DW – Europa trece prin Ierusalim

În orice caz, există o Europă care nu simpatizează deloc cu Israelul și care vede în mutarea ambasadei SUA la Ierusalim o consacrare a unui act de ocupație, după cum (mai) există încă o Europă care recunoaște în Ierusalim capitala milenară a poporului evreu. Președintele Iohannis o reprezintă pe prima și dorește să impună românilor ideea că este singura sau în orice caz singura Europă legitimă. Este un abuz, cu atât mai mult cu cât el a candidat și a câștigat alegerile cu un program destul de diferit….

Pe agenda președintelui Iohannis din ziua de marți 15 mai figurează o ”întâlnire cu ministrul Afacerilor Externe, domnul Teodor-Viorel Meleşcanu”. Cu siguranță că era necesară o discuție despre divergențele tot mai stridente pe tema Ierusalimului și în general a Orientului Apropiat. Ultima sa declarație, după ce reprezentanții României, Ungariei și Cehiei au blocat adoptarea unei declarații a UE de condamnare a SUA cu privire la recunoașterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel, a fost de-a dreptul abruptă: ”Ei s-au folosit, acești pesediști, s-au folosit de lipsa unei clarități în legislația în vigoare și au blocat un document la nivel european fără să se consulte cu Președintele. (…) și iese prost, iese foarte prost, fiindcă prin blocarea unei declarații, iată că dintr-o dată România este readusă în marginea Uniunii, împreună cu țări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esență mai degrabă eurosceptică.”

Pentru un demnitar care pretinde să dețină monopolul politicii externe, replica este deconcertantă. Așa cum deunăzi își deconspirase lipsa de pregătire diplomatică (”Cine ştie ce înţelegeri face domnul Dragnea cu evreii!”), în declarația de mai sus președintele Iohannis propune o imagine părtinitoare, asimilând poziția favorabilă statului Israel cu euroscepticismul. E ciudat pentru un om care își acuză adversarii de amatorism!

Continuare aici – http://www.dw.com/ro/europa-trece-prin-ierusalim/a-43783001

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    mai 15, 2018 @ 03:08:35

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: