Declarație surprinzătoare a prințului moștenitor al Arabiei Saudite: Israel are dreptul să existe! „Are dreptul la un teritoriu”!

În Orientul Mijlociu se pun la cale noi alianțe. Pe de o parte se află Turcia și Iran, iar de cealaltă parte Israel și Arabia Saudită.
Mohamed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, a spus într-un interviu acordat revistei americane The Atlantic că Israelul „are dreptul la un teritoriu”.
„Cred că palestinienii și israelienii au dreptul la propriile lor teritorii. Trebuie să obținem însă un acord de pace pentru a garanta fiecăruia stabilitatea și pentru a întreține relații normale”, a spus Mohamed bin Salman.
Totuși, prințul moștenitor al Arabiei saudite, în vârstă de 32 de ani, nu recunoaște astfel și existența statului evreu. O existență pe care Ryadul a refuzat dintotdeauna s-o accepte câtă vreme Israelul nu se retrage din teritoriile ocupate după 1967, teritorii pe care palestinienii le revendică pentru a-și clădi propriul stat.
Analiștii cred că Arabia Saudită face presiuni mari pentru a-i obliga pe palestinieni să renunțe la idea de a face din Ierusalimul de est capitala viitorului lor stat. Ca și Israelul și Washington, Mohamed bin Salman sugerează ca această capitală să fie Abu Dis, micuță periferie a Ierusalimului aflată în Cisiordania.
Speculațiile analiștilor merg în sensul în care apropierea Arabiei Saudite de Israel s-ar face pentru a contra Iranul.
Luna trecută, după doi ani de negocieri, Arabia Saudită și-a deschis pentru prima dată spațiul aerian zborurilor israeliene.
Actuala administrație americană militează pentru o apropiere israeliano-saudită tocmai pentru a redesena echilibrele regionale și a contra influența crescândă a Iranului. Asta în contextul în care palestinienii au declarat recent că nu-i mai doresc pe americani ca mediatori de pace în procesul israeliano-palestinian după ce Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului.
SURSA – ACTIVE NEWS
Mohamed bin Salman surprinde iarăşi lumea. Intr-un interviu acordat revistei americane The Atlantic, prinţul moştenitor al Arabiei saudite spune că Israelul «are dreptul la un teritoriu». Să fie vorba de o simplă declaraţie sau asistăm la o adevărată apropiere între Ryad şi Tel Aviv? […..]

Apropierea Arabiei saudite de Israel s-ar face pentru a contra Iranul

Speculaţiile analiştilor merg în acest sens, tind să acrediteze ipoteza unei apropieri saudito-israeliene pentru a face faţă influenţei tot mai mari a Iranului în regiune. Se ştie că atât Israelul cât şi Arabia saudită sunită consideră Iranul şiit ca pe o ameninţare imediată. «Impărtăşim multe interese cu Israelul şi, dacă ajungem la pace, vor exista multe interese între Israel şi ţările Consiliului de cooperare din Golf» a mai precizat MBS.

Trebuie precizat că luna trecută, după doi ani de negocieri, Arabia saudită şi-a deschis pentru prima dată spaţiul aerian zborurilor israeliene.

Actuala administraţie americană militează pentru o apropiere israeliano-saudită, tocmai pentru a redesena echilibrele regionale şi a contra influenţa crescândă a Iranului. Asta în contextul în care palestinienii au declarat recent că nu-i mai doresc pe americani ca mediatori de pace în procesul israeliano-palestinian după ce Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului. Premierul Beniamin Netaniahu nu ezita de partea sa să califice recent regatul wahhabit drept un «aliat indispensabil al statelor arabe care se opun Teheranului».

Sursa – https://www.rfi.ro/special-paris-102365-israel-are-dreptul-sa-existe-printul-mostenitor-al-arabiei-saudite

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: