Conflictul de la granița Israelului cu Fâșia Gaza – „Marsul intoarcerii”

Armata Israeliană se așteaptă ca, în următoarele săptămâni, tot mai mulți palestinieni să mărșăluiască la granița Israelului cu Fâșia Gaza în cadrul ”Marșului întoarcerii”.

Liderii Hamas speră să facă Israelul să semene cu Goliat în timpul așa-ziselor lor proteste pașnice de la graniță. Însă criticii spun că infiltrarea lor la graniță face parte dintr-un război mai mare împotriva statului evreu, ei având mulți susținători în acest război.

Săptămâna trecută au murit 18 palestinieni când liderii Hamas și susținătorii lor au ignorat avertizările Israelului și au împânzit granița cu Fâșia Gaza.

În această săptămână, tinerii din Gaza adună mii de anvelope ca să le ardă. Ei știu că Israelul are de gând să folosească gloanțe reale pentru a apăra granița, iar scopul lor e să umple zona cu flăcări și fum pentru a le reduce soldaților vizibilitatea. De ce și-ar risca viețile când știu că nu au nicio șansă de a prelua satele arabe pierdute în cadrul războiului împotriva Israelului din 1948?

Itamar Marcus este președintele organizației Palestinian Media Watch. „Din păcate, ei au învățat că palestinienii morți reprezintă o foarte bună publicitate pentru autoritățile palestiniene și pentru Hamas. Despre asta este vorba: vor ca Israelul să fie obligat să tragă. Vor ca oamenii lor să treacă granița în Israel, să-i amenințe pe israelieni și să fie împușcați și uciși. Așa pot câștiga ei războiul.” a spus el.

Hamas nu ar fi putut ajunge o asemenea amenințare pentru Israel fără ajutor. Cine îi ajută? Analiștii pe problemele Orientului Mijlociu arată spre Turcia și Iran.

„Există organizații turce care adună bani pentru Hamas. Știm că și iranienii trimit valize pline cu bani, milioane de dolari, pentru a ajuta Hamas să supraviețuiască acestei perioade grele din punct de vedere financiar.” a spus Efrain Inbar, analist pe problemele Orientului Mijlociu. El mai spune că Turcia are o legătură sunnită cu Hamas, care a fost fondată de Frăția Musulmană. Iranul șiit folosește Hamas drept cap de pod împotriva Israelului. „Iranienii și turcii înțeleg puterea militară a Israelului și mai înțeleg că Hamas nu poate înfrânge această putere militară decât printr-un război de uzură. Ei vor ca israelienii să cedeze la un moment dat. Visul lor e ca israelienii să-și părăsească țara.” a adăugat el.
Palestinienii speră să-i poată acuza pe liderii israelieni de crime de război în fața Curții Penale Internaționale, fiind susținuți în acest efort de către Liga Arabă.

Marcus spune că palestinienii mai au un ajutor: organele de presă internaționale care nu raportează că Hamas e o grupare teroristă ce urmărește distrugerea Israelului. El face o paralelă interesantă între decizia președintelui Trump de a trimite trupe armate la granița cu Mexic și confruntarea dintre Israel și Hamas.

„E interesant că mexicanii care vor întâlni soldații înarmați nu vin ca să comită acte teroriste, ci ca să obțină slujbe și să aibă o viață mai bună. Însă cei din Gaza, înfruntând soldații israelieni, vin ca să comită acte teroriste și ca să ne preia țara printr-un așa-zis «marș al întoarcerii» .”
Știre difuzată în emisiunea Jerusalem Dateline 224, la Alfa Omega TV. Ultimele stiri creștine: http://alfaomega.tv/stiri

Reclame

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    apr. 14, 2018 @ 02:57:13

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: