Originile problemelor din Orientul Mijlociu

Vă prezint o perspectivă de ansamblu privind ceea ce s-a întâmplat în Orientul Mijlociu în ultimii ani.

În 2011, a început ceea ce s-a numit Primăvara Arabă. Puține persoane se așteptau ca guvernele arabe din toată regiunea să fie amenințate și subminate de ea. Asta s-a întâmplat în 2011, s-a dezvoltat timp de mai multe luni, și a reușit să răstoarne conducerea din Libia, să amenințe guvernele din Africa de Nord.

Primăvara Arabă a zguduit fundațiile multor țări de aici din Orientul Mijlociu, iar apoi a ajuns și în Siria în 2011. Tragic, vedem încă continuarea acestui măcel din războiului civil sirian, iar acest context devine centrul intereselor adversare din regiune și din toată lumea. Statele Unite e implicată acolo, precum și Rusia, Turcia, kurzii, Irak, Iran, sunniții și șiiții, vedem atăția jucători ce se luptă în acea regiune, e foarte complex și cu potențial foarte volatil. Tocmai am fost martori la atacurile Statelor Unite, Marii Britanii și Franței, iar acestea pot declanșa scânteia acolo în Siria care să consume întreaga regiune.

Vedem interese adverse care se dezvoltă. Unul din acestea este rivalitatea dintre țările șiite și cele sunnite. Ca scurt context, la originea religiei islamului, chiar după moartea lui Mahomed, a avut loc o dezbatere, o ceartă cu privire la cine ar trebui să-i succeadă lui Mahomed. Șiiții credeau că ar trebui ca succesorul să vină din familia lui Mahomed. Sunniții credeau că ar trebui să fie un lider competent din Umma, adică comunitatea musulmanilor. Iar acest dezacord a durat până în zilele noastre. Sunniții și șiiții sunt adesea dușmani de moarte. Iar aceasta e una din principalele rivalități pe care le vedem în special în Siria acum. Acesta e un aspect de care trebuie să ținem cont.

Celălalt aspect privește Rusia. Rusia are propriile scopuri și este aliată cu guvernul sirian al lui Assad, este aliată și cu Iranul. Există o relație care se dezvoltă între Turcia și Putin, președintele din Moscova. Recent, vorbeam cu un expert în Orientul Mijlociu, pentru că fusese o întâlnire între președintele Erdogan, președintele Putin și președintele Rohani al Iranului, iar toți trei erau zâmbitori. Iar el mi-a zis: „O să-ți spun un secret despre Orientul Mijlociu. Când vezi acești lideri zâmbind larg unul altuia, asta înseamnă că distanțele dintre ei sunt și mai largi”. Știm că uneori ei se aliază, dar fiecare au propriile lor agende, iar aceste agende vor intra în conflict una cu alta, chiar dacă ei par aliați la prima vedere.

Turcii, în special, îi privesc pe kurzi ca pe dușmanii lor. Ei au cucerit recent orașul kurd Afrin în Siria. Acesta e un alt lucru de care să ținem cont în acest context de concurență geopolitică. Cum spuneam în modulul anterior despre ceea ce se întâmplă în Siria, e o convergență a atâtor alianțe și agende în Siria. Trebuie să fim la curent cu ele.

Cum sunt afectați creștinii de toate acestea? Din păcate, creștinii au fost adesea ținta acestor grupuri islamiste. Mulți creștini au fugit din regiune în ultimii ani. Unii încă rămân în taberele de refugiați, fără a se putea întoarce la casele lor.

Unul din lucrurile recente este trimiterea de personal medical creștin în Siria pentru a-I ajuta pe rebelii sirieni ce luptă contra regimului lui Assad. Aceasta e dragoste în acțiune. Iar ei au demonstrat poporului sirian dragostea lui Dumnezeu și a lui Isus. Un reservist din armata israeliană îmi spunea că „aceștia sunt de fapt războinici, dar nu intră acolo cu arme, ci cu Biblia”. Aceștia cu adevărat demonstrează dragostea lui Isus Hristos sirienilor și schimbă inimi și mentalități acolo. În multe sensuri, aceasta e adevărata luptă de aici din Orientul Mijlociu, pentru inimile și mințile a milioane de oameni în valea deciziilor.

Din fericire, în mod supranatural de multe ori, auzim de musulmani venind la credința în Isus Hristos printr-un vis sau o vedenie. Ei mărturisesc că au văzut un om în alb, care adesea se prezintă ca fiind Isus. Adesea, ei devin creștini din acest motiv. E ceva remarcabil, acest fenomen supranatural care se întâmplă în Orientul Mijlociu. În ciuda tuturor războaielor și veștilor de războaie, vedem că Duhul Sfânt lucrează în diferite moduri.

Profetic, oamenii au multe întrebări, iar una este despre Damasc, în Siria. În Isaia 17 este scris că Damascul va fi un morman de dărâmături. Poate acest verset e aproape de a fi împlinit, vom vedea. Cu siguranță există multă distrugere la periferiile Damascului. Vom vedea ce se întâmplă în săptămânile și lunile ce vor veni.

Vedem semnele vremurilor. Vedem războaiele și semnele de războaie, națiuni care se ridică contra altor națiuni. Dar vedem și ceea ce scrie în Matei, că această Evanghelie a Împărăției va fi predicată în toată lumea ca mărturie, și apoi va veni sfârșitul. Deci continuați să vă rugați, continuați să priviți în sus pentru că izbăvirea e aproape, continuați să faceți tot ceea ce puteți, acolo în România, pentru a vă împlini cursa și chemarea voastră până când Isus va reveni.

Un comentariu (+add yours?)

  1. octavpelin
    mai 19, 2018 @ 03:17:43

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari