Samy Tuțac: „Întrebările lui Pilat” – Ioan 18:28-19:16

 • Intrebările lui Pilat…
  1. Ești Tu Împăratul Iudeilor?
 • 2. Ce ai făcut de i-ai supărat?
 • 3. Ce este adevărul?
 • 4. De unde ești Tu?
 • 5. Nu știi că totul depinde de mine?

Spune versetul 28 ca au adus pe Isus de la Caiafa in odaia de judecata. Era dimineata. Ei n-au intrat in odaia de judecata ca sa nu se spurce si sa poata manca pastele. Liderii lui Israel, liderii evrei nu puteau, conform legii, sa intre in casa unui neevreu, dar puteau sa intre in curte. Acum, care este ironia, cunoscand intregul context? Ironia este ca liderii evrei erau preocupati sa nu se spurce. Adica, ei evitau necuratia rituala. Dar in acelasi timp, ei planuiau o crima. Pentru ei ar fi fost o tragedie sa intre in casa unui pagan. In schimb, comiterea unei crime era un fleac…

Uitandu-ne in cele patru Evanghelii, care ofera un spatiu amplu acestei ultime saptamani din viata Domnului Isus Hristos, putem observa ca fiecare dintre cei patru evanghelisti subliniaza anumite aspecte de evenimentele care s-au intamplat  in urma cu mai bine de 2000 de ani in niste seri ca si serile acestea sau in niste zile ca si zilele acestea. Evanghelistul Ioan este cel care ofera cel mai mul spatiu pentru ceea ce s-a intamplat in aceasta ultima saptamana, cu privire la invataturile care Domnul Isus Hristos le-a dat in saptamana aceasta si practic intr-o seara ca si aceasta. De fapt, de la capitolul 13 incepand, Ioan se concentreaza asupra practic ultimelor zile incepand cu Joia Mare, cum spunem noi, si apoi sigur finalizand cu Ziua Invierii si cateva aspecte  care vorbesc despre eveimente intamplate dupa prima zi a Invierii. Uitandu-ne in pasajul acesta mai lung, din care am citit doar o parte, Ioan relateaza intalnirea pe care Domnul Isus o are cu Pilat. De fapt. Pilat are doar unul din mai multi care L-au judecat pe Domnul Isus in acele zile, practic in cateva ore adunate laolalta. Domnul Isus a trecut prin cel putin sase procese in orele acelea. Pilat a fost guvernator al Iudeii, spune istoria intre anii 26 si 36 dupa Hristos. Evreul Filo spune despre el ca a avut un caracter neinduplecat  si lipsit de scrupule. In vremea lui, in Iudeea,  au domnit mita, violenta, jafurile, asuprirea, umilinta, executiile, fara pronuntarea sentintei si cruzimea nelimitata si insuportabila. Pe de alta parte, istoricii spun despre el ca a avut o buna colaborare cu Caiafa, cel care era Marele Preot in anul acela. De obicei, Pilat locuia in Cezareea, dar in timpul marilor sarbatori, era prudent pentru el sa se afle in Ierusalim. In caz de revolta sau in caz de insurectie, trebuia sa fie aproape. Asa cum spuneam si Duminica la sarbatoarea Floriilor, Pastele erau deosebit de periculoase pentru ca sentimentele mesianice ale evreilor erau starnite de amintirea eliberarii lor din Egipt.

Spune versetul 28 ca au adus pe Isus de la Caiafa in odaia de judecata. Era dimineata. Ei n-au intrat in odaia de judecata ca sa nu se spurce si sa poata manca pastele. Liderii lui Israel, liderii evrei nu puteau, conform legii, sa intre in casa unui neevreu, dar puteau sa intre in curte. Acum, care este ironia, cunoscand intregul context? Ironia este ca liderii evrei erau preocupati sa nu se spurce. Adica, ei evitau necuratia rituala. Dar in acelasi timp, ei planuiau o crima. Pentru ei ar fi fost o tragedie sa intre in casa unui pagan. In schimb, comiterea unei crime era un fleac. Augustin are o observatie deosebit de adanca vizavi de caracterul acestor lideri ai poporului lui Israel. „O,” spune el,”Ce orbi erau acesti oameni neevlaviosi, de se considerau intinati de o locuinta care nu le apartinea, dar nu si de o crima care le apartinea cu totul. Ei se temeau sa nu se intineze de  pretoriul unui judecator strain. Dar nu se temeau sa se intineze de sangele unui frate nevinovat.” Frati si surori, nimic nu este mai dizgratios in ochii lui Dumnezeu decat acei oameni plini de ravna pentru forme goale si ritualuri, dar plini si de ura pentru altii. Un alt comentator scrie: Vai voua, preoti, carturari, batrani si ipocriti, nu peretii lui Pilat, ci inimile voastre sunt necurate. Pilat este cel care trebuie sa se teama ca peretii lui se vor intina de prezenta unor inegalabili monstrii ai faradelegii.

De la vers. 29-31 avem un dialog intre Pilat si liderii evreilor. Pilat, de fapt, se observa lucrul acesta pe parcursul intregului proces al Domnului Isus, a incercat sa se eschiveze de raspundere, pasand-o iudeilor. Dar ei au raspuns ca nu au autoritate  pentru a executa pe cineva. „Noi nu putem,” au spus ei. Pilat zice: „Luati-L voi si judecati-L.” „Nu putem sa facem asta.” Cata ipocrizie, pentru ca daca ne uitam tot in Evanghelia dupa Ioan in capitolul 11:47-53, imediat dupa invierea lui Lazar cand foarte multi au inceput  sa creada in Domnul Isus si au inceput sa vina dupa El, preotii cei mai de seama si carturarii si fariseii si liderii lui Israel s-au adunat impreuna si au zis: Daca nu facem ceva, omul acesta o sa ia pe multi si multi o sa mearga dupa El. Si o sa vina romanii si noi o sa ne pierdem si privilegiile si pozitiile si banii si tot ceea ce avem. Numai ca versetul 32  spune ca refuzul lor  de a aduce la indeplinire pedeapsa cu moartea, n-a facut altceva decat sa implineasca Scripturile si profetiile Domnului Isus. Zice: Aceasta s-a intamplat ca sa se implineasca  vorba prin care aratase Isus cu ce moarte avea sa moara. Domnul Isus insusi spusese la Matei 20:19  vor merge la Ierusalim, desigur, si El va fi dat in mainile neamurilor.

Iar in Evanghelia lui Ioan  capitolul 3;14, Domnul Isus a vorbit despre faptul ca El va fi inaltat, adica moartea Lui va fi o moarte prin rastignire- Si dupa cum a inaltat Moise sarpele in pustie, tot asa trebuie sa fie inaltat si Fiul Omului pentru ca oricine crede in El  sa nu piara ci sa aiba viata vesnica. Daca l-ar fi ucis evreii, evreii nu omorau prin rastignire. Ei omorau cu pietre. Numai ca mai era o profetie in Psalmi care stiti ce spunea? Ca niciunul din oasele Lui nu va fi atins, nu va fi frant. (Din primele 10 minute ale predicii)

Versiunea YOUTUBE –

Versiunea FACEBOOK –

Predica incepe la minutul 55:00 (sau -1:06:47)

 

Un comentariu (+add yours?)

 1. octavpelin
  apr. 07, 2018 @ 03:09:42

  A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: