Gabi Izsak – Trebuie sa fiu in Casa lui Dumnezeu

Frati si surori, nu-i asa ca sunt momente in viata noastra ca si parinti uneori, cand ori impingem sau tragem de copiii nostri sa vina in biserica? 

Gabi Izsak – Trebuie sa fiu in Casa lui Dumnezeu

TEXT Luca 2:41-52

41 Părinţii lui Isus se duceau la Ierusalim în fiecare an, la Praznicul Paştelor.42 Când a fost El de doisprezece ani, s-au suit la Ierusalim, după obiceiul Praznicului. 43 Apoi, după ce au trecut zilele Praznicului, pe când se întorceau acasă, băiatul Isus a rămas în Ierusalim. Părinţii Lui n-au băgat de seamă lucrul acesta. 44 Au crezut că este cu tovarăşii lor de călătorie şi au mers cale de o zi şi L-au căutat printre rudele şi cunoscuţii lor. 45 Dar nu L-au găsit şi s-au întors la Ierusalim să-L caute. 46 După trei zile, L-au găsit în Templu, şezând în mijlocul învăţătorilor, ascultându-i şi punându-le întrebări. 47 Toţi care-L auzeau rămâneau uimiţi de priceperea şi răspunsurile Lui. 48 Când L-au văzut părinţii Lui, au rămas înmărmuriţi; şi mama Lui I-a zis: „Fiule, pentru ce Te-ai purtat aşa cu noi? Iată că tatăl Tău şi eu Te-am căutat cu îngrijorare.” 49 El le-a zis: „De ce M-aţi căutat? Oare nu ştiaţi că trebuie să fiu în casa Tatălui Meu?” 50 Dar ei n-au înţeles spusele Lui. 51 Apoi, S-a pogorât împreună cu ei, a venit la Nazaret şi le era supus. Mamă-Sa păstra toate cuvintele acestea în inima ei. 52 Şi Isus creştea în înţelepciune, în statură şi era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor.

Ca parinti, avem o responsabiliatate. Vorbeam de parinti responsabili  care determina in responsabilitatea lor si responsabilitate in copiii lor. E foarte important aspectul acesta. Tocmai de aceea am luat textul acesta legat de un moment important legat de viata Domnului nostru Isus Hristos, singurul care prezinta cateva detalii din perioada copilariei, adolescentei Mantuitorului este evanghelistul Luca. La inceput, evanghelistul Luca spune: Dupa ce am facut cercetari cu de-amanuntul. Si una din sursele la care evanghelistul Luca a apelat in a scrie lucrurile acestea pe care noi le avem in cele 24 de capitole ale Evangheliei care o scrie sub inspiratia Duhului Sfant, una din sursele de inspiratie a fost Maria. A stat de vorba personal cu Maria si a aflat. De unde putea sa stie de aparitia ingerului Gavril la Maria, in Nazaret, pe cand se ruga? Maria i-a descris momentul acela in care ingerul a venit si i-a dus vestea buna a nasterii Mantuitorului. Iata, descrie dupa aceea si momentul a celor 8 zile dupa nasterea Mantuitorului, cand s-au dus la Templu si s-au inchinat si s-a facut circumcizia, asa cum prevedea legea Vechiului Testament.

Apoi ni se descrie episodul acesta din Evanghelie, cand la 12 ani, un eveniment foarte important si il incadram si intr-un context cultural al vremii. Si vreau sa va spun ca ceea ce s-a intamplat la 12 ani atunci, in viata Domnului, se intampla si astazi, dupa 2000 de ani, in vietile baietilor evrei. E o sarbatoare cu totul si cu totul importanta. Coincide in contextul textului nostru cu Pastele, pastele ebraic care era atunci si insusi Mantuitorul impreuna cu familia a fost prezent. In contextul acesta, la sarbatoarea si a Pastelui si a sarbatorii pe care a avut-o familia Domnului nostru Isus Hristos, este un verset aici care pe mine personal m-a determinat sa stau, sa zabovesc si apoi sa conturez inaintea dvs. gandurile acestea, in special pentru parintii (Care au adus copilul la binecuvantare) si pentru noi toti. Partea a doua a versetului 49 spune in felul urmator:

El le-a zis:[…] Oare nu ştiaţi că trebuie să fiu în casa Tatălui Meu?”

Frati si surori, nu-i asa ca sunt momente in viata noastra ca si parinti uneori, cand ori impingem sau tragem de copiii nostri sa vina in biserica? Sau aduceti-va dvs. aminte de cand ati fost copiii. Acum sunteti parinti, vedeti ca e important sa fii in locul acesta la inchinare, sa stai in partasie in prezenta lui Dumnezeu. Dar aduceti-va aminte din copilaria dvs., intotdeauna ati venit cu drag la biserica? N-au fost momente in care parintii au trebuit sa traga? Sau chiar au trebuit sa va stimuleze cu ceva? Sa zica: Uite, daca te duci si daca stai si cuminte, uite ce-ti dau, uite ce primesti. Frati si surori, Isus avea 12 ani. Nu era unul la 22, la 32 de ani. Era copil. Si are aceste cuvinte cu totul deosebite care pe mine m-au marcat. Un copil care vede prioritate in a sta in Casa lui Dumnezeu. Un copil care vede importanta sa fie in prezenta lui Dumnezeu, in Casa lui Dumnezeu. E foarte important aspectul acesta.

Cat de importanta e casa lui Dumnezeu pentru mine, ca parinte? Stiti cand se va vedea? Se va vedea mai tarziu. Vom intelege in dimineata aceasta cat de important e ca ai nostri copii sa fie in Casa lui Dumnezeu. Daca va veti uita la viata Domnului Isus Hristos, veti vedea ca acest cuvant a devenit un cuvant de ordine: „trebuie”. Sunt momente in activitatea publica a Mantuitorului Isus Hristos, in care expresia aceasta „trebuie” se vede. Copilul, care vede prioritate a fi in Casa lui Dumnezeu, are modele care implementeaza aceasta prioritate. (Notite din primele 12 minute, mai sunt aprox 30 minute din predica)

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: