Un caz nerezolvat îl aduce pe un anchetator față în față cu Mântuitorul

În spatele meu e mormântul unde mulți cred că Isus Hristos a fost îngropat și apoi a înviat din morți. E fundamentul credinței creștine. După cum relatează Paul Strand, un anchetator a folosit tehnicile cazurilor nerezolvate pentru a determina validitatea învierii lui Isus.

Ca detectiv de succes în cazurile nerezolvate, Jay Warner Wallace e arhicunoscut pentru rezolvarea crimelor făcute cu zeci de ani în urmă. A ajuns expert de top la emisiunile True Crime. Wallace era ateu și a decis să-și folosească abilitățile de detectiv pentru a demonstra că Isus n-a înviat din morți, sau să demonstreze că a înviat, dacă dovezile îl conduc într-acolo. Trebuia să mă gândesc cum pot evalua veridicitatea situației având abilitățile de detectiv pe cazuri nerezolvate.
De ani de zile, unii sceptici susțineau teoria că Isus n-a murit pe cruce ci, fiind aproape mort, și-a revenit mai târziu.

Wallace spunea că, atunci când examinezi mereu cadavre umane, ca în cazul său, și așa cum făceau și oamenii de pe vremea lui Isus, cu siguranță poți să distingi când cineva e mort sau aproape mort. „Sângele cald încetează să mai circule și corpul se răcește. Se numește „algor mortis”. Corpul va fi rece la atingere și poți ușor să declari moartea cuiva după cât de rece e. Am văzut în toată cariera mea, ceva numit „rigor mortis”, că un om mort nu e atât de flexibil ca și unul în stare de inconștiență.” a spus Warner.

Warner a găsit în cartea Ioan un indiciu cheie, despre apa și sângele care au curs din trupul lui Isus de pe cruce, când soldatul roman l-a străpuns cu sulița. „Apa se adună în plămâni și, dacă împungi acel loc, se poate vedea curgând sânge și apă. Faptul că Ioan a notat acest lucru l-a mișcat profund pe Wallace. Fie a fost atât de deștept încât să includă un mic detaliu biologic de a cărui însemnătate urma să se afle doar prin anii 1800, fie omul a descris ceea ce a văzut. Ca rezultat, avem o mică parte de știință, ascunsă, care confirmă că Isus a murit pe cruce de stop cardiac și că era mort când a fost luat de pe cruce.” a spus el.
Curentul renascentist spunea că noi n-avem nevoie de Dumnezeu fiindcă „iată, ce măreț e omul!” Ca ateu, Josh McDowell s-a apucat să scrie „Mărturii care cer un verdict” pentru a arăta că dovezile despre Hristos și învierea Sa erau atât de slabe încât verdictul era „neadevărat”. „Ca necredincios, știam că Învierea era un eveniment pe care trebuia să-l infirm.” a spus el.

În schimb, a devenit convins că aceasta a avut loc, încât o parte din cartea sa se ocupă să demonteze teoriile false precum aceea că Hristos n-a murit în adevăr, ci și-a revenit și a scăpat din mormânt.
A fost îmbălsămat cu miresme care cântăreau peste 40 de kg și aveau consistența unui ciment. Erau strânse pe el în trei rânduri de pânză și se întăreau pe corp. Apoi, dacă era într-o asemenea stare, cum s-ar fi putut mișca și să dea la o parte un pietroi de două tone?

Cât despre teoria că ucenicii i-au furat trupul după răstignire, liderii evrei care erau împotriva lui Isus erau atât de îngrijorați că aceasta se va întâmpla încât i-au convins pe romani să pună de strajă un grup de vreo 16 soldați lângă mormântul lui Hristos. Cât de imposibil trebuie să fie! Să se cațere până acolo, să se furișeze pe lângă toți acei soldați, apoi să devină invizibili pentru soldații de la mormânt, să rostogolească o piatră de două tone care, în acele zile se spunea că nu putea fi mișcată de 20 de oameni.

Wallace nu e de acord că toate acestea au fost doar o conspirație, fiindcă detectivii știu că acestea deseori se destramă când cei implicați sunt amenințați să se dezică.
„Nu avem nicio dovadă că vreunul din ucenici s-ar fi dezis de învierea lui Isus, dat fiind faptul că cei care-i persecutau pe creștini tocmai aceasta încercau să facă.”

Alex McFarland, care a organizat această conferință, ne arată cum s-a schimbat totul după ce Isus a înviat. „Cum de evreii pioși, pentru care relația cu Dumnezeu era strâns legată de respectarea Sabatului, ceva ce făceau de sute de ani, cum, dintr-o dată, peste noapte, încep să se închine duminica? Trebuie să se fi întâmplat ceva. Duminica era ziua învierii.”

„Trebuie să înțelegeți că pentru evreu, să încalce Sabatul, putea însemna moarte sigură. Totul stă în faptul că mormântul e gol. Eu spun oamenilor că mormântul a fost lăsat gol ca viața lor să fie umplută. Îmi oferă speranța că, deoarece Hristos a înviat din morți, și eu voi învia. Dacă Hristos a înviat trupește, aceasta dovedește identitatea, mesajul și CV-ul Său. Identitatea Sa era aceea de Dumnezeu întrupat. Mesajul Său era mântuirea prin credința în ceea ce El a făcut la cruce. CV-ul său era: S-a născut din fecioară, a trăit o viață fără păcat, a înviat din morți.”
Pe scurt, El e Mântuitorul.

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    apr. 05, 2018 @ 03:11:04

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: