În ultimul său interviu, Jacques Derrida, părintele deconstrucției postmoderne, dezvăluia deconstrucția ultimă: cea a căsătoriei

Jacques Derrida -Ultimul interviu, Le Monde, 19august 2004
Derrida devoalează aici adevărata miză a deconstrucţiei juridice a căsătoriei.

„Dacă aș fi legiuitor, aș propune pur și simplu eliminarea din codul civil și secular, atât a cuvântului, cât și a conceptului de „căsătorie”.

„Căsătorie”, valoare religioasă, sacrală, heterosexuală, cu scopul său de a procrea, întru fidelitate veșnică etc., este concesia statului față de biserica creștină, în special în dimensiunea sa monogamă care nu este caracteristică nici evreilor (aceasta a fost impusă evreilor de către europeni abia în secolul trecut, iar în rândul evreilor nord-africani aceasta a devenit o obligație cu nu mai mult de câteva generații în urmă), nici musulmanilor, așa după cum este bine cunoscut.

Prin eliminarea conceptului și a cuvântului „căsătorie”, această ambiguitate religioasă sau ipocrizie, care nu are ce căuta într-o constituție seculară, ar fi înlocuită de o „uniune civilă” contractuală, un fel de pact generalizat, îmbunătățit, flexibil, între parteneri, fără limitare la sex sau la număr.

Cât despre cei care nu doresc să fie legați prin căsătorie în sensul tradițional – și pentru care, apropos, am cel mai mare respect –
aceștia ar putea să o facă în fața autorității religioase alese de ei – acesta fiind, de altfel, modul cum se procedeaza în alte țări care consacră căsătoria între homosexuali.

Unii oameni ar putea intra în relații prin oricare dintre aceste căi, unii prin ambele, iar alții ar putea face acest lucru fără a ține seama nici de dreptul civil, nici de tradiția religioasă. Cam atât am de spus în paranteza făcută despre căsătorie.”

Mihai Gheorghiu via STIRI PENTRU VIATA

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

<span>%d</span> blogeri au apreciat: