O privire la posibilul loc unde Isus a fost judecat

Access to Kishle excavations following renovations

A fost o săptămână aglomerată în Ierusalim, în care oamenii au sărbătorit Săptămâna Patimilor și Paștele. Dorim să trecem de zidurile Orașului Vechi și să mergem la palatul lui Irod, care are 2 000 de ani de istorie scrisă. E și un loc unde se crede că Pilat l-ar fi condamnat pe Isus la moarte.

La marginea de apus a Orașului Vechi, Turnul lui David se ridică deasupra zidurilor. Acum 16 ani, arheologii au descoperit o clădire în timp ce construiau Muzeul Turnul lui David. Date despre zidurile acestea se găsesc încă dinainte de vremea lui Isus și a guvernatorului roman care l-a condamnat la răstignire, Pilat din Pont.

Ani de zile experții au fost de părere că Pilat rostea sentințele de la fortăreața Antonia, aflată în cealaltă parte a orașului, unde erau cazați soldații romani. Dovezi recente însă au descoperit că aici, în palatul lui Irod, dat fiind că Pilat iubea luxul, e mai probabil că el a rostit judecata de aici.

Arheologul Amit Re’em a descoperit palatul în 1999. El cunoaște istoria acestor ziduri, din vremea lui Irod până ce britanicii le-au transformat într-o închisoare în anii ’40. Până acum, acele ziduri impresionante sunt singurele rămășițe din palatul lui Irod.

Nu știm ce s-a întâmplat cu structurile superioare, cu palatul în sine. Poate că a fost distrus într-o mare răscoală, sau de către romani, de cruciați sau otomani.
Nu știm cu certitudine locul unde Isus a fost judecat și unde a fost interogat de Pilat din Pont, dar știm că a fost undeva în palatul lui Irod.

Știm că palatul lui Irod a devenit proprietate romană după moartea lui Irod și că, în fiecare an, de Paște, Pilat din Pont venea de la Cezareea la Ierusalim pentru a se asigura că toate lucrurile decurg în siguranță în timpul sărbătorii pe care evreii o numeau „Sărbătoarea Libertății”. Dacă era o vreme în care puteau apărea probleme în Ierusalim, era în timpul sărbătorilor pascale.

Pileggi spune că, într-un fel, Turnul lui David cuprinde întreaga istorie a lui Isus. Învățații au tot spus, de 50 de ani, că viața lui Isus începe la Turnul lui David, pe atunci palatul lui Irod, fiindcă aici au venit magii, dar și viața lui se sfârșește aici, când Pilat din Pont Îl condamnă la moarte, cam în același loc. E o ironie interesantă în toată această poveste.

Arheologul israelian Renee Sivan încă e mirată de forța și opulența palatului, deși a fost prezentă la începutul săpăturilor. Ierusalimul e asemenea unei cepe, unde tot decojești strat după strat și parcă nu se mai termină.

Apoi, mai și plângi puțin. Așa se întâmplă și aici. Pileggi spunea că muzeul de la Turnul lui David este cel mai important muzeu din oraș și că turiștii ar face bine să își înceapă călătoria aici.
Am mai descoperit ceva, locul unde Isus a fost condamnat la moarte de către Ponțiu Pilat.
Aceasta îi va ajuta pe creștini să înțeleagă mai bine acele evenimente monumentale care au avut loc în viața lui Isus Mesia din Nazaret, în ultima săptămână a vieții Sale.
La doar câțiva kilometri depărtare se află Muntele Măslinilor, locul unde, conform Bibliei, Isus va reveni.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: