Interviu cu ambasadorul Israelului la ONU – Susțineți Israelul în mod public. Avem nevoie să stați de partea Israelului, să vă rugați pentru Israel, fiindcă multor israelieni li se pare că toată lumea e împotriva lor.

Nikki Haley Ambasador al SUA la ONU cu Danny Dannon Ambasadorul Israelului la ONU Foto de.isportant.com

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, spune că, în ce privește Israelul, ONU are două fețe, una vizibilă și una ascunsă. În ascuns, ei admiră Israelul, dar, pe față, votează împotriva sa.

Într-un interviu în exclusivitate, Danon i-a spus directorului CBN, Gordon Robertson, despre schimbările care urmează.
– Să vorbim puțin despre cariera dvs.! Sunteți ambasadorul Israelului la ONU de trei ani. Ați observat vreo schimbare în tot acest timp?
– Mai întâi, ONU e un loc ostil pentru un ambasador israelian. Încă vedem multă ostilitate, dar se simte un iz de schimbare, mai ales după ce ambasadorul Haley a intrat în funcție în urmă cu un an și ea a reușit să facă multe lucruri bune. Sunt deranjat însă că e o diferență între fața publică a ONU și cea privată. În privat, ambasadorii mă caută, îmi spun cât de mult apreciază Israelul și chiar admiră Israelul. Când vine, însă, vorba despre un vot public, această atitudine nu vizibilă încă. Provocarea mea e să reduc aceste diferențe dintre cele două fațete ale ONU, cea publică și cea privată.
– Nu e o ironie că, atunci când mergeți la ONU, la intrare există un pasaj din Isaia spunând că „din săbiile lor își vor făuri fiare de plug” și, când colo, ONU a ajuns o armă împotriva Israelului ?
– Este adevărat. Cred că majoritatea națiunilor vor ca ONU să se ocupe de problema sărăciei, dar, din nefericire, liderii care vin aici se folosesc de ONU pentru a ataca Israelul. Cred că aceasta se poate schimba dacă majoritatea națiunilor vor înțelege că Israelul nu reprezintă problema, ci soluția. În iudaism, avem un principiu, ”tikkun olam”, acela de a repara lumea. Credem că îi putem ajuta pe mulți din întreaga lume, în agricultură, desalinizare, în problemele de sănătate, și noi dorim să o facem. De aceea credem că, în curând, se va vedea o schimbare.
– Se zvonește că, dacă UNRWA dispare, Autoritatea Palestiniană se va prăbuși. Credeți că e adevărat?
– Nu, nu cred că e cazul. Sunt alte agenții care pot face acest lucru. În ziua de azi, UNRWA îi consideră refugiați și dacă oamenii locuiesc acum în SUA, Iordania, Siria, Liban, chiar și pe palestinienii care locuiesc la Ramallah, care e sub controlul AP.
– Ce spuneți despre proiectul de lege „Taylor Force”? A trecut de Camera Reprezentanților, pare să întârzie în Senat, iar legea ar urma să taie finanțarea din impozitele cetățenilor a teroriștilor plătiți să ucidă.
– Sperăm că va fi adoptată, fiindcă președintele Abbas primește 340 de milioane de dolari de la SUA și alte țări, bani pe care îi trimite teroriștilor care ucid israelieni și americani. I-am întâlnit pe părinții lui Taylor Force acum o săptămână în New York și le-am spus că îi felicit pentru felul cum au prezentat cazul bravului lor fiu și sperăm că realitatea se va schimba și banii din impozitele americanilor nu vor fi folosiți pentru a susține terorismul.
– Dacă vorbim puțin de politica din Israel, spuneați cândva că soluția celor două state nu va funcționa. Ați rămas de aceeași părere?
– Eu reprezint guvernul israelian și premierul Netanyahu a spus de multe ori că el e gata să negocieze cu palestinienii, în același fel cum am făcut cu Iordania și Egipt.
– Anwar Sadat, fostul președinte al Egiptului, a fost asasinat de Frăția Musulmană tocmai fiindcă a făcut pace cu Israelul. Credeți că vreun lider palestinian va supraviețui dacă va veni la masa negocierilor și va spune că vrea să facă pace cu Israelul?
– Ne rugăm în fiecare zi pentru pace și eu sunt optimist. Israelienii sunt sceptici în a găsi un partener real între palestinieni, dar trebuie să rămânem optimiști. Mai trebuie să punem la socoteală că Israelul e o națiune tânără.

Sărbătorim abia 70 de ani de independență. Poate va mai lua 5 sau 10 ani, dar, odată ce vom găsi un partener real, vom putea colabora la fel cum am făcut cu egiptenii și cu iordanienii. Eu sunt credincios și, de fiecare dată când merg la ONU și văd ostilitatea cu care e tratat Israelul, trebuie să continui să cred și să fiu optimist. Când vin în Israel și văd cât de multe s-au făcut în cei 70 de ani, cred că se poate face mult mai mult. Din nou, poate vor mai trece câțiva ani până ca vecinii noștri să vrea să purtăm tratative, dar, când vedem ce se întâmplă azi în Siria și în Liban, cred că acei oameni înțeleg că, într-o zi, vor trebui să facă pace cu Israelul, fiindcă a trăi sub un regim radical nu e opțiunea cea bună.

Susțineți Israelul în mod public. Avem nevoie să stați de partea Israelului, să vă rugați pentru Israel, fiindcă multor israelieni li se pare că toată lumea e împotriva lor și că trebuie mereu să facă concesii pentru a mulțumi lumea. Lucrurile nu stau chiar așa, dar trebuie să fiți suporteri ai Israelului, să vă faceți auziți și să vă implicați mai mult în ceea ce se întâmplă aici, în Israel. Toate acestea sunt foarte importante pentru noi, avem nevoie de susținerea voastră.

 

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: