Interviu cu Ron Dermer, ambasadorul Israelului în SUA

– Ce înseamnă pentru Israel și pentru poporul evreu să aibă ambasada SUA deschisă în Ierusalim?
– E o zi istorică. Recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către președintele Trump e o decizie care va fi amintită în generațiile care vor veni. Poporul evreu îl pomenește pe Cir și decizia regelui antic persan de a le permite evreilor să se reîntoarcă în țară și să reconstruiască ceea ce a fost Al Doilea Templu din Ierusalim. Nu știu dacă persanii își amintesc de Cir, dar poporul evreu își amintește de el.

Ron Dermer e ambasadorul Israelului în SUA și a stat de vorbă cu Ben Kennedy al CBN, care l-a întrebat cât de mult înseamnă pentru Israel mutarea ambasadei la Ierusalim.
– Ce înseamnă pentru Israel și pentru poporul evreu să aibă ambasada SUA deschisă în Ierusalim?
– E o zi istorică. Recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către președintele Trump e o decizie care va fi amintită în generațiile care vor veni. Poporul evreu îl pomenește pe Cir și decizia regelui antic persan de a le permite evreilor să se reîntoarcă în țară și să reconstruiască ceea ce a fost Al Doilea Templu din Ierusalim. Nu știu dacă persanii își amintesc de Cir, dar poporul evreu își amintește de el.

Ne vom aminti de această decizie a președintelui Trump multă vreme de acum încolo și următoarea acțiune după ce recunoști că Ierusalimul e capitala Israelului e aceea de a muta ambasada națiunii tale la Ierusalim.

Vă spun că președintele Trump a luat o decizie îndrăzneață și a avut curajul să facă ceva ce predecesorii lui n-au făcut, deși 12 președinți înaintea lui au tot promis, dar n-au mutat ambasada, deși Israelul a făcut Ierusalimul capitală încă din 1949.

De când a luat această decizie și și-a arătat stofa de lider, vedem cum și alte țări i-au urmat exemplul. Guatemala a luat deja decizia și alte câteva țări ar putea în următoarele zile să decidămutarea ambasadelor lor la Ierusalim. Pentru Israel e ceva deosebit și, de asemenea, ceva ce poate aduce pace.
– Domnule ambasador Dermer, să vorbim și despre pace! Care sunt câteva reacții din partea Autorității Palestiniene față de mutarea ambasadei la Ierusalim?
– Cred că și mai interesant ar fi să vedem care a fost reacția în lumea arabă. Reacția a fost aproape nulă, ca în povestea ”Câinele din Baskerville” a lui Sherlock Holmes, cu acel câine care nici n-a lătrat. Dacă nu la nivel de popor, cred că totuși multe guverne din lumea arabă doresc încetarea conflictului cu Israelul.

Ierusalimul e problema cea mai spinoasă. Dintre toate problemele care apar între Israel și palestinieni, Ierusalimul a fost dintotdeauna cel mai fierbinte și mai sensibil subiect.
Deși lumea arabă n-a susținut decizia lui Trump și, prin declarațiile făcute, s-au opus, nu s-a văzut vreo reacție extremă negativă în lumea arabă.

Desigur, palestinienii au reacționat negativ, dar ei reacționează negativ la orice. Dacă am fi așteptat după palestinieni să fie de acord, n-am mai fi înființat statul Israel și acesta n-ar fi existat.

Prin această decizie, Trump a îndepărtat toate minciunile pe care palestinienii le spun poporului lor și copiilor lor, că evreii n-au nicio istorie și nicio legătură cu Ierusalimul. Dacă vrei să faci o pace autentică, aceasta trebuie să fie bazată pe adevăr, iar Ierusalimul, ca și capitală a Israelului, reprezintă baza de adevăr pentru a face pace.
– De ce e Ierusalimul atât de important pentru poporul evreu?
– Nu există legătură mai mare dintre un popor și un oraș decât legătura dintre evrei și Ierusalim. A crede că n-a fost niciun lider din lume care, în ultimii 70 de ani, să ia decizia să-și pună ambasada țării sale în Ierusalim e ceva scandalos. De aceea îi suntem recunoscători președintelui Trump că, în sfârșit, a fost acel prim lider din întreaga lume care a recunoscut Ierusalimul drept capitală a noastră. După cum spuneam, acest fapt va avea ecou în istoria poporului evreu. Suntem un popor străvechi, cu o memorie foarte bună și ne vom aminti ceea ce președintele

Trump a făcut multe generații de acum înainte.
– Domnule ambasador Dermer, cum întrevedeți statutul final al orașului?
– Ierusalimul trebuie să rămână capitala unită a statului Israel și doar sub suveranitatea Israelului Ierusalimul poate fi o capitală în care siturile religioase din toate credințele pot fi protejate. Vedeți ce se întâmplă în Orientul Mijlociu? Comunități întregi de creștini au fost decimate, creștini care au fost decapitați în masă, locuri sfinte, biserici bombardate și distruse! Cel mai sensibil loc de pe planetă e acel kilometru pătrat din orașul vechi din Ierusalim, unde se află Biserica Sfântului Mormânt, Zidul Plângerii, Muntele Templului, Al-Aqsa și alte locuri sfinte de la Muntele Templului. Doar sub controlul Israelului putem fi siguri că libertatea religioasă a tuturor poate fi protejată.
Dacă n-am fi acolo și le-am fi cedat acel pământ palestinienilor, putem fi siguri că, așa cum s-a întâmplat în Irak, Siria și în alte locuri din Orientul Mijlociu, unde locurile sfinte creștine au fost distruse, la fel s-ar fi întâmplat și acolo.

Israelul păstrează libertatea religioasă a tuturor și ne-am asumat această responsabilitate foarte serios, iar Ierusalimul trebuie să rămână unit ca și capitală a Israelului în orice viitor plan de pace.
Știre difuzată în emisiunea Jerusalem Dateline 229 – 19 mai 2018, la Alfa Omega TV.
Ultimele stiri creștine: http://alfaomega.tv/stiri

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: