„Israel Rising” – o carte ce surprinde profeția biblică a Israelului

Cartea urmărește promisiunea din Ezechiel 36:8, unde profetul scria: „Iar voi, munți ai lui Israel, veți da crengi și vă veți purta roadele pentru poporul Meu Israel, căci ei vor reveni curând.”
„Ni se pare că profeția e despre împărați, popoare sau națiuni, dar aici se profețește că, atunci când Israelul se va reîntoarce ca națiune, pomii vor da roade, orașele în ruină vor fi reconstruite, oamenii și animalele se vor înmulți în țară și pământul va fi cultivat și semănat.”

În urmă cu aproape 3.000 de ani, profeții evrei scriau cum ținutul Israelului va fi transformat. Acum, o nouă carte arată acele schimbări remarcabile și chiar profetice care au survenit de când poporul evreu s-a reîntors din toate colțurile lumii.

În urmă cu 150 de ani, faimosul autor Mark Twain a vizitat Țara Sfântă și scria: „Era o țară pustie, o întindere tăcută, îndoliată…
„Vorbea de valea lui Izreel și despre faptul că poți călători 15 km în orice direcție și să nu vezi țipenie de om. Unul dintre locurile în care am făcut niște fotografii a fost chiar orășelul Afula, care, din punct de vedere al vesticilor, nu era pe harta Israelului, dar a fost înființat la începutul anilor 1900. La 50-60 de ani de la vizita lui Mark Twain, aici s-a format o mică așezare evreiască, iar azi e un oraș înfloritor din Israel și am reușit să facem niște poze care să redea perfect evoluția acestuia” a spus Doug Hershey. El și echipa sa au ales 200 de fotografii cu Israelul între anii 1880-1940.

În noua sa carte, „Israel Rising: The Land of Israel Reawakens”, Hershey documentează schimbările care au apărut de atunci până azi.
„Pentru noi, a fost o mare bucurie. Avem fotografii vechi cu Tel Aviv de acum mai puțin de 100 de ani cu colibe așezate pe dune de nisip și caravane de cămile pe plajă. Dacă ne uităm din același unghi astăzi, rămânem uimiți.” spune atorul.

Cartea urmărește promisiunea din Ezechiel 36:8, unde profetul scria: „Iar voi, munți ai lui Israel, veți da crengi și vă veți purta roadele pentru poporul Meu Israel, căci ei vor reveni curând.”
„Ni se pare că profeția e despre împărați, popoare sau națiuni, dar aici se profețește că, atunci când Israelul se va reîntoarce ca națiune, pomii vor da roade, orașele în ruină vor fi reconstruite, oamenii și animalele se vor înmulți în țară și pământul va fi cultivat și semănat.”

Aceste poze una lângă cealaltă evidențiază transformările. Iată cum arăta în 1930 partea din Ierusalim de lângă hotelul King David, iar aici, cum arăta în 1925 zona campusului universității Hebrew University. De la Haifa, din nord, până la Beer-Șeba, în sud, Hershey spune că fotografiile arată cuvintele profeților prinzând viață.
„Trăim niște momente profunde din istorie, momente în care profeții de acum 2 600-2 700 de ani din Isaia, Ezechiel, Ieremia au rămas latente de atâta vreme și multe dintre ele se împlinesc acum. Promisiunea cea mai frecventă în Scriptură e că Dumnezeu Își va aduce poporul înapoi în țară și, în acele momente, vor apărea niște schimbări dramatice, schimbări care se întâmplă sub ochii noștri.”
Hershey spune că țara însăși părea să aștepte reîntoarcerea poporului său din vechime. Pentru mine, aceasta e una dintre cele mai profunde întâmplări. „Țara a fost cucerită de 15-20 de ori și totuși n-a ajuns să fie țara niciunui alt popor. Mai mult, țara n-a adus roade pentru niciun alt popor. Când poporul Israel revine în țară, dintr-odată, întinsele pustiuri încep să dea flori, fructe și Isaia 27 spune că atunci când Israel se va reîntoarce, Iacov va prinde rădăcină și va umple lumea cu roadele lui. Vreme de secole, credincioșii luau acest pasaj în sens alegoric sau spiritual, dar astăzi vedem că asta are loc în mod literal.”
Hershey mai spune că acea carte e o oportunitate pentru cei ce n-au vizitat niciodată Israelul și că, de asemenea, va avea trecere și în rândul generației tinere. Cei mai mulți dintre mileniali vor să vadă ceva real, ceva practic legat de teologia creștină, fiindcă au crescut mai mult cu idei și concepte. Ei așteaptă ceva solid, real și, când mai țin discursuri în SUA, primesc întrebări teologice sau despre Israel și, de obicei, răspunsul meu începe cu «Haideți să vă arăt». Veniți cu mine în Israel și vă voi arăta!
ホn timp ce Israelul serbează 70 de ani de existență, Hershey vede Israelul ca pe un miracol. Иsraelul e ceasul lumii, după cum mulți deja au spus, și eu de asemenea cred aceasta. Atât de multe lucruri se întâmplă aici într-un timp atât de scurt, că, pentru mine, e unul dintre cele mai profunde miracole din vremurile noastre.” a spus el.

Reclame

4 comentarii (+add yours?)

 1. nanaarpy78
  apr. 18, 2018 @ 20:04:10

  Totusi nu inteleg ceva. Timp de 2000 de ani, evreii au fost alungati din aceste teritorii. Corect? Dar mereu au fost locuitori acolo inclusiv din evrei, o mica ramasita. Cel putin asa bainuiesc. Teritoriul a fost ocupat timp de 2000 de ani de mai multi cuceritori. De ce i au cucerit daca nu au folosit resursele? De ce nu s a dezvoltat? Scopul lor a fost sa nimiceasca evreii si doar atat? De obicei un teritoriu e cucerit pt resurse.

  • rodi
   apr. 18, 2018 @ 20:11:03

   din cate am invatat din ce am citit, cat timp a fost ocupat pamantul acela, nu a dat rod, a fost ca un desert. Dupa ce evrei si-au luat tara inapoi, in unele locuri au facut iriigatii si unele proiecte speciale sa sporeasca agricultura, au plantat vii, pomi si acum unele din acele locuri care erau deserturi pustii, acum rodesc si nu numai ca se sustin pe ei, dar au mai mult decat le trebuie si trimt la export tot felul de fructe, legume, etc. Dumnezeu a binecuvantat initiativele lor si le-a dat clima care ajuta sa aiba mult rod.

   • nanaarpy78
    apr. 18, 2018 @ 23:54:44

    Atat am cunoscut si eu. Insa am pus intrebarea cumva din perspectiva unui om care se uita la cei ce le au luat pamantul si rezultatul a fost desert

 2. octavpelin
  apr. 19, 2018 @ 02:12:14

  A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: