Luigi Mitoi – Primirea sau respingerea copiilor

Luigi Mitoi – Primirea sau respingerea copiilor

Luca 18:15-17

15 I-au adus şi nişte copilaşi, ca să Se atingă de ei. Dar ucenicii, când au văzut lucrul acesta, au certat pe aceia care-i aduceau. 16 Isus a chemat la Sine pe copilaşi şi a zis: „Lăsaţi copilaşii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci Împărăţia lui Dumnezeu este a unora ca ei. 17 Adevărat vă spun că oricine nu va primi Împărăţia lui Dumnezeu ca un copilaş cu niciun chip nu va intra în ea.”

Atunci cand vorbesc despre primirea sau respingerea copiilor, nu ma refer doar la primirea si respingerea copiilor la nivel de a naste copii ci ma refer la orice forma de a primi un copil sau de a-l respinge, in mod deosebit, in procesul acesta de crestere si educatie din familie. Intotdeauna oamenii cred ca stiu ce trebuie sa faca. In general, parintii tineri isi fac vise in mintea lor cu privire la viitorul copiilor si sunt siguri ca stiu ce trebuie sa faca. Dupa ce se termina misiunea de parinte, in sensul ca copilul se face mare, se casatoreste si pleaca din familia parintilor, construindu-si propria lui familie si casa, parintii daca sunt sinceri isi dau seama de greselile pe care le-au facut. Greseli prin comitere sau prin omitere. Mai cu seama, cand apare a doua generatie de copii, respectiv nepotii, in general bunicii se raporteaza altfel la ei, nu doar pentru faptul ca nu mai sunt parintii nepotilor ci sunt doar bunicii lor, realitate care presupune o mare diferenta si in mod deosebit diferenta intre responsabilitate. Bunicii trebuie doar sa-i rasfeteParintii trebuie sa-i educe. Ci primirea si respingerea copiilor este un fenomen foarte complex si as vrea sa spun cate ceva despre lucrul acesta.

Fiecare dintre noi suntem bine intentionati cand avem un copil. Facem absolut tot ce putem pentru el. Asta nu inseamna ca facem tot ce trebuie. Inseamna ca facem tot ce putem si facem tot ce stim. Numai istoria este in stare sa evalueze munca noastra Adica, dupa ce totul se termina, uitandu-te retrospectiv, uitandu-te in urma poti sa pui mai bine o nota la lucrul pe care l-ai facut. Uitandu-ne in textul care l-am citit, observam ca opiniile sunt impartite cu privire la respingerea copiilor sau la primirea acestora. Din text intelegem ca prezenta copiilor in mediul biblic teologic este apreciata ca fiind inutila. Acesta este primul lucru pe care vreau sa-l remarc. Ucenicii au fost oameni cu minte. Au fost alesi de Domnul Isus. Au fost bine intentionati si urmandu-L pe Domnul si-au putut da seama in  care e voia lui Dumnezeu si ce presupune Imparatia lui Dumnezeu. Dar atunci cand mamele, cand cineva a adus copiii la Domnul Isus Hristos, ucenicii si-au spus punctul de vedere: Nu cred ca este locul lor aici. De ce? Probabil motivele invocate pot fi multe. Insa ucenicii au crezut  ca nu este treaba copiilor sa fie prezenti in mediul biblic, in prezenta Domnului, in mediul teologic, intr-o intalnire in care se vorbeste despre Dumnezeu. Probabil s-au gandit ca-s prea mici si nu inteleg, probabil ca vor plange si vor deranja. Probabil ca nu vor fi cuminti si vor distrage atentia de la invatatura Domnului. Probabil, probabil, probabil… Insa ideea aceasta potrivit careia copiii trebuie sa se joace, nu sa participe la discutii, la intalniri pe teme biblice, este prezenta si astazi.

Noi avem impresia ca copiii nu stiu. Si avem dreptate intr-o oarecare masura cand spunem ca nu stiu atunci cand ne referim la faptul ca nu situ ce stim noi si nu stiu prin experienta. Insa sa stiti ca desi ei nu stiu prin experienta ei stiu. SI mai ales copii din generatia noastra, stiu mult mai mult decat stim noi ca stiu. Interesant este ca in general copiii sunt respinsi cu privire la lucrurile religioase. Daca mergeti prin biserici, va fi usor sa vedeti atitudinea bisericii vizavi de copii. (Din primele 7:14 minute)

Biserica Penticostala Romana Betania, Chicago (08.04.2018). Predici pentru vremuri grele – http://www.fiti-oameni.ro

 

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    apr. 11, 2018 @ 03:15:19

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: