în ziua a şaptea. ​(Exodul 16:29)​

Asa cum zice DUMNEZEU se tine Sabatul si se respecta Porunca a 4-a din Cele 10 Porunci (Decalogul), nu numai din gura, pretinzind ca tineti Sabatul, doar ca nu lucrati lucruri grele, sau ca mergeti la biserica!​

Sabatul e un legamant intre DUMNEZEU si Israel. Asa scrie in aceste texte, si sunt cuvintele Lui DUMNEZEU! Nu zice de alte natiuni!

Cei care pretind ca tin Legea, zic ca ei nu tin toata Legea, din anumite motive ale lor, dar ca tin Cele 10 Porunci (Decalogul, cum mai e denumit).
Acum sa vedem cum stau ei cu tinerea celor 10 Porunci (Decalogul). Dintre cei care zic ca tin Legea, a aprins vreodata cineva focul sambata? Daca da, inseamna ca a calcat porunca a 4-a din cele 10 Porunci (Decalogul), adica TOATA Legea! Ca urmare, a fost pedepsit cu moartea?​!​ Cei care au preacurvit, au calcat porunca a 7-a din cele 10 Porunci (Decalogul), au fost pedepsiti cu moartea?​!​ Daca nu, inseamna ca NU au tinut Legea, ci doar pretind ca au tinut-o si ca o tin​!​
​Si pentru TINE trebuie sa lucreze si sambata, personalul medical de la urgente, salvarea, pompierii, politia, in caz ca ai nevoie sa vina sa te ajute, ca daca stau acasa si nu lucreaza, poti avea probleme mari! Cei care lucreaza la curent, gaz, centrale termice, etc., trebuie sa lucreze pentru TINE si sambata!​​ Toti acestia nu pot tine Legea, nu pot fi adventisti ca tine, si-atunci ce se-ntampla, sunt pierduti?!​​ NU sunt pierduti pentru ca suntem in perioada HARULUI, NU a Legii!​

​= Partea​ 3 =

​Cum trateaza DOMNUL ISUS si apostolii ​ziua a 7-a (Sabatul, sambata)​,​ ​mancare,​​ Ziua dintai a saptamanii (Duminica) :​

2. Şase zile să lucraţi, dar ziua a şaptea să vă fie sfîntă; acesta este Sabatul, ziua de odihnă, închinată Domnului. Cine va face vreo lucrare în ziua aceea, să fie pedepsit cu moartea.
3. Să n-aprinzi foc, în niciuna din locuinţele voastre, în ziua Sabatului.”​ (Exodul 35)​

8. „Scoală-te”, i-a zis Isus, „ridică-ţi patul şi umblă.”
9. Îndată omul acela s-a făcut sănătos, şi-a luat patul, şi umbla. Ziua aceea era o zi de Sabat.
10. Iudeii ziceau deci celui ce fusese vindecat: „Este ziua Sabatului; nu-ţi este îngăduit să-ţi ridici patul”.
11. El le-a răspuns: „Celce m-a făcut sănătos, mi-a zis: „Ridică-ţi patul, şi umblă.”
12. Ei l-au întrebat: „Cine este omul acela, care ţi-a zis: „Ridică-ţi patul, şi umblă?.”
15. Omul acela s-a dus, şi a spus Iudeilor că Isus este Acela care-l făcuse sănătos.
16. Din pricina aceasta, Iudeii au început să urmărească pe Isus, şi căutau să-L omoare, fiindcă făcea aceste lucruri în ziua Sabatului.

Sa-ti ridici patul sambata insemna pedeapsa cu moartea!
17. Dar Isus le-a răspuns: „Tatăl Meu lucrează pînă acum; şi Eu de asemenea lucrez.”

​Tot DOMNUL ISUS zice ca TATAL​​ ​si EL lucreaza si in ziua a 7 – a, sambata.​​ Se poate spune ca asta e o facere de bine si e ingaduit.​

DOMNUL ISUS ii ​porunceste slabanogului: „ridica-ti patul”, total IMPOTRIVA Legii, lucru pentru care omul ar fi trebuit omorat cu pietre!​​ A-ti ridica patul sambata, NU se mai incadra in facere de bine, deci NU era ingaduit!​

​In porunca a 4-a scrie clar despre ziua a 7-a:

„…​să nu faci nicio lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta.
​” (Exodul 20:10). ​

Numai ca EL, DOMNUL ISUS, este sfarsitul Legii.​ (Romani 10)

18. Tocmai de aceea căutau şi mai mult Iudeii să-L omoare, nu numai fiindcă deslega ziua Sabatului, dar şi pentrucă zicea că Dumnezeu este Tatăl Său,​(Ioan 5)​

16. Nimeni dar să nu vă judece cu privire la mîncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă, sau cu privire la o zi de Sabat, (Coloseni 2)

6. Deci, fiindcă rămîne ca să intre unii în odihna aceasta, şi pentrucă aceia cărora li s-a vestit întîi vestea buna n-au intrat în ea, din pricina neascultării lor,
7. El hotărăşte din nou o zi: „Astăzi,”-zicînd, în David, după atîta vreme, cum s-a spus mai sus: „Astăzi, dacă auziţi glasul Lui, nu vă împietriţi inimile!”
8. Căci, dacă le-ar fi dat Iosua odihna, n-ar mai vorbi Dumnezeu după aceea de o altă zi. ​(Evrei 4).​

In care ​ZI​ se adunau ucenicii DOMNULUI ISUS, primii crestini?​​​

19. În seara aceleiaş zile, cea dintîi a săptămînii, pe​​ cînd uşile locului unde erau adunaţi ucenicii erau încuiate, de frica Iudeilor, a venit Isus, a stătut în mijlocul lor, şi le-a zis: „Pace vouă!”
7. În ziua dintîi a săptămînii, eram adunaţi laolaltă ca să frîngem pînea. Pavel,​…​ vorbea ucenicilor​,..(Fapte​. ​apost​.​ 20)​​.​
2. În ziua dintîi a săptămînii, fiecare din voi să pună deoparte acasă ce va putea, după cîştigul lui,​…​ (I Corinteni 16).​

​ In textele de mai sus vedem ca ucenicii se adunau in mod regulat in Ziua Dintai a saptamanii – Duminica, in cinstea Invierii DOMNULUI ISUS HRISTOS​ , Si​​ mai tarziu, ​Coborar​ea ​DUHULUI SFANT pe Pamant a fost tot in Ziua Dintai a saptamanii – Duminica. A te inchina Lui DUMNEZEU sambata nu e gresit. Ne putem inchina Lui DUMNEZEU nu numai sambata si duminica, ci in fiecare zi! Cine se inchina intr-o anumita zi, sa nu-i judece pe cei care se inchina in alta zi.
​ ​16. Nimeni dar să nu vă judece ​…​​ cu privire la o zi de Sabat, ​(Coloseni 2)​

​PREACURVIA. (Porunca a 7-a din Cele 10 – Decalogul). ​Sa vedem cum trateaza DOMNUL ISUS pacatul preacurviei:
​​1. Isus S-a dus la muntele Măslinilor.
3. Atunci cărturarii şi Fariseii I-au adus o femeie prinsă în preacurvie. Au pus-o în mijlocul norodului,
4. şi au zis lui Isus: „Învăţătorule, femeia aceasta a fost prinsă chiar cînd săvîrşea preacurvia.
5. Moise, în Lege, ne-a poruncit să ucidem cu pietre pe astfel de femei: Tu dar ce zici?”

Ei aveau dreptate,​ deoarece ​ dupa Lege femeia trebuia sa moara!​ A calcat Porunca a 7-a din cele 10 (Decalogul)!​

Iata sentinta DOMNULUI ISUS pentru femeia prinsa in preacurvie:

10. Atunci S-a ridicat în sus; şi, cînd n-a mai văzut pe nimeni decît pe femeie, Isus i-a zis: „Femeie, unde sînt pîrîşii tăi? Nimeni nu te-a osîndit?”
11. „Nimeni, Doamne”, I-a răspuns ea. şi Isus i-a zis: „Nici Eu nu te osîndesc. Du-te, şi să nu mai păcătuieşti.” (Ioan 8).​​

​ ​Dupa Lege femeia trebuia sa moara, dar DOMNUL ISUS ii da un dar Nemeritat, ​sau​ HAR,​ adica​ Viata in loc de moarte!
​ DOMNUL ISUS nu aproba preacurvia, ​dar nici ​nu o osandeste la moarte, ci ii cere femeii sa NU mai pacatuiasca, adica sa se pocaiasca de acest pacat!​

Cei care pretind ca tin Legea, Cele 10 Porunci, sunt de acord si le place ca femeia nu ​a fost​ omorata, ci gratiata! Le place si ca ei cand calca aceste 2 Porunci, a 4-a si a 7-a (si altele) sa nu trebuiasca sa moara asa cum scrie Legea. Numai ca asta NU mai e Lege, ci HAR! Ei doar pretind ca tin Legea, dar numai unde le convine, cand e vorba de pedeapsa, nu le mai place si atunci vor Gratierea, ​adica ​HARUL! Ca urmare, lasati pretentia implinirii Legii, ca inafara de DOMNUL ISUS nu a putut s-o implineasca nimeni! Treceti in tabara celor de sub HAR, ca e mult mai bine! De ce? Pentru ca pentru pacatele celor care doresc HARUL, a platit DOMNUL ISUS HRISTOS! Slava LUI in veci! Amin!

Trebuie sa intelegem corect, si anume, unele dintre poruncile Legii​ ​au fost valabile pentru om inca de la crearea lui de catre DUMNEZEU, deci cu mii de ani inainte de darea Legii, si vor fi valabile cat va fi lumea, ​
​si​ ​altele, DOMNUL ISUS le-a schimbat, mergand la radacina raului, de exemplu​:​ sunt valabile si in​ ​Noul Testament, in Noul Legamant ​, de la HRISTOS incoace​:
Sa iubesti pe DOMNUL, DUMNEZEUL tau…,
​Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine,…Sa nu-ti faci chip cioplit, sau vreo infatisare…​
Sa nu iei in desert Numele DOMNULUI….,
Sa cinstesti pe tatal tau si pe mama ta…, Sa nu furi,…Sa nu minti…,Sa nu preacurvesti…,Sa nu poftesti…,etc.​..

​Pe astea DOMNUL ISUS, NU le-a schimbat!​

27. Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: „Să nu preacurveşti.”
28. Dar Eu vă spun că ori şi cine se uită la o femeie, ca s-o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui.
​Ce sa faca omul cand greseste? Ne spune DOMNUL ISUS: ​ Du-te, şi să nu mai păcătuieşti.” (Ioan 8).

​ Se vede clar diferenta. Daca in Lege conta doar actul fizic, savarsirea pacatului, in Noul Legamant, conteaza chiar si radacina raului, inainte de a se fi savarsit actul fizic,​ intentia,​ gandul omului, care nu se vede, dar pe care DUMNEZEU il inregistreaza ca fiind…pacat!​
E diferenta mare​ intre HAR si Lege, atat in felul de a​ ​trai viata, cat​ si ​in felul de​​ inchinare, si viata spirituala.

​ ​Cine i-a dat DOMNULUI ISUS autoritatea? Ne spune ​chiar ​EL: DUMNEZEU TATAL!

18. Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei, şi le-a zis: „Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pămînt. (Matei 28)
3. Isus, fiindcă ştia că Tatăl Îi dăduse toate lucrurile în mîni,…(Ioan 13)

14. Isus, plin de puterea Duhului, S-a întors în Galilea,​…​
16. A venit în Nazaret, unde fusese crescut; şi, după obiceiul Său, în ziua Sabatului, a intrat în sinagogă. S-a sculat să citească,
17. şi I s-a dat cartea proorocului Isaia. Cînd a deschis-o, a dat peste locul unde era scris:
18. „Duhul Domnului este peste Mine, pentrucă M-a uns să vestesc săracilor Evanghelia; M-a trimes să tămăduiesc pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc robilor de război slobozirea, şi orbilor căpătarea vederii; să dau drumul celor apăsaţi,
19. şi să vestesc anul de îndurare al Domnului.”
20. În urmă, a închis cartea, a dat-o înapoi îngrijitorului, şi a şezut jos. Toţi ceice se aflau în sinagogă, aveau privirile pironite spre El.
21. Atunci a început să le spună: „Astăzi s-au împlinit cuvintele acestea din Scriptură, pe cari le-aţi auzit.” (Luca 4)

Deci, in ziua a saptea, ziua Sabatului, DOMNUL ISUS a intrat in sinagoga, cum facea de obicei, pentru ca acolo se adunau evreii dupa Lege,

​ ​ si ce-a fa​cut? Le- predicat Legea? NU!​

​= Partea 4 =​

DOMNUL ISUS predica Evanghelia​,​ ​dar ​nu ​predica ​numai in sinagogi si nu numai in ziua Sabatului, ci in toate zilele saptamanii​, ​s​i ​ le spun​e​a ca EL e implinirea Legii, si asa cum spune in textele de mai sus: EL ​ trebuia ​sa vesteasca Evanghelia, care inseamna Vestea Buna. Care-i Evanghelia sau Vestea Buna? Tot EL ne spune:
16. Fiindcă atît de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentruca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică. (Ioan 3:16)

DUMNEZEU Insusi ii descopera lui Moise venirea DOMNULUI ISUS HRISTOS – MESIA:

17. Atunci Domnul mi-a zis: ….

18. Le voi ridica din mijlocul fraţilor lor un prooroc ca tine, voi pune cuvintele Mele în gura lui, şi el le va spune tot ce-i voi porunci Eu.
19. Şi dacă cineva nu va asculta de cuvintele Mele, pe cari le va spune el în Numele Meu, Eu îi voi cere socoteală. (Deuteronomul 18)

​ Vedem aici ca DOMNUL ISUS a facut tot ce I-a poruncit DUMNEZEU TATAL.​, si ca pentru neascultare de DOMNUL ISUS, DUMNEZEU le va cere socoteala oamenilor!​
Iata ce le spune DOMNUL ISUS evreilor care tineau Legea si nu-L acceptau pe EL, MESIA, care fusese proorocit inclusiv de …Moise:

45. Să nu credeţi că vă voi învinui înaintea Tatălui; este cine să vă învinuiască: Moise, în care v-aţi pus nădejdea.
46. Căci, dacă aţi crede pe Moise, M-aţi crede şi pe Mine, pentrucă el a scris despre Mine.
47. Dar dacă nu credeţi cele scrise de el, cum veţi crede cuvintele Mele?” (Ioan 5).

Iata ce le-a spus Moise evreilor, si la ce a facut referire DOMNUL ISUS:

15. Domnul, Dumnezeul tău, îţi va ridica din mijlocul tău, dintre fraţii tăi, un prooroc ca mine: să ascultaţi de el! (Deuteronomul 18).

E vorba de Marele Prooroc – DOMNUL ISUS HRISTOS – MESIA, de care ei, cand a venit, nu au vrut sa asculte! Pentru faptul ca nu au ascultat de EL cei de atunci si nu asculta de El​ foarte multi nici astazi,​ vor fi judecati de…Moise, in care ei si-au pus increderea ca-i va apara! Asa a zis DOMNUL ISUS!

DOMNUL ISUS nu a dat o porunca pentru tinerea Legii, inclusiv a Sabatului si nu gasim ca ucenicii Lui ar fi tinut-o; Pavel mergea in ziua Sabatului la evrei in sinagoga pentru ca atunci se adunau ei dupa Lege, sa le predice Evanghelia, sa le demonstreze ca Isus e Mesia si ca Mantuirea se capata prin Credinta in EL, nu prin Lege cum credeau ei, si de asta a avut mari necazuri cu evreii.

​Nici DOMNUL ISUS, nici​ ​apostolii, nu au purtat haine preotesti​, nu au adus jertfe de animale pentr​u ​pacate si nu au ucis cu pietre pe cei care calcau vreo porunca din Lege, nici macar pentru calcarea vreunei porunci din cele 10 (Decalogul)​, ​sabat, etc. Astea toate tineau de Lege, dar care nu mai erau actuale din momentul venirii DOMNULUI ISUS.​

​ ​ ​Si apostolul​ Pavel si ceilalti apostoli asta faceau, nu predicau Legea, ci se duceau la sinagogile unde se adunau evreii si le dovedeau din Lege si Proroci ca ISUS e MESIA, Cel asteptat de sute de ani, despre care era scris in Legea lor, si EL a venit sa implineasca aceasta Lege, dar care a si schimbat multe lucruri, cum am vazut mai sus.

​ Daca omul ar fi fost in stare sa implineasca Legea, nu mai era nevoie sa vin​a​ din Cer FIUL LUI DUMNEZEU, DOMNUL ISUS HRISTOS, ca sa implineasca Legea cu viata Lui fara pacat, si sa se aduca jertfa pe Sine Insusi pentru iertarea de pacate a tuturor celor care vor sa accepte prin credinta jertfa Lui si astfel sa rezolve​ ​MANTUIREA, adica SALVAREA​ de la iad!

​ ​ Aceasta e MANTUIREA acordata de DUMNEZEU prin HAR, prin darul NEMERITAT de om, care este DOMNUL ISUS HRISTOS, si care mantuire nu e numai pentru Poporul Evreu, Israel, cum era Legea, ci MANTUIREA prin HAR e pentru intreaga lume! Mare diferenta! Daca cineva adauga Legea la Mantuirea acordata de DOMNUL ISUS, e ca si cum ar vrea sa-L ajute, cum ca EL singur nu ar fi in stare sa mantuiasca, sa salveze omul de la iad​ ​prin jertfa Lui, ceea ce e o jignire la adresa Lui!​
Orice adaugare sau omitere la Mantuirea acordata prin jertfa DOMNULUI ISUS este EREZIE, adica abatere de la Cuvantul Lui DUMNEZEU – BIBLIA, in acest caz, Noul Testament, unde e Lucrarea si Jertfa DOMNULUI ISUS HRISTOS de mantuire a omenirii!

Sa recapitulam pe scurt, ceea ce important de retinut, ca sa ne fie clar; am dat texte mai sus:​
1. Legea a fost data de DUMNEZEU poporului Evreu, Israel, NU la alte popoare.

2.TOATA Legea, inclusiv porunca a 4-a, Sabatul, sambata ( ziua a 7-a), si poruncile referitoare la mancari, ​au ​tinut pana la Ioan Botezatorul care a fost contemporan cu DOMNUL ISUS.

​DOMNUL ISUS HRISTOS a zis: ​13. Căci pînă la Ioan au proorocit toţi proorocii şi Legea. ​(Matei 11:13)​
​ “Legea şi prorocii au ţinut până la Ioan; de atunci încoace, Evanghelia Împărăţiei lui Dumnezeu se propovăduieşte; şi fiecare, ca să intre în ea, dă năvală.” (Luca 16:16). ..
​38.​”Scoală-te”, i-a zis Isus, „ridică-ţi patul şi umblă.”
17. Dar Isus le-a răspuns: „Tatăl Meu lucrează pînă acum; şi Eu de asemenea lucrez.”
18. Tocmai de aceea căutau şi mai mult Iudeii să-L omoare, nu numai fiindcă deslega ziua Sabatului​,…​
​ Dupa Lege, omul NU avea voie sa-si ridice patul, pentru ca era omorat, dar DOMNUL ISUS ii porunceste sa-l ridice, contrar Legii! De ce? Pentru ca ​ deslega ziua Sabatului​! De ce o deslega? Ne spune tot EL: ​”Tatăl Meu lucrează pînă acum; şi Eu de asemenea lucrez.” ​ Si EL si TATAL lucrau si in ziua Sabatului! In alta parte DOMNUL ISUS a zis ca nu a facut nimic de la EL, ci TOT ce TATAL I-a dat sa faca!​
4. Căci Hristos este sfîrşitul Legii, pentruca oricine crede în El, să poată căpăta neprihănirea.(Romani 10)​
6. Isus i-a zis: „Eu sînt calea, adevărul şi viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decît prin Mine. (Ioan 14)

DOMNUL ISUS HRISTOS,​adic​a Harul – NIMIC in Plus, NIMIC in Minus !

​ ​​ ​Asta a fost valabil pentru toti oamenii de la DOMNUL ISUS incoace, e valabil si AZI pentru toti care doresc sa fie Salvati de la iad, si va fi valabil pana la Revenirea DOMNULUI ISUS HRISTOS sa-i ridice la Cer pe toti cei mantuiti, salvati​.​
​ Mantuirea​ acordata de DOMNUL ISUS HRISTOS, adica legatura pe care EL o face intre DUMNEZEU si om, e DEPLINA, si NU avem voie sa adaugam NIMIC si pe NIMENI, si nici sa scoatem ceva din INVATATURA LUI, pentru ca ar fi stirbite, diminuate, Lucrarea si Meritul LUI!!!

Ii multumim DOMNULUI pentru MANTUIREA DEPLINA data prin HAR, adica prin DOMNUL ISUS HRISTOS ​!​ Amin!
Ioan Burca – robul DOMNULUI
Doctor in Teologie
DOMNUL ISUS HRISTOS – CALEA spre Paradis!!!​ ​https://paradis137.wordpress.com/
Religia ADEVARATA sau CALEA Salvarii – Ioan Burca – Doctor in Teologie
https://rodiagnusdei.wordpress.com/2014/07/27/religia-adevarata-sau-calea-salvarii-pagina-ioan-burca/
“EREZII Nimicitoare“, Strigatoare la Cer, in …” Crestinism” !
https://rodiagnusdei.wordpress.com/2016/10/13/erezii-nimicitoare-strigatoare-la-cer-in-crestinism/
​ Pe aceste link-uri de pe ” you tube ” gasiti audio:​
1. Religia ADEVARATA sau CALEA Salvarii – Ioan Burca – Doctor in Teologie – audio​
https://www.youtube.com/watch?v=jQusk9AEPec​
2. Ce Inseamna A Fi Crestin ADEVARAT?​ – Ioan Burca – Doctor in Teologie – audio
https://www.youtube.com/watch?v=g1dyIGu3zZQ​
3. ” Asa Vorbeste DOMNUL „!​ -Ioan Burca – Doctor in Teologie – audio
https://www.youtube.com/watch?v=5L6nmGq5akU​
4. Judecata de Apoi​ !!! – Ioan Burca – Doctor in Teologie – audio
https://www.youtube.com/watch?v=GCSwqsNkYtY
https://www.youtube.com/watch?v=zGGtJXs6Fkg – Maretul Har m-a mantuit !- Costel Busuioc
https://www.youtube.com/watch?v=C_RAHUon4UM – Ce Har, Ce Har! – Costel Busuioc
https://www.youtube.com/watch?v=3IhZQHf_jZU – Ce mare Har sa poti vedea cu ochii tai lumina
https://www.youtube.com/watch?v=-FPMaEkQBUU – Numai Harul TAU ma tine! – Costel Busuioc
https://www.youtube.com/watch?v=_KmuoyM1Z30 – O, ce Har sa stii ca Domnul te iubeste!​​​​​​

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: