Declarația președintelui sugerează că urmează a-și folosi pârghiile (juridice sau politice) pentru blocarea cursului revizuirii cerute de cei 3.000.000 cetățeni

Declarația președintelui sugerează că urmează a-și folosi pârghiile (juridice sau politice) pentru blocarea cursului revizuirii cerute de cei 3.000.000 cetățeni.

Despre referendumul pentru căsătorie: Urmează să vedem anul acesta dacă România este un stat democratic și dacă se încearcă sau nu subminarea democrației reprezentative și de către cine..

de Cristina Popescu, Facebook

Potrivit Constituției suveranitatea aparține poporului, care o exercită prin organele sale reprezentative (Parlamentul, în principal) sau prin referendum.

Suveranitatea este delegată reprezentanților iar mandatul nu este imperativ, însă nu poate fi exercitat în vederea blocării manifestării voinței juridice a poporului suveran atunci când acesta își manifestă în formele prescrise de Constituție intenția de a legifera. În virtutea mandatului primit prin votul dat partidelor, parlamentarii sunt îndreptățiți să voteze cum doresc asupra inițiativei legislative (inclusiv să o respingă), dar niciun ales nu este îndreptățit să blocheze voit cursul procesului legislativ în scopul de a nu se ajunge la vot, întrucât ar încălca suveranitatea poporului și democrația.

Sesizarea CCR și cererea de reexaminare a unei legi sunt pârghii legitime și constituționale pentru filtrarea unor probleme de constituționalitate sau oportunitate a inițiativei constituționale sau legislative, dar deturnarea scopului pentru care aceste pârghii au fost prevăzute în Constituție se numește abuz de drept.

O a treia sesizare a CCR pe Legea cadru a referendumului de către președinte, după două controale de constituționalitate, ultimul validând forma actuală, ar situa demersul la limita abuzului de drept, ceea ce ar pune sub semnul întrebării respectarea suveranității poporului, democrația și statul de drept, mai ales în condițiile în care președintele nu are dteptul de a legifera sau de a decide cu privire la o inițiativă legislativă pornită de cetățeni.

Cu toate acestea, declarația de acum două zile a președintelui sugerează că urmează a-și folosi pârghiile (juridice sau politice) pentru blocarea cursului revizuirii cerute de cei 3.000.000 cetățeni.

Urmează să vedem anul acesta dacă România este un stat democratic și dacă se încearcă sau nu subminarea democrației reprezentative și de către cine.

Modul cum va decurge procedura revizuirii este turnesolul existenței și nivelului democrației și statului de drept în România.

VIA STIRI PENTRU VIATA

6 comentarii (+add yours?)

 1. octavpelin
  apr. 03, 2018 @ 03:31:13

  A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

 2. dininimapentrutine
  apr. 03, 2018 @ 07:49:58

  A republicat asta pe Ciprian Barsan.

 3. Gabriela-Otilia Puia
  apr. 03, 2018 @ 09:28:04

  VOTATI JOHANNIS!

  • rodi
   apr. 04, 2018 @ 01:49:49

   stiti vorba americana: Ma inseli prima data? Sa-ti fie rusine. Ma inseli a doua oara? Sa imi fie MIE rusine. Deci, a doua oara nu ne va mai insela.

 4. eliodora
  apr. 03, 2018 @ 13:50:10

  Pai este sanatos omul acesta? Adica el intreaba cine e ala care submineaza democratia? Ori crede ca democaratie este a face voia UE si nu a poporului?cand taman el este? Doamne nimiceste tot ce este rau ,deci de la vrajmas , lumineaza pe cei care trebuie; si nu lasa linistit cugetul lor, ca sa incalce legile Tale.

 5. Trackback: Klaus Iohannis e REFUZAT de Comisia Juridică a deputaților: Anterior, Senatul respinsese cererea președintelui în cazul legii referendumului | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: