Erdogan vs. Israel

Unii chiar cred că el dorește să învie gloria Imperiului Otoman.

Erdogan vs. Israel

Unii sunt de părere că detenția pastorului Brunson e încă un semn al puterii crescânde a președintelui Turciei, Recep Erdogan. După cum relatează și Dale Hurd, unii chiar cred că el dorește să învie gloria Imperiului Otoman.

Omul care se prezintă pe sine ca fiind noul sultan al Imperiului Otoman renăscut are visuri mari, dintre care ar putea fi și acela de a clădi o armată musulmană împotriva Israelului.

Un ziar apropiat președintelui Erdogan și partidului său la putere a publicat un articol în decembrie: „Apel la o acțiune urgentă”. Institutul MEMRI relatează că articolul a fost trimis de unul din consilierii cei mai apropiați ai lui Erdogan și pare a fi un plan pentru o acțiune militară islamică împotriva Israelului. Se făcea apel la cele 57 națiuni islamice din organizația cooperării islamice, OIC, de a lansa o operațiune militară comună împotriva Israelului.

O asemenea armată ar fi imensă, fiindcă națiunile membre IOC cuprind peste 1.5 miliarde de oameni. Planul chema la pregătirea zonelor de lângă granița Israelului, de unde o forță inițială de 250 000 de soldați ar urma să atace Israelul. E aceasta o amenințare reală?

Fostul parlamentar turc, Ayakan Erdemir e sceptic în această privință: „Aș spune că aceasta are mai mult de-a face cu politica internă decât cu cea externă. Erdogan e un politician complex și când vine vorba de Israel, el face categorii. Pe de-o parte, Israelul deseori e în topul țintelor sale, dar în același timp Erdogan reușește să continue relațiile bilaterale comerciale și de cooperare.”

După ce administrația Trump a recunoscut oficial Ierusalimulca fiind capitala Israelului, Erdogan s-a îndârjit cu discursuri anti-Israel, numindu-l un stat de ocupație și terorist.
El s-a mai întors și împotriva unui aliat din cadrul NATO, împotriva SUA, mai ales din cauza susținerii kurzilor, avertizând că americanii ar putea primi o palmă otomană.

Erdogan continuă să facă amenințări la adresa SUA, acuzând că ar fi în spatele unei conspirații globale care, împreună cu evreii, doresc să submineze Turcia.

Turcia continuă să țină în detenție pe misionarul și pastorul american, Andrew Brunson, sub acuzația că ar fi fost între cei ce au pus la cale lovitura de stat eșuată din 2016, acuzație pe care ACLJ, care îl asistă pe Brunson, a numit-o ca fiind „ridicolă”.

Erdemir încuviințează. Susținem faptul că pastorul Brunson e un ostatic și că Erdogan îl folosește ca pion.
Campaniile lui Erdogan anti-SUA și anti-Israel au funcționat, încât mulți cetățeni turci cred acum că SUA e amenințarea primă pentru Turcia, după cum o majoritate copleșitoare dintre ei sunt antisemitici și anti-Israel.

Fie că planul pentru o armată islamică ce să atace Israelul e sau nu o amenințare reală. Faptul că există voci care îndeamnă la o asemenea acțiune e ceva alarmant.
Faptul că provine de la persoane apropiate lui Erdogan e mai grav. Aceste voci din lumea islamică nu par să dispară prea curând.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: