De ce unii îl compară pe Donald Trump cu regele Cir din Biblie

Înainte de alegerile prezidențiale din 2016, unii creștini evanghelici începuseră să-l compare pe Donald Trump cu Cir, regele din Biblie care le-a permis evreilor să se întoarcă în Ierusalim din exilul în Imperiul Babilonian. Ideea din spatele comparației e faptul că un lider necredincios poate fi folosit de Dumnezeu pentru a adopta legi care să slujească intereselor credincioșilor, în acest caz fiind vorba de creștini și de evrei.

Mark Martin ne prezintă un interviu cu autorul unei cărți noi. Ei vorbesc despre președintele Trump, despre fondarea Israelului și despre semnificația sionismului.

Înainte de alegerile prezidențiale din 2016, unii creștini evanghelici începuseră să-l compare pe Donald Trump cu Cir, regele din Biblie care le-a permis evreilor să se întoarcă în Ierusalim din exilul în Imperiul Babilonian. Ideea din spatele comparației e faptul că un lider necredincios poate fi folosit de Dumnezeu pentru a adopta legi care să slujească intereselor credincioșilor, în acest caz fiind vorba de creștini și de evrei.

Azi, ne e alături autorul și istoricul israelian Gil Troy. El a scris această carte ce urmează să apară, intitulată: „The Zionist Ideas. Visions for the Jewish Homeland, Then, Now, Tomorrow”. Ce înseamnă toate acestea ?
– Cei care au avut norocul să viziteze Ierusalimul știu că noi nu socotim în decenii sau secole, ci în milenii. Înotăm în istorie! Persoanele care ajută poporul evreu sunt așezate în context istoric. Lui Harry Truman i s-a mulțumit după ce a recunoscut statul evreu la numai 11 minute după fondarea sa, în 1948. El a spus: „Eu sunt Cir”, făcând referire la regele persan. Nu e surprinzător că, fiindcă a făcut un bine poporului evreu, poporului american, dar și întregii lumi, Donald Trump e considerat ca făcând parte din acest lanț istoric.
– Ce părere ai despre atitudinea administrației Trump de până acum față de Israel? – Până acum, a fost un prieten bun, căci a înfruntat întreaga lume, spunând că va recunoaște ceea ce e evident: Ierusalimul este capitala statului israelian și a poporului evreu timp de 3.500 de ani. De aceea îi suntem recunoscători. Cei care îl critică pe Trump ar trebui să recunoască faptul că îi pot imputa alte lucruri, dar, pentru acesta, ar trebui să-i mulțumească. Mă doare că unii oameni s-au lăsat orbiți de ura față de Trump, uitând de dragostea lor față de Ierusalim și Israel.
– Noua ta carte se numește ”The Zionist Ideas. Visions for the Jewish Homeland, Then, Now, Tomorrow”. Ce înseamnă sionismul și de ce ar trebui să îi intereseze pe creștini?
– Sionismul e legat de Muntele Sion, de Ierusalim, care e inima și sufletul poporului evreu, dar e important și pentru religia creștină. Sionismul spune că, în primul rând, evreii sunt un popor, nu doar o religie. Suntem un amestec de națiune și religie. Ca popor, avem o patrie: Țara Sfântă. Nu înseamnă că alții nu au asta, dar noi suntem strâns legați de patrie. Noi avem dreptul să ne stabilim un stat în această patrie. E vorba de oameni, de ținut și de statalitate. Creștinii sioniști ar trebui să adopte sionismul din două motive de bază. În primul rând, este una dintre cele mai mărețe povești. E povestea unui popor bătut, nimicit, persecutat, aproape distrus, dar care se întoarce. E vorba de răscumpărare, de reînnoirea credinței în Dumnezeu și în oameni. E un lucru uimitor! Însă, în această vreme, în America, când suntem atât de divizați, când căutăm inspirație și trebuie să ne amintim valorile de bază ale revoluționarilor americani și ale democrației… Aceasta este o poveste despre democrație. E povestea apariției democrației în ostilul Orient Mijlociu. E povestea unei țări care are valori, interese și provocări comune tuturor, încercând să construiască o democrație pentru ca America și Israelul să poată conlucra. Sionismul ne poate reaminti cine suntem în calitate de popor biblic, ideologic, care crede în democrație.
Suntem idealiști, vrând să facem lumea un loc mai bun, fie în America, fie în Israel. – De cei ai decis să scrii această carte? A fost cumva un îndemn divin?
– Simt că… În 1959, când a apărut prima versiune a cărții, statul Israel era foarte fragil, dar discuția despre sionism era foarte puternică. Din păcate, acum, discuția despre sionism a devenit foarte fragilă, chiar dacă statul israelian este puternic. Vreau să-i redau putere acestei conversații referitoare la identitatea noastră ca popor și la cum putem conlucra pentru a face lumea un loc mai bun, dar și pentru a ne îmbunătăți viețile. Inspirația vine de la Dumnezeu, din Biblie, din ideea de democrație, din America… Toate acestea ne ajută să ne găsim un scop în viață. Vreau să mut discuția de la nivel politic, la nivel de identitate. Cum putem privi acest loc, această Țară Sfântă, fie că suntem evrei sau nu, și să fim inspirați?
Cum putem găsi semnificație și stabilitate în această lume nebună în care accentul e pus pe egocentrism și pe a avea tot mai mult? E vorba de noi, de Dumnezeu, de istorie, de tradiție și de semnificație.
Știre difuzată în emisiunea Jerusalem Dateline 224, la Alfa Omega TV.
Ultimele stiri creștine: http://alfaomega.tv/stiri

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: