Salvat prin har – povestea unui evreu austriac care a găsit o viață nouă în Shanghai.

Perioada dintre anii 1930 și 1940 a fost una dintre cele mai întunecate perioade pentru evreii din Europa. Milioane de evrei au fost executați în lagărele de concentrare ale lui Hitler. O țară care și-a deschis porțile celor care au fugit de Holocaust a fost China. Mengfeli Li ne aduce uimitoarea poveste a unui evreu austriac care a găsit o viață nouă în Shanghai.

El a făcut parte din istoria pe care nimeni nu o poate uita. Pe vremea dictatorului nazist Adolf Hitler, evreii au trăit zilnic sub teroare. Sinagogile lor au fost arse, milioane de evrei au fost trimiși în lagăre de concentrare, Au pierit șase milioane de evrei. Unele țări și-au deschis porțile în fața refugiaților evrei. China a fost una dintre acele țări. Multe familii evrei au solicitat vize pentru a veni în China. Deodată, orașe ca Shanghai au devenit casa refugiaților evrei. Mulți au fost ușurați că au ajuns într-o țară sigură, o țară care le-a schimbat viața. Elisabeth Linton s-a născut în Austria. Ea și soțul ei au vizitat recent orașul Shanghai din China, nu pentru a vedea orașul, ci în memoria tatălui ei decedat, Michael Weiss. El a venit în Shanghai, după ce a fugit de Holocaust. Weiss s-a născut la Viena, Austria. După ce Hitler a ocupat țara, Weiss fiind evreu, a înțeles că nu mai e în siguranță în Austria.

După ce a venit la Shanghai, el a lucrat ca inginer. A absolvit Universitatea din Viena. Pe vremea aceea, el avea vreo 25 de ani.
„Mi se rupe sufletul când aud că multe națiuni, printre care și America, i-au refuzat pe evreii care au căutat azil. Dar iată ce a făcut poporul chinez. I-au primit pe acești oameni persecutați cu brațele deschise. Unii au venit fără viză, alții fără pașaport, fără documente.” a spus Bill Linton.
După ce a ajuns în China, un cuplu de misionari americani Theodore and Carol Sterns l-au primit pe Weiss.

Ei l-au prezentat pe tata lui Watchman Nee și bisericii din Shanghai.
Watchman Nee a fost un lider de biserică și un învățător creștin care a lucrat în China în acea vreme. După ce a întâlnit mulți creștini chinezi, Weiss a fost profund impresionat de ajutorul lor și de dragostea lor pentru el. El a aflat de Biblie de la creștinii chinezi.
„Cred că în data de 15 noiembrie 1939 el a fost botezat de Watchman Nee. Tot el i-a dat numele creștin de Johannes, adică Ioan.” a spus Elisabeth Linton, fiica lui Johannes Michael Weiss.
Când Weiss a crezut că situația lui se va îmbunătăți, armata japoneză a invadat orașul Shanghai. El a fost luat prizonier și a fost trimis într-un lagăr de concentrare. În timpul încarcerării, el a fost amenințat de nenumărate ori cu moartea. Însă, Weiss a făcut două lucruri: a citit Biblia și s-a rugat. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Johannes Michael Weiss a mai rămas opt ani în China, înainte să se mute înapoi la Viena. El a început o viață nouă.

„S-a rugat mult. Am multe rugăciuni notate de el pentru copiii săi. Se ruga ca noi să Îl cunoaștem pe Dumnezeu din copilărie și să acceptăm credința în Dumnezeu din toată inima noastră.” a spus fiica lui Johannes Michael Weiss.

În vizită la Muzeul de Refugiați Evrei din Shanghai, ea a fost atrasă de toate amintirile de aici.
„Totul a devenit realitate. Faptul că a fost aici, mai ales că a primit nume de creștin, Ioan.” a mai spus ea.

John Michael Weiss a murit în 1983. El a absolvit Facultatea de Teologie, L-a lăudat neîncetat pe Isus și le-a mulțumit chinezilor care l-au adus înaintea Domnului.
„Tata mi-a spus că Biblia l-a ținut în viață.” a mai adăugat femeia.
Stire difuzata in emisiunea Mapamond creștin 721 – 13 mai 2018. Ultimele știri creștine – http://alfaomega.tv/stiri

 

Interviu cu Mengei Li

Corespondentul nostru din Asia, Mengfei Li e cu noi în studio pentru mai multe detalii. – – De ce e important pentru tinerii creștini să își dea întâlnire cu creștini?

– Internetul se răspândește cu rapiditate în China. Sunt peste șase milioane de utilizatori ai internetului numai în China. Mulți din generația milenară caută dragostea pe internet. Ce se întâmplă? Ei nu găsesc nimic. Aici intervine biserica care spune că va ajuta tinerii să găsească calea potrivită, deoarece Dumnezeu le va da dragostea prin El.

– Sunt curios, această generație vede în mod diferit creștinismul decât generațiile anterioare?
– George ai fost în China de multe ori și ai întâlnit tineri de fiecare dată. Ei au o viziune diferită. Generația din prezent vrea să Îl cunoască pe Domnul. Au recunoscut că dacă vor să aibă succes, să câștige mai mulți bani, să aibă o familie mai mare, atunci trebuie să cunoască Adevărul care să îi facă responsabili.
Stire difuzata in emisiunea Mapamond creștin 721 – 13 mai 2018. Ultimele știri creștine – http://alfaomega.tv/stiri

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: