Ce s-a întâmplat cu Europa? Despre rădăcinile Europei

Ce s-a întâmplat cu Europa? Despre rădăcinile Europei
Parlamentul European. Comisia Europeană. Bruxelles. Ce fel de gânduri trec prin mințile creștinilor atunci când aud aceste cuvinte? Birocrație și risipă? Legislație inutilă care contravine libertății religioase, credinței și conștiinței?

Uneori mă întreb ce s-a întâmplat la Bruxelles în ultimile decenii. Ce s-a ales de mentalitatea creștină care a fost atât de utilă în formarea Proiectului European? Unde este adevărata problemă? Poate că problema nu este a Uniunii Europene. Poate că problema aparține celor care i-au succedat pe fondatorii Uniunii Europene. Și cum vor putea politicienii creștini să-și facă mult mai vizibilă credința în politica europeană?

Împreună cu Peter van Dalen (membru al Parlamentului European în numele Uniunii Creștine) am avut privilegiul de a organiza o conferință în Parlamentul European pe tema „Impactului gândirii creștine în Proiectul European: Trecut, Prezent și Viitor”.

Acest eveniment s-a concentrat pe ce poziție ar trebui să adoptăm noi, în calitate de creștini, în momente de confuzie economică și socială. Am avut, de asemenea, oportunitatea de a asculta experți vorbind despre fondatorii europeni creștini ca Robert Schuman, Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi și despre cei necreștini, ca Jean Monnet și Paul-Henri Spaak. Ambele grupuri au convenit asupra faptului că valorile creștine au jucat un rol semnificativ în fondarea Proiectului European.

Pentru Robert Schuman (care este numit tatăl Uniunii Europene), valorile creștine au stat la baza credinței sale personale și a idealurilor europene. De exemplu, Schuman a vorbit deschis despre opinia sa că reconstrucția Europei a fost posibilă într-o Europă care este „adândc înrădăcinată în valorile creștine”. Și Konrad Adenauer a văzut aceasta ca o reală obligație creștină și nu doar ca un scop economic. De asemenea, credința lor a fost demonstrată și de faptul că acești trei bărbați (Schuman, Adenauer and De Gasperi) au participat la o rugăciune retrasă într-o mănăstire benectidiană înainte de a merge la Paris pentru semnarea tratatului care a instituit Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului.

Schuman și-a format valorile pe gândirea socială catolică, în care iubirea lui Dumnezeu pentru omenire a fost bazată pe „Imago Dei” – adevărul Biblic prin care toți suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Prin urmare, accentul nu se pune pe lupta individuală sau de clasă, ci pe reconciliere și solidaritate. Valorile europene precum egalitatea, demnitatea umană, solidaritatea și toleranța sunt înrădăcinate în acest principiu.

Din punct de vedere economic, Uniunea Europeană a fost văzută ca o binecuvântare, deși acest fapt a fost, de asemenea, disputat în ultima perioadă. Eu și colegii mei de la ECPM credem că Uniunea Europeană poate aduce un plus de valoare antreprenorului. Uniunea Europeană ar trebui să se concentreze mai mult pe antreprenor și mai puțin pe multinaționale. Asta înseamnă mai puține reguli și mai multă libertate și responsabilitate. Președintele partidului nostru, Östman, este un fost om de afaceri finlandez, care este activ în politică. Viziunea lui este că Uniunea Europeană ar trebui să se concentreze pe facilizarea întreprinderilor mici și mijlocii, motoarele reale ale economiei europene. În plus, ar trebui să luptăm pentru o economie mai relațională, o economie mai concentrată pe oameni.

Europa de astăzi

Chiar dacă valorile europene au rădăcini în valorile creștine, Robert Schuman a avertizat că atunci când vom fi decuplați de rădăcinile noastre creștine, acest lucru ar putea conduce la tiranie sau anarhie. Un accent unilateral asupra progresului economic este, de asemenea, un pericol: „Progresul spiritual merge mână în mână cu progresul material, iar Mișcarea Europeană nu poate avea succes decât dacă viitoarea generație se va desprinde de tentația materialismului”.

60 de ani mai târziu se pare că am deviat de la idealurile și valorile creatoare. Nu am luat în serios avertismentele lui Schuman. Datorită intensificării secularismului, din ce în ce mai multe idei non-biblice tulbură și controlează procesul de luare a deciziilor în Uniunea Europeană. Rădăcinile creștine sunt tăiate din ce în ce mai mult și înlocuite de o ideologie care spune că fericirea totală poate fi găsită în libertatea și autonomia individuală. Faptul că civilizația și cultura europeană se bazează, de asemenea, pe principiile iudeo-creștine, a fost chiar eliminată din conceptul constituției europene și nu poate fi găsită în Tratatul de la Lisabona.

Una dintre consecințele dominației viziunii seculare globale asupra procesului decizional european este că valorile (inițial bazate pe creștinism) au fost implementate diferit. Ca și creștini, ne luptăm pentru „Libertatea de a-l sluji pe Dumnezeu și pe aproapele nostru”, în vreme ce secularii văd asta ca o libertate față de tot ceea ce poate limita libertatea și autonomia individuală. O altă valoare distorsionată este cea a „egalității”, care acum este văzută ca o luptă pentru uniformitate.

Din acest motiv, libertățile fundamentale pot fi în pericol, cum ar fi libertatea medicilor care nu doresc să efectueze avorturi și eutanasie, libertatea școlilor de a determina singure nivelul de predare al educației sexuale, dar și libertatea oamenilor de a-și exprima credința lor public. Ironia este că această extremă luptă pentru libertatea individuală va duce la o limitare a libertăților fundamentale. Nu doar că acest lucru nu va duce la o toleranță reală, ci dimpotrivă, toată lumea va fi obligată să tolereze și să accepte totul. De fapt, se va ajunge la o intoleranță tot mai mare împotriva oamenilor cu o altă filosofie sau opinie.

Muzica de la Bruxelles și tonul ei

La Bruxelles am văzut cu adevărat cât de vitală este activitatea politicienilor creștini. Probabil că nu realizăm asta, dar trebuie să ne confruntăm cu o luptă spirituală. Așa cum scrie în Efeseni 6:12: „Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti”.

Pentru informarea dvs., iată câteva exemple de propuneri care au fost discutate în cadrul reuniunilor din Parlamentul European: s-a propus în mod deschis limitarea libertății religioase și a exprimării, dacă acestea sunt împotriva principiului antidiscriminării. De asemenea, unii pretind că sexul unei persoane nu este determinat biologic, dar că toată lumea are ocazia să lupte pentru o identitate. Pentru a elimina stereotipurile, copiii trebuie crescuți „neutri din punct de vedere al genului”. Avortul ar trebui să devină un drept european, înaintea dreptului la viață. Mai mult, legalizarea căsătoriilor de același sex și adopțiile ar trebui impuse tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Sistemul de educație ar trebui adaptat în diferite țări, astfel încât să promoveze forme alternative de familie.

Mai mult decât conținutul, tonul dezbaterii este foarte dăunător în sine. Am fost surprins de intensificarea intoleranței împotriva aportului creștin în dezbatere. Creștinii au fost catalogați ca „extremiști religioși, conservatori intoleranți”. În realitate, este dificil de identificat valori europene ca egalitatea, toleranța și demnitatea umană atunci când evaluezi modul în care unii dintre membrii Parlamentului European se comportă față de creștini.

Pe de altă parte, observ și evoluții pozitive. În ciuda intensificării intoleranței, interesul pentru valorile creștine crește și el odată cu faptul că tot mai mulți politicieni europeni vorbesc deschis despre credința lor. Poți vedea lucrul acesta, de exemplu, la Micul Dejun de Rugăciune European, organizat în Parlamentul European. De asemenea, expoziția pe tema impactului global al Bibliei a atras multă atenție. Mai mult decât atât, am pus bazele unui grup de rugăciune care adună tinerii care lucrează în instituțiile europene, pentru a discuta și a se ruga pentru Europa.
Observ că influența creștinilor în Europa crește. Rapoartele controversate pe tema avorturilor nu sunt acceptate cu ușurință. Cetățenii europeni au început și ei să ia atitudine prin petiții și adrese către deputații lor. Inițiativa cetățenilor europeni „One of Us” se pronunță împotriva finanțării cercetării în domeniul celulelor embrionare stem și a promovării europene a avortului în țările în curs de dezvoltare. Inițiativa a adunat aproape 2 milioane de semnături și va fi discutată în curând în Comisia Europeană.

Mișcarea Politică Creștină Europeană

De câțiva ani sunt activ în ECPM. Acest partid a fost fondat în 2005. Obiectivul nostru este de a reprezenta explicit o voce creștină în politica europeană. Facem acest lucru prin formarea unei rețele de partide politice creștine, a membrilor individuali ai Parlamentului European și a mișcărilor politice. În 2010, ECPM a fost oficial recunoscut ca partid politic european. În prezent avem membri în aproximativ 20 de țări europene. Subvențiile europene pe care ECPM le primește se bazează pe numărul membrilor Parlamentului European și pe donații. Pe lângă ECPM, avem și un grup de analiză numit „Fundația Politică Creștină pentru Europa” și o organizație de tineret numită „Tineretul Politic Creștin European” (ECPYouth). Ca partid, organizăm cursuri de formare pentru politicieni și conferințe tematice. În ceea ce privește legislația, oferim consultanță activă membriilor noștri și inițiem proiecte legislative atât la nivel național, cât și la nivel european.
În 2012 mi s-a cerut să mă mut la Bruxelles pentru a înființa un birou acolo și pentru a ne concentra pe aspectele politice pe care le-am abordat în acest articol. De atunci, am activat la Bruxelles prin organizarea de conferințe tematice în Parlamentul European și, în cooperare cu alte organizații creștine active, am oferit consultanță politicienilor europeni pe chestiuni legislative importante.

Este important să rămânem implicați în ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană. Vă invit să ne rugăm: o rugăciune ca Uniunea Europeană să revină la valorile sale creștine. O rugăciune pentru politicienii și organizațiile creștine active în cadrul instituțiilor europene, care sunt mai mult decât necesare. Este important să fim implicați în temele care se află pe agenda europeană. Nu în ultimul rând, este important să votăm la alegerile europene. Cea mai mare parte a legislației naționale este deja stabilită de către Uniunea Europeană. Prin urmare, este important să avem oameni potriviți în Parlamentul European.

Leo van Doesburg
Director al Afacerilor Europene din cadrul ECPM

http://leovandoesburg.blogspot.ro/2014/05/what-went-wrong-with-europe-about-gthe.html

2 comentarii (+add yours?)

  1. Dan Cristea
    mai 13, 2018 @ 02:04:59

    Acest articol duce in deruta foarte mult pe cei care intr-adevar se intreaba ce s-a intamplat cu Europa. Este adevarat ca Europa are la fundamentul ei valorile si traditia crestina dar acelasi lucru nu se poate spune despre Uniunea Europeana si nici despre fondatorii ei. Asadar nu este adevarat ca UE a luat-o razna, ci mai degraba ca UE de la bun inceput a avut samburele otravitor al rasturnarii a tot ce era frumos, inaltator si sacru din patrimoniul tarilor care urmau sa se alature uniunii UE. Pentru cei care doresc sa se documenteze mai pe larg asupra acestei viziuni, va recomand urmatorul articol bine documentat. https://www.thenewamerican.com/world-news/europe/item/15360-united-states-of-europe

  2. octavpelin
    mai 13, 2018 @ 03:08:29

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: