Lazăr Gog – Isus la judecata Sa religioasă

Lazăr Gog – Isus la judecata Sa religioasă

Cand ne aducem aminte de faptul ca Mantuitorul Isus Hristos a fosts arestat, dus la judecata, apoi rastignit si dupa Cuvantul Domnului a treia zi a inviat din morti, la sarbatori ca acestea trebuie sa ne intoarcem la Cuvantul lui Dumnezeu, in particular la sfintele Evanghelii si sa citim relatarile Evangheliei despre aceste evenimente. De ce? Pentru ca evanghelistii au fost martori oculari la ceea ce s-a intamplat si la felul in care s-au desfasurat lucrurile. In seara aceasta voi citi din Evanghelia dupa marcu. Marcu n-a fost un martor ocular. Asa se pare, asa se crede. Dar Marcu este acela care a crescut sub grija apostolului Petru si sunt argumente in traditia bisericeasca , potrivit careia Petru si-a facut notite despre evenimentele care au avut loc, notite mai scurte in limba aramaica. Era limba care se vorbea in timpul Domnului Isus Hristos in Israel. Iar Marcu, vazand nevoia de-a se cunoaste uniform invatatura despre viata Domnului Isus Hristos, despre dumnezeirea Lui, despre moartea si invierea Lui, ar fi luat, cu acordul lui Petru, aceste notite in aramaica si le-a tradus in limba greaca, raspandindu-le peste tot in imperiul roman al timpului si ajungand pana la noi, astazi. Cred ca este o informatie de care trebuie sa tinem cont pentru ca, tot in traditia bisericeasca, se crede si se afirma ca Marcu este primul care a scris Evanghelia, viata Domnului Isus Hristos- nu este Matei, ci este Marcu. Si apoi, sigur, a urmat Matei, a urmat Luca, a urmat Ioan. Elemente din Marcu se vad si in Evanghelia dupa Matei si o structura oarecare din informatiile pe care le aduce Marcu se vad si in ceilalti evanghelisti pentru ca, bineinteles, ei au fost martori oculari si le-au prezentat ca atare, dezvoltandu-le pe langa ceea ce Marcu spune. Deci, va invit in aceasta Joia Mare din Saptamana Patimilor, sa deschidem Cuvantul Domnului la Evanghelia dupa Marcu capitolul 14 si vom citi o relatare despre evenimentele desfasurate din arestarea lui Isus si judecarea Lui – Marcu 14:53-65

Isus osândit de Sinedriu

53 Pe Isus L-au dus la marele preot, unde s-au adunat toţi preoţii cei mai de seamă, bătrânii şi cărturarii. 54 Petru L-a urmat de departe până în curtea marelui preot, a şezut jos împreună cu aprozii şi se încălzea la para focului. 55 Preoţii cei mai de seamă şi tot soborul căutau vreo mărturie împotriva lui Isus, ca să-L omoare, dar nu găseau niciuna. 56 Pentru că mulţi făceau mărturisiri mincinoase împotriva Lui, dar mărturisirile lor nu se potriveau. 57 Unii s-au sculat şi au făcut o mărturisire mincinoasă împotriva Lui şi au zis: 58 „Noi L-am auzit zicând: ‘Eu voi strica Templul acesta, făcut de mâini omeneşti, şi în trei zile voi ridica un altul, care nu va fi făcut de mâini omeneşti’.” 59 Nici chiar în privinţa aceasta nu se potrivea mărturisirea lor. 60 Atunci, marele preot s-a sculat în picioare în mijlocul adunării, a întrebat pe Isus şi I-a zis: „Nu răspunzi nimic? Ce mărturisesc oamenii aceştia împotriva Ta?” 61 Isus tăcea şi nu răspundea nimic. Marele preot L-a întrebat iarăşi şi I-a zis: „Eşti Tu, Hristosul, Fiul Celui binecuvântat?” 62 „Da, sunt”, i-a răspuns Isus. „Şi veţi vedea pe Fiul omului şezând la dreapta puterii şi venind pe norii cerului.” 63 Atunci, marele preot şi-a rupt hainele şi a zis: „Ce nevoie mai avem de martori? 64 Aţi auzit hula. Ce vi se pare?” Toţi L-au osândit să fie pedepsit cu moartea. 65 Şi unii au început să-L scuipe, să-I acopere faţa, să-L bată cu pumnii şi să-I zică: „Proroceşte!” Iar aprozii L-au primit în palme.

 

Este greu sa citesti asa ceva despre Domnul Isus Hristos pentru ca El a fost Fiul lui Dumnezeu, om pe deplin, dar fara de pacat si Dumnezeu pe deplin si oamenii sa se comporte in felul acesta cu Dumnezeu, cu Creatorul lor. Este greu de inteles. Dar lucrurile s-au petrecut asa cum sunt prezentate. Dupa ce a fost arestat, Isus Hristos a fost judecat in trei randuri diferite pentru ca apoi o a patra forma de judecata, sa spunem asa, este una combinata.

  1. Primii care l-au judecat pe Isus Hristos dupa ce a fost arestat in Gradina Ghetsimani, la complotul pe care l-a facut Iuda, a fost judecata liderilor religiosi si a Sanhedrinului, bineinteles.
  2. Apoi a urmat a doua judecata pe care Isus a avut-o. De data aceasta, in fata lui Pilat- o judecata politica.
  3. A urmat apoi judecata lui Irod, o judecata semi-politica pentru ca puterea absoluta in Israel  o aveau romanii si nu o avea Irod.
  4. Si apoi, a fost so a patra forma, ca sa-i spunem asa, de judecata care Marii Preoti impreuna cu Pilat au decis ca Isus Hristos a fie rastignit si sa fie in felul acesta condamnat la moarte.

Trebuie stiut acest lucru ca in Israel pedeapsa capitala, pedeapsa cu moartea era luata de sub autoritatea evreilor si era in puterea romana. Totusi, Sanhedrinul putea sa condamne pe cineva la moarte daca era considerat de calcare a legii lui Moise, dupa traditia lor mozaica. Ne vom uita impreuna, vom analiza textul pe care l-am citit.

Isus a fost judecat prima data din punct de vedere religios. Nu din punct de vedere neaparat al Scripturii pentru ca deja in timpul Sau, Scriptura nu mai avea trecerea aceea care trebuia sa o aiba in poporul lui Israel. Traditia care s-a creat in jurul Scripturii era norma dupa care se faceau comentarii si dezbateri in vremea aceea. Daca Isus Hristos a avut mereu conflicte cu preotii, cu fariseii, cu o partida religioasa, cu carturarii sau doctorii legii. Discutiile lui Isus cu ei nu erau discutii in ce priveste corectitudinea Scripturii lor, ci erau discutii in ce priveste pervertirea care ei au facut-o cu privire la Scriptura si interpretarile eronate pe care le dadeau  si in felul acesta calauzeau pe Israel  in orbire spirituala. Iata-L deci pe Isus acum in fata judecatii religioase. Adevarul este acesta: oamenii care nu au o credinta solida si sunt mai de graba religiosi, adica, impletesc ceva din credinta, cu traditiile lor, cu crezurile lor, cu obiceiurile lor, oamenii acestia sunt intotdeauna greu de multumit si sunt oameni foarte violenti. Daca va uitati in istorie, din nefericire, atat din partea bisericii, cat si din partea marilor religii ale lumii, persecutiile mari au avut loc din partea a celor care nu mai au fost oameni ai credintei, ci au devenit o religie. .. (Fragment – primele 10 minute- mai sunt aprox 30 de minute din predica)

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: