ISRAEL – Statul evreu la 70 de ani de existenta

În 1948, trăiau cam 600.000 de evrei. Acum sunt cam 8 milioane de evrei și arabi aici, în statul Israel. A devenit o putere importantă în Orientul Mijlociu, cu una din cele mai puternice armate din lume. Este, de asemenea, cunoscută ca țara antreprenoriatului, evreii reușind mari descoperiri tehnologice în agricultură, medicină și multe alte tehnologii, devenind în multe feluri o lumină pentru națiuni. CBN va marca cea de-a 70-a aniversare cu un nou documentar numit „To life” (Spre viață), care arată modul în care voluntari israelieni schimbă lumea, merg în locuri afectate de dezastre naturale, cum ar fi cutremurul din Nepal sau Mexic, merg în Africa și folosesc inovarea pentru a aduce tehnologie și dezvoltare țărilor africane sau merg în nordul Irakului pentru a ajuta femeile yazidite abuzate sexual de luptătorii ISIS pentru a le reabilita și a le aduce consiliere, speranță și alinare. E o poveste uimitoare despre ceea ce se întâmplă cu adevărat.

Iar unul dintre principalele lucruri întâmplate recent este că președintele Trump a declarat Ierusalimul ca fiind capitala Israelului. E poate prima țară din lume care recunoaște Ierusalimul ca fiind capitala Israelului. Trebuie să ne întoarcem mai mult de 3000 de ani în trecut, atunci când regele David a făcut din Ierusalim capitala poporului evreu. De atunci, nu a mai fost capitala niciunui alt popor. În 1980, Israelul a promulgat o lege care făcea Ierusalimul capitala lor, iar din această cauză multe țări au plecat de acolo cu ambasada, s-au mutat la Tel Aviv. Dar acum, pentru prima oară din 1980, președintele Trump a făcut această declarație în decembrie 2017, iar acum câteva săptămâni s-a anunțat că în 14 mai 2018, vor muta oficial ambasada americană din Tel Aviv în Ierusalim, chiar de aniversarea de 70 de ani după calendarul gregorian, nu cel evreiesc, pentru a sărbători că Ierusalimul e capitala Israelului și vor face acest gest de a muta ambasada.

Acest gest va fi urmat, în principiu, de alte țări ca Guatemala, Honduras, poate și de Republica Cehă. Poate chiar și România va lua decizia de a-și muta ambasada. Mulți cred că e un timp când națiunile sunt literalmente în valea deciziilor, fie să stea alături de poporul evreu, fie să i se opună.

Unii din oficialii palestinieni acum cred că Statele Unite nu mai sunt „un mediator onest” în negocierile israeliano-palestiniene. Dar în acea declarație președintele Trump spunea că nu ia decizii finale cu privire la rezultatul oricăror negocieri între palestinieni și evrei. Însă Autoritatea Palestiniană nu o vede în acest mod. Nu au mai avut loc negocieri în ultimele luni, de fapt din 2014 nu au mai fost negocieri directe între israelieni și palestinieni.

Cum vor continua acestea? Cred că Israelul e afectat nu doar de către palestinienii care se revoltă la granița lor de sud, ci mai mult de vânturile geopolitice care bat în interiorul Siriei. Cum spuneam înainte, Iranul este principala amenințare la adresa Israelului, iar ei vor să facă tot posibilul pentru a opri Iranul să construiască baze militare la granița de nord a Israelului aproape de Înălțimile Golan și să-și stabilească o prezență militară consistentă în Siria care ar fi de fapt o bază avansată contra Israelului, amenințând existența statului evreu.

Cum să ne rugăm? Regele David în Psalmul 122, scria „Rugați-vă pentru pacea Ierusalimului!” Iar apostolul Pavel spunea să ne rugăm pentru lideri și cei în poziții de autoritate. Cred că aceste două versete ne dau o perspectivă asupra modului în care să ne rugăm, pentru Israel, pentru lideri, pentru protecție.

Psalmii spun și că Cel care păzește pe Israel nu doarme. Nu trebuie să fim de acord cu tot ceea ce face Israelul, dar știm că în Geneza 12, Biblia spune că Dumnezeu va binecuvânta pe cei care binecuvântează Israelul. Aceste versete ne arată cum să ne rugăm și cum să acționăm și ce putem face ca să stăm alături de Israel într-o vreme ca aceasta.
Citeste corespondenta completa: https://bit.ly/2KOnLHY

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    mai 19, 2018 @ 03:18:45

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: