Celebrarea a 70 de ani de la fondarea Israelului

Acum 150 de ani, cunocutul autor Mark Twain a vizitat Țara Sfântă și a spus că este „O tară dezolantă… O întindere tăcută, tristă.” El vorbește despre Valea Jezreel unde puteai să călătorești 16 kilometri în orice direcție, fără să te fi întâlnit cu cineva.

Acum aproape 3.000 de ani, profeții evrei au scris despre modul în care Israelul va fi transformat. „Trăim niște vremuri extraordinare. Vremuri în care se adeveresc profețiile făcute de Isaia, Ezechiel sau Ieremia, de acum 2600-2700 de ani. Promisiunea cea mai repetată din Scriptură este că Dumnezeu va aduce înapoi poporul Său în țară. Când ei vor veni, vor avea loc schimbări dramatice, ceea ce se vede deja.”

Acum aproape 3.000 de ani, profeții evrei au scris despre modul în care Israelul va fi transformat. O carte apărută recent, vorbește despre schimbările remarcabile și profetice din această țară, în cei 70 de ani de la fondarea Israelului. Chris Mitchell ne spune mai multe.
Acum 150 de ani, cunocutul autor Mark Twain a vizitat Țara Sfântă și a spus că este „O tară dezolantă… O întindere tăcută, tristă.”

El vorbește despre Valea Jezreel unde puteai să călătorești 16 kilometri în orice direcție, fără să te fi întâlnit cu cineva. Unul dintre orașele unde am făcut fotografii a fost micul oraș Afoula, ignorat de mulți occidentali. Orășelul a fost fondat la începutul anilor 1900. Cam la 50-60 de ani de la vizita lui Mark Twain a apărut această așezare evreiască mică. În prezent este un oraș israelian înfloritor. Am reușit să publicăm câteva fotografii făcute în ambele perioade.

Doug Hershey și echipa sa au ales 200 de fotografii despre Israel, începând din anii 1880 până în anii 1940. În cartea sa recentă, „Israel Rising”, Hershey prezintă schimbările care au avut loc în Israel din anii 1880 până în prezent.
„A fost o bucurie pentru noi. Avem fotografii cu Tel Avivul, de acum 100 de ani, cu colibe pe dune de nisip și cu caravane de cămile pe plajă. Dacă comparăm fotografia din trecut cu cea din prezent, luate din același unghi, vedem că diferența este uimitoare.” a spus Doug.

Cartea urmărește promisiunea lui Ezechiel 36:8: „Iar voi, munţi ai lui Israel, veţi da crengi şi vă veţi purta roadele pentru poporul Meu Israel, căci lucrurile acestea sunt aproape să se întâmple.”
„Adesea credem că profețiile se dau regilor, oamenilor sau națiunilor, însă el a profețit despre tărâmul din care, atunci când Israelul va fi fondat, munții vor da crengi cu roade, orașele vor fi reconstruite, poporul și animalele se vor înmulți, pământul va fi cultivat.” a spus autorul.

Aceste fotografii publicate una lângă alta arată transformarea. Iată Ierusalimul din zona hotelului King David în 1930 și, același loc, văzut în prezent. Acesta este Universitatea Ebraică în 1925 și iată cum arată în prezent. Din nord, din Haifa până la sud în Beer Șeva. Hershey spune că fotografiile reprezintă modul cum s-au adeverit cuvintele profetului.

„Trăim niște vremuri extraordinare. Vremuri în care se adeveresc profețiile făcute de Isaia, Ezechiel sau Ieremia, de acum 2600-2700 de ani. Promisiunea cea mai repetată din Scriptură este că Dumnezeu va aduce înapoi poporul Său în țară. Când ei vor veni, vor avea loc schimbări dramatice, ceea ce se vede deja.” a spus bărbatul.

Hershey spune că până și pământul părea să aștepte întoarcerea poporului strămoșesc.
„Pentru mine, acesta este unul dintre lucrurile cele mai profunde. Acest tărâm a fost cucerit de vreo 15-20 de ori. Niciodată nu a devenit patria vreunui popor. Pământul nu a dat roade pentru niciun alt popor. Poporul evreu s-a mutat înapoi și, dintr-o dată, bucăți mari de pământ lăsate în paragină acum produc flori, fructe. Isaia 27 spune că, atunci când poporul Israelului se va întoarce, „… Iacov va prinde rădăcină şi va umple lumea cu roadele lui.” Timp de secole oamenii au citit acest verset din punct de vedere alegoric sau spiritual. Porfeția se adeverește în prezent.” a precizat autorul.

Hershey spune că această carte reprezintă o oportunitate vizuală pentru cei care nu au vizitat Israelul niciodată și va emoționa generația mai tânără.
„Majoritatea tinerilor din generația milenială sunt pregătiți pentru ceva autentic, ceva practic. Ei au fost crescuți conform creștinismului teologic, conform unor idei. Ei sunt pregătiți pentru ceva concret, autentic. Când țin prelegeri în SUA, ei au întrebări despre teologie, despre acest tărâm. De obicei, le spun că vreau să le arăt țara, să vină cu mine în Israel.” a mai adăugat bărbatul

Hershey spune că e un miracol faptul că Israelul sărbătorește cea de a 70-a aniversare de la fondarea țării.
„Israelul este cronometrul despre care mulți au auzit. Sunt de acord. Au loc multe schimbări într-o perioadă scurtă de timp. Găsesc că e unul dintre cele mai mari miracole ale zilelor noastre.” a spus Hershey.
Stire difuzata in emisiunea Mapamond creștin 719 – 29 aprilie 2018. Ultimele știri creștine – http://alfaomega.tv/stiri

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: