Ben Oni Ardelean – Despre Mutarea Ambasadei Romane la Ierusalim (Partea 2)

Cititi mai intai – Ben Oni Ardelean – Ierusalimul: Capitala Statului Israel

Analize recomandate  de deputatul Ben Oni Ardelean:

  1. Dan Dungaciu / Problema ambasadei din Israel, în 10 puncte: dilemele echidistanței în Orientul mijlociu și dilemele relocării

  2. Traian Ungureanu – Capitala noastră – Ierusalim
  3. Radu Carp – O decizie justă şi îndelung aşteptată: Ierusalimul – capitala statului Israel

– Mutarea Ambasadei la Ierusalim: între curajul asumării și vagabonțeala distrugătoare de proiect

Încerc să mă fac înțeles pe acest subiect sensibil, așadar continui să îmi exprim public opinia, chiar dacă deranjez, dar vreau să clarific câteva aspecte. După ce mi-am prezența categoric opinia că Ierusalimul este capitala Israelului, am preluat trei analize (anterioare acestei postări pe FB) fiindcă sunt precise și mi se par exhaustive. Totuși, trebuie să clarific de ce am anunțat în conferința de presă organizată, recent, după Biroul Executiv al PNL că vom chema ministrul de Externe la audieri, demers deja declanșat. Pentru cei mai puțini inițiați cu demersurile diplomatice am să explic ce se întâmplă în fapt.

Dragnea preia o temă de mare importantă geopolitică, temă ce suscită diverse sensibilități naționale și internaționale, o ridică și dă cu aceasta de pământ! Practic, face praf un demers atât de important, apoi golănește dând vina pe alții. În fapt, ceea ce face Dragnea este să iasă într-o seară să spună că Guvernul Viorica-Vasilica Dăncilă a aprobat un memorandum pentru mutarea Ambasadei. Constituția este foarte clară:

Art. 91 – Atribuţii în domeniul politicii externe

(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
(2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
(3) Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României.

Iar regulamentul Ministerului de Externe, spune clar:

Art. 72. – (1) Înființarea, desființarea și schimbarea rangului MD/OC de carieră se aprobă de Președintele României, prin decret, la propunerea Guvernului, în baza documentației inițiate de M.A.E.

Așadar, fără o consultare cu președintele României, fără aprobarea acestuia, NU se va înființa niciodată vreo ambasadă a României! Știind asta, era imperativ să existe nu doar o consultare, dar și o înțelegere, un consens, ca acest demers să aibă succes. Lipsa unui acord al președintelui, ba mai mult, politizarea și punerea în offside a șefului statului, fac că acest proiect să aibă slabe șanse să se mai realizeze. Politica înseamnă arta negocierii, dacă vrei ca un demers să aibă succes. Dragnea în fapt nu a vrut să reușească, să se consulte, ci doar să puncteze mediatic pentru imaginea internă, dar să și încerce o intrare externă, știind blocajele care le are peste tot în lume.

Așadar, a ridicat subiectul, apoi a dat cu el de pământ, dând vina pe alții că demersul s-a făcut țăndări. În fapt el nu a vrut să îl facă, ci doar să puncteze, ca apoi să îl distrugă și să aibă pe cine să dea vina.

Am declarat deseori că sunt subiecte pe care avem tot dreptul să politizăm, gen creșteri de pensii, salarii, taxe, infrastructură, dezvoltare etc. Însă sunt subiecte pe care este bine să nu politizăm, cum ar fi apărare, securitate națională, externe etc. Exemplul de succes este consensul pe cei 2% pentru apărare ce a fost convenit de toate partidele politice parlamentare la inițiativa președintelui Klaus Iohannis. Pe politică externă e la fel, deseori am afirmat asta, respectiv că există un singur deziderat când ieșim în extern, și anume: interesul național.

De ce Dragnea pervertește, distrugând probabil (sau mai mult că sigur) un proiect atât de important? De ce ne facem de rușine pe plan extern, pentru mize interne, mici, pierzând în jocul mare extern? În loc să jucăm în liga mare, ne trezim mai tot timpul că jucăm miuța în spatele blocului, că nu depășim nivelul de vagabonțeală ieftină.

Cum credeți că s-a realizat votul pe ONU în care România s-a abținut, dând astfel un vot pro-SUA & pro-Israel?! Oare nu printr-o înțelegere a MAE cu președintele Klaus Iohannis? Știu, nu a fost o decizie ușoară, însă doar în urma unor evaluări serioase și a unei consultări, o decizie extrem bună de altfel, a putut fi luată. De ce acum s-a procedat altfel? Doar numai dacă se dorea politizarea (așa cum am afirmat, ce… nu se face în politică externă!), ducerea în derizoriu a subiectului (deja realizat acest obiectiv, vezi reacțiile!), trosnirea și distrugerea demersului.

În politica externă deseori se vede doar vârful icebergului, nu ce este dedesubt. Ce s-a întâmplat, în fapt? Ce se poate face? Răspunsurile într-o postare ulterioară.

Ambasada României de la Ierusalim: o dilemă a politicii externe românești sau politicianism de joasă speță?

Tocmai asta vreau să clarificăm. Fiindcă puțini au avut răgazul să asculte declarațiile de presă pe care le-am făcut la finalul Biroului Executiv al PNL. Am fost acuzat, tocmai eu, că nu sunt de acord cu un astfel de demers. În fapt am spus clar, chiar răspunzând spre final unui jurnalist: că da, un astfel de demers este dezirabil, însă trebuie să respecte proceduri stricte, să existe o evaluare complexă, iar în opinia mea să fie o etapizare!

De ce Partidul Național Liberal a chemat la audieri, în Parlament, ministrul Afacerilor Externe? Tocmai pentru a clarifica ce este cu acest memorandum aflat “la secret”! De ce nu este la vedere, asumat, diseminat, negociat, aprobat, etc.? Cine a generat acest memorandum? Și-l asumă ministrul Meleșcanu, ori vreun director din MAE, ori este un ordin peste capul domniei sale? Dacă vine de sus, de la cine? Șefa domnului Meleșcanu, respectiv vicepremierul Ana Birchall a dat ordinul? Premierul Viorica Vasilica Dancilă? Sau memorandumul “la secret” este generat în Kiseleff la partid? Are dreptul legal Dragnea să dea ordine peste capul ministrului de Externe?

Mai mult decât atât, multiple alte aspecte trebuie clarificate. Vrem și noi să știm ce note de fundamentare are. Adică ce spun celelalte instituții ale statului, respectiv serviciile de informații, aparatul de specialitate din Ministerul de Externe, directorii de spațiu, etc. Ce spun partenerii strategici externi. A existat sau nu o solicitare directă a Israelului ori a SUA pentru asta? Evaluările făcute, dacă au fost (sau doar după declarația lui Dragnea au început să apară), au aviz favorabil sau negativ? Care este impactul unei astfel de decizii? Dacă încep să curgă sicriele de pe teatre de operațiuni în care soldații români sunt prezenți, cine își asumă asta? Dacă explodează bombe, punem în pericol familiile de români sau cetățenii care lucrează în zonele afectate? Crește gradul de risc de țară? În ce măsură ministrul Meleșcanu știa de acest demers, iar dacă știa, ce a făcut pentru a respecta Constituția și regulamentele MAE?

Cred că domnul ministru, cu toată abilitatea și diplomația ce îl caracterizează, formată în mulți ani de când este diplomat de carieră (1962!), va avea dileme serioase în a da un răspuns sincer, bazat pe adevăr, la aceste întrebări.

Concluzionez spunând că da: capitala statului Israel este indiscutabil Ierusalimul. Însă cum oare trebuie procedat pentru a muta Ambasada României la Ierusalim? Răspunsul într-o postare ulterioară.

Votul UN pe mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim: un vot de valoare!

Așa cum ne-am obișnuit, majoritatea voturilor în organizațiile internaționale (mai ales la ONU) sunt în general voturi pe resurse ori securitate. Votul în ONU pe decizia SUA de a muta Ambasada SUA la Ierusalim a fost însă unul de valoare. Adică nu resurse, nu securitate, ci vot cu semnificație de valoare pentru un demers milenar al Israelului. Reacțiile au fost vehemente, lumea s-a împărțit geopolitic, radicalizându-se imediat pozițiile, însă slavă Domnului că România a votat bine! Evident, așa cum spuneam, în urma unei consultări directe între MAE și președintele Klaus Iohannis, ce i-au urmat imediat instrucțiuni clare și precise trimise Ambasadorului României la ONU- ES Ioan Jinga.

Evident, decizia a fost în urma unor evaluări complexe, în urma deschiderii tuturor canalelor de comunicare în ciuda vehemenței unor parteneri europeni. Bănuiesc că vehemența este strâns legată de un lobby printre politicieni corupți de la Bruxelles din partea unor țări din regiunea cu pricina, nu dau numele, dar mai mult ca sigur nu se încadrează în “Caviar-gate”, dar posibil în vreun “Petrol-gate”.

Totuși, cunoscând pozițiile externe, mai ales mesajele venite din SUA, pot să felicit diplomația românească pentru acea decizie înțeleaptă. În cazul de acum, din păcate un haos total cu memorandumul la “secret” pentru mutarea Ambasadei, această ultimă decizie fiind una subsecventă primei hotărâri și trebuia să existe o coerentă între ele. Păcat!

Dați-mi voie să redau un email și o scrisoare primită de mine în urma rezoluției ONU, când așa cum spuneam, România a jucat perfect, de nota 10 pe linie.

MAI JOS TEXTUL SCRISORII:

Dear Ben-Oni,

Please find attached a letter from the Speaker of the Knesset, Yuli Edelstein. He asked me to send you, as the Chairperson of the Israel Allies Caucus in the Romanian Parliament. This is especially relevant in light of the UN vote yesterday.

Congratulations!

I wish you a blessed Christmas!

We’re looking forward to a challenging, and victorious year in 2018.

All the best,
Andras Patkai
European Director
Israel Allies Foundation

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: