George Galis Post – O privire in trecut… Romania

Motto-ul vietii mele: „Nici o cutezanta sa nu vi se para de necucerit, dar catre nici o cutezanta sa nu va indreptati nepregatiti”.

Asa mi-am inceput viata materiala si spirituala aici in aceasta lume. Traind in occident de peste 40 de ani am acumulat o serie de experiente personale, traite ca Pastor Penticostal in comunitatea din marea metropola Chicago.

M-am nascut intr-o casa de crestini Penticostali din comuna Curtici. La virsta de 10 ani, in toamna anului 1944 in casa matusii mele, impreuna cu o verisoara am experimentat pentru prima data lucrarea Duhului Sfint, la o seara de staruinta in rugaciune. Seara aceia a fost plina de bucurii…

Anii au trecut, ca tinar am inceput sa fiu interesat de filozofie si fiind crestin si de teologie. Aveam deja formata o biblioteca personala. Citisem in intregime toata  biblioteca fratelui Pastor Baptist Grecu Traian (120 de volume) si mi-am format oarecum imaginea crestinismului. Am inceput sa studiez pe Pascal (Scrieri Alese), John Locke (Eseu Asupra Intelectului Omenesc, 2 volume), Seneca (Scrisori catre Luciliu) si alte scrieri materialiste. Dar credinta in Dumnezeu care a fost sadita in inima mea a ramas tare si lucra neincetat; era vie. Tinar fiind aveam o pasiune: radio amator (ham radio). Si m-am pregatit prin examene ca sa pot sa-mi construiesc o statie de emisie-transmisie ca sa comunic cu alti radio amatori. Fiind intrebat daca sint crestin mi s-a spus ca va trebui sa renunt sub declaratie caci ma leapad de acest crez, credinta mea si numai atunci voi fi acceptat. Desigur am refuzat sa renunt la credinta in Dumnezeu, fapt pentru care am fost oprit de la examen.

In timpul acesta m-am casatorit si in anul 1961 impreuna cu sotia si cu socrul meu am pornit din Seleus spre Agrisul Mare sa vizitam o prietena de-a sotiei. Ne-am oprit pentru rugaciune in satul Chier la sora Iuli, o vaduva, o femeie dedicata lucrarii lui Dumnezeu si foarte credincioasa. Nu stiam ca aici prin aceasta sora Dumnezeu imi va vorbi si ma va chema in lucrarea de slujire, de pastoratie. In timpul rugaciunii Dumnezeu imi vorbeste mie personal prin sora Iuli, caci ma cheama in lucrare intr-un loc departe de aici si caci timpul este departe, in viitor. Eu insa sa astept implinirea proorociei  si Dumnezeu va pregati si ma va calauzi acolo la timpul implinirii. Mi s-a mai spus,”Acum tu sa nu te duci in Biserica si sa spui: Domnul mi-a vorbit ca o sa ma faca un lider.  Tu sa astepti si toate vor veni pentru tine din partea Domnului.”

Iata cum a inceput pregatirea plecarii mele din Romania. In anul 1967 lucram ca instalator sanitar pe Aeroportul din Arad. Intr-o noapte, tot personalul de pe aeroport am fost opriti ca sa ajutam transferul pasagerilor a patru avioane de turisti. Erau turisti Europeni si Canadieni. Dupa ce s-a terminat transferul s-a constatat ca valiza unui Canadian lipsea. S-a pornit la cautarea ei, iar eu am fost pus sa o caut intr-un  avion Lufthansa care era gata de plecare spre Frankfurt. Din greseala am fost inchis in cala de bagaje unde cautam valiza pe care insa nu am gasit-o. Disperat, aflind ca sint inchis in cala de bagaje, am inceput sa bat cu picioarele ca sa fiu scos de acolo caci motoarele deja functionau, fiind gata de plecare. Mecanicul auzind bataile a venit si a descuiat usa. Am inceput sa ma cert cu mecanicul intrebindu-l de ce a inchis usa peste mine si nu a respectat regula ca acela ce iasa ultimul din cala de bagaje sa inchida usa. Mecanicul a spus: „Dar au mai ramas 5 minute pina la decolare si nu credeam ca cineva ar mai fi acolo.” Ofiterul de graniceri asistind la discutia dintre mine si mecanic s-a indreptat spre mine si mi-a spus: „Tovarase Galis, sinteti cu adevarat un Roman care va iubiti patria. (Spunea aceasta fiindca in mintea lui se gindea ca eu as fi putut sa ramin ascuns si sa plec in afara tarii dar eu nu aveam de gind sa fac lucrul acesta pentru ca eu nu puteam sa-mi las familia cu copii, singuri).

In anul 1971, cind am cerut Viza pentru Yugoslavia am primit-o imediat, datorita acestei declaratii din dosarul meu, fara sa stiu cum toate le-a pregatit Dumnezeu. Gindul meu de a pleca din tara a venit in iarna anului 1970. Cind m-am sfatuit cu sotia, ea s-a impotrivit caci nu putea sa isi lase mama batrina, singura in Romania care era si bolnava si ne-am decis sa asteptam. Cu doua luni mai tirziu mama ei si soacra mea a avut un ‘stroke’ si a plecat la Domnul. Atunci sotia mi-a spus, „Acum nu te mai opresc, sint de acord cu tine sa pleci”.

In luna Martie, 1971 am cerut ‘Viza de zece zile’ pentru Yugoslavia. Dupa doua luni mi s-a acordat. In ziua cind am primit pasaportul, mi-am luat ramas bun de la familie si am plecat la Timisoara si de acolo la Beograd.

Cititi mai departe-

George Galis – O privire in trecut…Lagarul din Austria (Ian. 2011)

Un video preluat dela Televiziunea Romana Internationala in anul 2009.

http://blip.tv/file/4614881/

 

15 comentarii (+add yours?)

  1. magda colta
    dec. 29, 2010 @ 21:59:45

    Frate Galis ma bucur mult ca am avut oportunitatea sa va cunosc mai bine, chiar daca circumstantele nu au fost cele mai placute. Pt mine ati fost o binecuvanatare si o incurajare cand am avut nevoie…
    I’m praying to God to give you strength to share with us many more of your life’s experiences… can’t wait to read more 🙂

  2. George W.Galis
    dec. 29, 2010 @ 23:11:49

    Magda, sunt bucuros caci apreciezi lucrarea pe care am prezentat-o si cred caci
    ai inteles-o. Biserica Filadelfia pe care am fondat-o este speciala, unica in misiunea ei. Urmeaza sa prezint in continuare pagini gloarioase ale lucrari
    lui Isus Hristos in Biserica Sa. Multumesc.GWG

  3. Trackback: George Galis – o privire in trecut… Lagarul din Austria « agnus dei
  4. barzilaiendan
    ian. 07, 2011 @ 11:59:59

    Frate Galis, V-am gasit blogul si ma bucur sa va citesc in aceste destainuiri autobiografice. Sunt si ele un fragment din „Amintirile cu sfinti“ pe care le colectionez de catava vreme.
    Domnul sa va binecuvinteze influenta pe care o aveti asupra noastra. S-ar putea chiar sa vorbiti acum chiar la mai multi prin Internet decat ati facut-o de la amvon !
    (Nu va lasati incurcat de pseudonimul sub care scriu pe Internet. Numele meu este Daniel Branzai, pastor baptist in Los Angeles.

  5. George W.Galis
    ian. 07, 2011 @ 12:42:30

    Preaiubit frate Daniel Branzei, am citit foarte multe din scrierile dvs. De pe
    Internet am copiat cateva sute de pagini si poze, din „Amintirile cu Sfinti”,
    pe care le pastrez in biblioteca mea. Voi continua sa scriu. Fratele Alexa Po-
    povici a fost „mentorul” meu, lucrand la formarea mea ca pastor, in perioada
    anilor: 1973-1976. Cu dragoste frateasca: GWG.

  6. Petru Amarei
    ian. 07, 2011 @ 14:11:28

    Frate Galis,
    Va felicit pentru aceasta blog unde descoprim informatii noi despre biografia si experianta dvs cu Dumnezeu. Stiu ca acum sunteti in tratament, dar ma rog pentru dvs ca sa reveniti in putere si sa mai facem cateva inregistrari pentru TV. Aici este un link spre ultima emisiune „Fata in fata” la care ati participat http://rtnchicago.com/fata-in-fata/2010-041/. Thank you for your legacy of dedication, sacrifice and compaction for the lost. God bless you!

  7. George W.Galis
    ian. 07, 2011 @ 22:21:59

    Frate Petrica, d-ta si familia d-tale, prin lucrarea pe care o faceti aveti un loc special in inima mea. Si pentru faptul caci lucram timp indelungat impreuna,
    am devenit folositori si unul si altul in lucrarea lu Dumnezeu, in Biserica Filadelfia. Ii multumesc lui Dumnezeu pentru harul acesta si pentru statornicia ta si a sotiei tale, in lucrare.

  8. Trackback: George Galis – O privire in trecut… « RTN Chicago
  9. Lucian Iosif Dobre
    ian. 11, 2011 @ 15:26:19

    Cu o deosebita placere si pasiune pentru munca ce ati depus-o citesc cu emotie, urmaresc cu bucurie nedescrisa articolele, documentariile televizate, comentariile din care se desprinde Dragostea de Cuvant, frate si unchiule George! Dumnezeu sa va rasplateasca truda depusa si cu siguranta se vor fi gasit multi alti conationali de-ai nostri – indiferent de locurile pribegiei pe unde i-a purtat Dumnezeu in lumea asta – care se vor inspira din actiunile dumneavoastra si care cu aceeasi Dragoste de Cuvant vor depune un minim efort in ajutorarea fratilor nostri romani indiferent de nivelul de cultura, religie, origini nationale din Tara. Felicitari si Rodicai pentru pasiunea cu care cu Indelunga-Rabdare ofera atitea informatii utile tuturor celor pasionati de Cuvantul Scris, Istorie si Cultura Evanghelica a romanilor din Diaspora.

  10. George W.Galis
    ian. 11, 2011 @ 16:32:42

    Lucian, am speranta caci voi fi din nou sanatos, vindecat de Domnul Isus asa
    cum am mai fost vindecat de cateva ori in viata mea, si atunci dorinta mea este sa
    va fac o vizita in Sacramento. Vreau sa va intilnesc pe toti, caci va socotesc de-ai mei.Un
    secret: in toamna anului 1944, in casa Anei Bataneantul unde se aduna biserica
    penticostala din Curtici, eu cu mama, Lenuta Vesescu cu mama ei si fratele
    Olaru Mihai, am staruit dupa botezul cu Duhul Sfint. Nu o sa uit niciodata
    bucuriile avute in acea seara de staruinta. GWG.Shalom!

  11. Lucian Iosif Dobre
    ian. 11, 2011 @ 19:58:22

    Ne rugam Domnului sa va intareasca prin Duhul Sfant, boala si suferinta sunt ingaduite pentru o vreme, de ce e asa o stie El. Tatal ne prelucreaza si ne curata de zgura, ca sa raminem la forma dorita de Domnul. Toti trecem prin incercari dar avem pe Mangaietorul, Duhul Adevarului care ne sustine si ne ajuta prin tot ce trecem. Ar fi o bucurie deosebita sa va intilnesc. Imi aduc aminte din copilarie inainte de a ne muta din Arad de curtea casei dvs, de Gigi, de Rodica…amintirile parca reinvie odata cu trecerea anilor. Domnul sa va intareasca, ne rugam pentru dvs !

  12. Trackback: George Galis – Proorocia care mi-a citit gindurile la Biserica Penticostala din comuna Vladimirescu « agnus dei
  13. Trackback: George W. Galis – Recunostinta in ceas aniversar in Tribuna Romaneasca « agnus dei – english + romanian blog
  14. alexandru grigorescu
    dec. 12, 2011 @ 12:37:32

    My dearly beloved, grace to you and peace from God our Father and the Lord Jesus Christ, who comforts us in all our tribulation, that we may be abel to comfort those who are in any trouble, with the comfort with which we ourselves are comforted by God. And we should always be thankfull to God who always leads us in triumph in Christ, and through us diffuses the fragrances of His knowledge in every place.

    A true faith in Jesus Christ will not suffer us to be idle. No, it is an active, lively, restless principle; it fills the heart, so that it cannot be easy till it is doing something for Jesus Christ.

    Oh let us continually keep faith in exercise, till it be entirely swallowed up in the boundless ocean of beatific vision.

    here is a video you will enjoy.

    http://www.youtube.com/user/TheBekyta#p/a/f/0/6W3ehBM_534

    God bless you beloved. Alexandru.

    • rodi
      dec. 12, 2011 @ 12:46:24

      Alexandru, thank you for your words and for the video. Rebeca is a wonderful evangelist, I was thrilled to come across her videos of her singing in the public squares of Romania. May God bless and continue to use her and her family ministry.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari