Ierusalimul – poate fi acest oras divizat?

„Ierusalim” înseamnă ”cetatea păcii”. Cu toate acestea, a fost distrus, reconstruit, cucerit și recucerit de mai multe ori decât oricare alt oraș în istorie.
”Orașul joacă un rol important. Este centrul lumii”, spunea Nir Barkat, primar al Ierusalimului.

Timp de 19 ani, Ierusalimul a fost împărțit între Israel și Iordania, Vechiul Oraș fiind pe partea Iordaniei. În 1967, Războiul de Șase Zile a condus la reunirea orașului sub conducerea israeliană. Un proces de pace, susținut de Statele Unite, încearcă să împartă orașul din nou, dar Israelul își păstrează capitala eternă nedivizată.

Palestinienii doresc ca partea estică să slujească drept capitala unui viitor stat palestinian, dar primarul Ierusalimului, Nir Barkat, mi-a spus că împărțirea orașului este imposibilă:
”Nu poate fi împărțit. Nu va funcționa niciodată ca oraș împărțit. Trebuie să fie un singur oraș care să permită tuturor să se închine în felul lor și să se respecte unii pe ceilalți. Este loc pentru toți.”

Îi puteți convinge pe palestinieni de aceasta ?
”Palestinienii care locuiesc în Ierusalim înțeleg aceasta. Eu sunt și un antreprenor, un capitalist îndrăzneț. Nu va funcționa niciodată. Nu avem niciun exemplu bun al vreunui oraș care să funcționeze divizat”, a răspuns Nir Barkat.

Ierusalimul este menționat în Biblie de peste 800 de ori, chiar de mai multe ori dacă luăm în considerare sinonimele ”cetatea lui David” și ”Sion”. 660 dintre aceste referințe sunt în Biblia ebraică sau Vechiul Testament.
”Îmi amintesc și astăzi cum stăteam în parc. Copiii se jucau și mi-am dat seama la ce se referea Zaharia când a spus că va veni vremea când bătrânii se vor rezema în bastoane, iar copiii se vor juca pe străzile Ierusalimului. Poate că i-a văzut pe copiii mei”, spunea Moshe Kempinsky.

Ce înseamnă Ierusalimul pentru poporul evreu ?
”Este fără sens. De ce Ierusalim ? De ce nu un oraș la o răscruce de drumuri importante sau pe malul mării, unde-și așază oamenii capitalele ? Dar Dumnezeu l-a ales”, spunea Moshe Kempinsky.

Orașul a fost împărțit la un moment dat, apoi a fost reunit în 1967. Va mai fi el împărțit ?
”Nu cred că e posibil. Psalmul 122 spune că Ierusalimul este ca o cetate făcută dintr-o bucată, dar în ebraică nu spune ”bucată”, ci ”shackru bara meutad”, care înseamnă ”reunit”. Dumnezeu spune că este un oraș care va fi împărțit, dar pe care El îl va reuni”, a afirmat Moshe Kempinsky.
Evreii din Tel Aviv spun că sunt dispuși să împartă orașul cu alții, dar nu să-l despartă:
”În inima mea nu pot să accept ca orașul meu să fie divizat”, spunea un evreu.
”Credem că Ierusalimul trebuie să fie al evreilor pentru totdeauna, dar trebuie să existe o soluție care să mulțumească ambele națiuni”, spunea un alt evreu.

Kempinsky spunea că Dumnezeu are un plan pentru acest oraș, indiferent de ce ar crede lumea.
Ce spun ceilalți oameni din națiuni despre felul în care vorbiți voi ? Cum reacționează un palestinian la cuvintele voastre ?
”Cred că secretul înțelegerii acestei țări este acela că dovezile sunt complet irelevante. Dovezile sunt complet irelevante. Nu realitatea contează aici, ci cum percepem realitatea. Cred că pentru a înțelege ce se întâmplă aici, mai ales în ce-i privește pe palestinieni, trebuie să înțelegem percepțiile lor. Ei cred ceea ce cred pentru că li s-a spus ce trebuie să creadă. Așa că, dialogul cu palestinienii a devenit imposibil pentru că islamul a intrat într-o zonă care a devenit imposibilă.
Ierusalimul nu este menționat niciodată în Coran, dar musulmanii interpretează un verset legat de o moschee ca fiind moscheea Al-Aqsa de pe Muntele Templului din Ierusalim. Musulmanii și creștinii arabi sunt pasionați de legătura lor cu acest oraș”, a afirmat Moshe Kempinsky.

Ei chiar au dispute între ei. Ca unul dintre cele mai contestate locuri de pe pământ, Biblia spune că Ierusalimul va fi o piatră de poticnire pentru întreaga lume.
Noi ne rugăm pentru pacea Ierusalimului. Pentru ce ne rugăm ?
Cuvântul pentru ”pace” este ”shalom”. Provine de la cuvântul ”shalem”, care înseamnă ”desăvârșit”.
Ne rugăm pentru acea desăvârșire, când locurile cerești și cele pământești se vor uni. Nu este un eveniment viitor. Este o revelație viitoare”, a afirmat Moshe Kempinsky.
Afla mai multe: http://alfaomega.tv/intelegereavremur…

7 comentarii (+add yours?)

  1. nanaarpy78
    mai 14, 2017 @ 06:53:07

  2. Ana Tomulet
    mai 14, 2017 @ 13:15:15

    In Psalmul 108:7, Dumnezeu spune ca va imparti Sihemul , la nici un caz Ierusalimul.

    • nanaarpy78
      mai 15, 2017 @ 13:46:15

      Anticristul se ridica impotriva a tot ce inseamna Dumnezeu. Israelul si a recapatat tara, spiritual inca nu s au trezit, deci Ierusalimul poate sa ajunga sa fie impartit dar ma indoiesc ca Israelul va fi de acord, dupa cum spune ministrul si in acest material. Ei sunt de acord ca palestinienii sa aibe un statut in cadrul Israelului, problema e ca acestia nu recunosc Israelul ca stat si revendica Ierusalimul, ceea ce nu se negocieaza. Probabil vor ajunge la intelegere si timp de 3 ani jumate se va ajunge la pace dupa aceea se rupe legamantul. Ma astept la acest scenariu.

  3. octavpelin
    mai 15, 2017 @ 02:44:47

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari