Ierusalimul vrajbei lor. Violențele din Fâșia Gaza, soldate cu moartea a 16 palestinieni, dezgroapă securea războiului dintre Israel și Turcia

La nici un an de la reluarea relațiilor bilaterale dintre Ankara și Tel Aviv, întrerupte de cele două state timp de șase ani, în urma incidentului „Flotila spre Gaza”, Turcia și Israelul sunt din nou la cuțite. Ankara, ferventă susținătoare a cauzei palestinienilor, a acuzat Israelul de „atac inuman” după ce armata israeliană a ucis 16 demonstranți palestinieni și a rănit alți peste 1000 la granița cu Fâșia Gaza. Un schimb de replici dure, pe rețelele de socializare sau prin presă, s-a derulat în ultimele ore între președintele turc și șeful guvernului israelian, punând din nou la încercare relațiile dintre Ankara și Tel Aviv.
Într-un atac virulent la adresa israelienilor, Erdogan l-a numit pe premierul israelian Netanyahu „terorist” și „invadator”.
În replică, premierul israelian a respins acuzațiile și a răspuns pe Twitter că „armata cea mai morală din lume nu acceptă lecții de la cineva care a bombardat civili, de ani de zile, într-o manieră nediscriminatorie”. Netanyahu a acuzat de asemenea Turcia de „bombardarea satelor kurde” din orașul sirian Afrin. Curân a venit și răspunsul liderului turc: „Hey Netanyahu! Ești un invadator iar în acest moment te afli pe acel teritoriu ca un invadator. În același timp, ești un terorist”.
Zeci de mii de palestinieni au participat la „Marșul Revenirii”, organizat de mișcarea islamistă Hamas pentru încurajarea revenirii refugiaților palestinieni pe teritoriul israelian. Armata israeliană a mobilizat zeci de lunetiști pentru aceste proteste, iar ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a avertizat că oricine se apropie de gardul dintre Israel și Fâșia Gaza se expune riscurilor.
Riscuri pe care mulți palestinieni au decis să le înfrunte și să spargă barierele impuse de statul evreu.
Casus Belli
Peste toate astea, anul acesta, pe 15 mai, urmează să aibă loc transferul oficial al ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim.
Incidentele de vineri confirmă temerile apărute încă din momentul în care Washington-ul a anunțat decizia privind recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului și, ulterior, mutarea ambasadei de la Tel Aviv, la Ierusalim.
Mulți comentatori politici au prezis în acel moment că decizia americanilor, privind mutarea ambasadei SUA la Ierusalim, contestată de Autoritatea Palestininană și de Europa, va dinamita relațile și-așa fragile dintre grupările rivale palestiniene Hamas și Fatah și va provoca furia palestinienilor.
Recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului a fost taxată drept un ”Casus Belli” , putând declanșa un război,  palestinienii considerând că Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care aspiră.
Află mai mult – ACTIVE NEWS

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    apr. 03, 2018 @ 02:23:23

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: