D W – Dacă decizia nu e oportună la trei mii de ani de la mutarea capitalei regelui David de la Hebron la Ierusalim, oare când va fi?

DW – Ne gudurăm? Sau ne îndreptăm şira spinării?

Israelul l-a declarat capitala sa eternă, deşi Naţiunile Unite l-ar fi vrut cândva internaţionalizat, iar comunitatea internaţională îl cere pentru un viitor stat palestinian, cu lideri insistând să controleze însă întregul teritoriu al statului evreu. Pe care nu-l recunosc ca evreu.

[…]

Incontestabil, la o adică, e şi dreptul unei naţiuni de a-şi fixa unde vrea propria capitală. Numai evreilor acest drept li s-a contestat nu o dată. Or, o astfel de tăgăduire unică şi unilaterală e, indiscutabil, antisemită. Şi, ca atare, profund imorală. Ca să scape din acest inconvenient, adversarii, inclusiv populişti, inclusiv mascat antisemiţi ai iniţiativei lui Dragnea, se derobează de răspundere, arătând cu degetul ba spre ceea ce afirmă a fi dreptul internaţional (în acest caz controversat, neclar şi discutabil), ba spre Uniunea Europeană. Ca şi cum UE şi nu SUA ar garanta securitatea României. Sau ca şi cum diplomaţia română ar fi fost întotdeauna înregimentată imuabil în tabăra aliaţilor ei.

[…]

S-a mai spus că mutarea la Ierusalim nu ar fi oportună, că ar pune în pericol procesul de pace, că ar şubrezi poziţia României ca virtual „mediator” şi ar amplifica riscul terorist.

Or, procesul de pace e în agonie de mult, pentru că liderii palestinieni n-au acceptat dreptul la existenţă al statului evreu, iar decizia lui Trump l-ar putea resuscita, readucându-i pe actorii regionali şi internaţionali pe tărâmul realităţii.

DW – Petre M. Iancu – http://www.dw.com/ro/ne-gudur%C4%83m-sau-ne-%C3%AEndrept%C4%83m-%C5%9Fira-spin%C4%83rii/a-43495139

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: