Evreii au sarbatorit Pastele – cum se fac azimile Matzah

Biblia o numește „pâinea întristării”, pâine nedospită sau matzah. An de an, evreilor li se poruncește să istorisească din nou povestea ieșirii lor din Egipt și să mănânce pâine nedospită vreme de șapte zile. Deoarece Domnul i-a făcut să plece în grabă, au făcut pâine care n-a avut timp să crească și au mâncat această pâine plată, numită matzah.

Evreii sărbătoresc în fiecare an ieșirea din Egipt prin Sederul Paștilor. Un element cheie era pâinea nedospită sau azima, matzah. Când o națiune întreagă mănâncă matzah vreme de o săptămână, vorbim de multă matzah.

Biblia o numește „pâinea întristării”, pâine nedospită sau matzah. An de an, evreilor li se poruncește să istorisească din nou povestea ieșirii lor din Egipt și să mănânce pâine nedospită vreme de șapte zile. Deoarece Domnul i-a făcut să plece în grabă, au făcut pâine care n-a avut timp să crească și au mâncat această pâine plată, numită matzah.

Cei mai mulți israelieni iau în serios porunca de a mânca matzah și multora chiar le place.
Magazine precum acesta au secțiuni întregi cu matzah. În plus față de matzah obișnuită, se găsește și matzah cu ou, matzah integrală, și unele chiar cu ciocolată.

Matzah obișnuită se face doar din făină și apă. Făina poate părea una obișnuită, dar nu e așa.
Roy Wolf e vicepreședintele companiei Matzot Aviv și a explicat pentru știrile CBN întregul proces, de la amestec, la rulare, la formare, la coacere, care trebuie efectuat în 18 minute, fiindcă în momentul în care apa atinge făina, începe să crească. În realitate, procesul e mult mai rapid și dorim să fim cât mai eficienți posibil. Întreg procesul nu durează mai mult de 3-4 minute, însă tot la 15 minute, pentru a se evita apariția vreunei rămășițe de aluat dospit, trebuie să curățăm sistemul cu malaxor.
Wolf reprezintă a șasea generație care lucrează în afacerea de familie, care a început în 1887. Ei se află în această fabrică încă din 1946.

La subsol, unde astăzi avem camerele pentru depozitarea făinii, Haganah, primele forțe de apărare israeliene obișnuiau să ascundă arme în timpul mandatului britanic. Din 1946 facem aici matzah.
Desigur, fabrica a fost renovată de câteva ori. La Matzot Aviv se fac aproximativ 20 de tone de matzah pe zi.
Ei încep în octombrie și lucrează non-stop în această lună, cu excepția sabatului, pentru a aproviziona cu matzah comunitățile evreiești din Israel și din întreaga lume.
Exportăm în peste 35 de țări, către toate comunitățile evreiești din lume, de la marile comunități din America de Nord până la cele mai mici, pentru că avem și o singură persoană în Insula Wallis.
El e doctorul insulei și îi trimitem matzah în fiecare an, ca să poată avea un seder cu matzah din Israel. Avem de asemenea comunități de creștini din Coreea și Singapore care cumpără matzah.

Mi s-a spus că în unele biserici, e folosită ca și pâine sfințită. Cina cea de taină pare să fi fost Sederul Paștilor, luată cu pâine nedospită. De aceea, mulți creștini doresc să ia cina cu matzah.
Unii spun că forma ei, cu dungi și străpungeri, e un simbol al lui Mesia Însuși.
Cu tot acest proces de fabricare de matzah, ați putea crede că familia Wolf e extenuată de Paște, dar nu e chiar așa. „Abia așteptăm acest seder. De obicei ajungem obosiți, pentru că lucrăm până în acea zi după-masa. Dar această sărbătoare înseamnă foarte mult pentru noi.”
Un israelian a comparat matzah cu o unitate de stocare de date, transferând mai departe informația, din generație în generație.

2 comentarii (+add yours?)

  1. Andreas
    apr. 05, 2018 @ 01:05:01

    Foarte interesant articolul! Este atat de evident faptul ca la „Cina cea de Taina” s-a folosit AZIMA si nu paine dospita. Din pacate, unii evanghelici folosesc paine dospita (in loc de azima) si vin (in loc de must, rodul vitei). La Cina Domnului trebuie PROCLAMAT adevarul ca Domnul Isus NU a avut pacat! Iata de ce elementele acestei randuieli biblice NU ar trebui sa contina drojdie…

  2. octavpelin
    apr. 05, 2018 @ 02:44:23

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: