Etica, morala și dragostea – de Nicolae.Geantă

Discuția cu prietenul meu m-a luminat de ce e eșec în biserici. Aplicăm mai mult etica decât dragostea.
Zilele trecute am vorbit cu un prieten care a declanșat un incident într-o școală. Un elev numai de 10 a luat un 7. Cu toată presiunea creată – de părinții copilului (care sunt profesori!), de director, inspectori, politicieni sau minister, prietenul meu nu a modificat nota! Motivația sa a fost una care m-a uimit: sunt doctorand la “Etica și morala iudeo-creștină” și nu pot să încalc principiile pe care le studiez…
M-am gândit că etica e o filosofie cu propovăduitori vechi, încă din antichitate: Platin, Socrate, Aristotel. Dar are partizani și azi. Etica “încearcă” să livreze răspunsuri cu privire la morală, la comportament, la rădăcinile răului sau binelui. Încearcă dar reușește?  Căci etica și morala sunt un fel de filosofia dreptății: “ai făcut rău ești pedepsit”, “primești ceea ce meriți”, “cui face rău i se răspunde cu rău”…
Nu pot să spun ca etica și morala sunt greșite. Dar dragostea le desființează. E mai presus de ele! Spuneam unei psiholog ca dragostea nu are etică. Etica e un fel de lege. Dragostea este har! Primești în ciuda faptului că… “Morala și etica mă pot scăpa de închisoare. Doar dragostea mă poate scăpa de iad!”
Când fariseii au adus o femeie prinsă în actul curvie la Hristos (Ioan 8), după etica și morala lor trebuia ucisă cu pietre. După dragoste păcatul i-a fost șters. Crucea asta face. Iar Dragostea nu e oarbă, nici fraieră, se face doar că nu vede!
CONTINUARE – https://nicolaegeanta.blogspot.ro/2018/03/etica-morala-si-dragostea-de-nicolae.html

2 comentarii (+add yours?)

  1. mike
    mart. 29, 2018 @ 23:12:29

    Aceasta tema trebuie bine rumegata inainte de a da verdictul – Dragostea ma poate sacapa de iad––- In primul rind – Domnul Isus nu este de acord cu pacatul– 2- Nu a pedepsit pacatul– din pricina legii- Unde sunt parasii tal?? Legea pedepseste daca sunt -2 sau 3 martori– ( Domnul Isus – Eu nu am venit sa stric legea ci so implinesc– a disolvat legea -Sacrificiala si legea Ceremoniala dar a lasat -legea -MORALA- so o implinim noi – prin comportament demn de Stapanul nostru)– Si inca ceva important – Dragostea Domnului Isus implica –( Dute, dar sa nu mai pacatuesti-)- Marele secret al lucrarii Dragostei e POCAINTA si lupta cu sinele ca sa nu mai pacatuesti – DACA- noi IL iubim pe Domnul Isus– ascultand poruncile LUI- Doar atunci DRAGOSTEA LUI ne va scapa de iad. –Altfel cadem in a gandi ca cei din noul curent ( vezi cauneac & company )– daca am pacatuit nu am pacatuit eu ,ci omul cel vechi ,daca fur nu fur eu ,ci cel vechi din mine – Si asta sigur nu place Lui Dumnezeu– El ne porunceste sa fim -sfinti- adica plini de Isus- si de Duhul Lui Dumnezeu – asa cum ne indeamna Ap. Pavel –Am murit impreuna cu Christos dar traiesc , nu eu, ci Isus traieste in mine – iar viata pe care o traiesc––- Ar fi frumos sa se vada o adevarata -etica- si morala –crestina la toti cei ce se numesc –credinciosi– – Poate sunt gresit– e studiul facut de mine si asta am inteles– Daca cineva crede ca sunt gresit – nu ma supar– daca ma indreapa – Frumos ar fi daca mai multi commentatori ar venii cu commentarii pe tematici biblice asa se va intelege mai bine voia Lui Dumnezeu. Blessing !!

  2. octavpelin
    mart. 30, 2018 @ 03:19:49

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: