Lazar Gog – Cinstirea Părinților

Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău.Exodul 20:12

Cea de-a cincea porunca din decalog.

Seminarul de astazi, asupra celor 10 porunci, se intituleaza cinstirea parintilor, dupa cum se spune tocmai porunca, in sine: Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta. Este un fapt important, ca familiile sa fie puternice, parintii sa-si iubeasca copiii, sa nu-i intarate la manie, cum spune ap. Pavel. Si, bineinteles, copiii sa-si cinsteasca parintii. Sa-i onoreze. Daca porunca a patra, porunca despre Sabat, cu care se incheie sirul poruncilor legate de responsabilitatea noastra  pe verticala, cu Dumnezeu, daca porunca a patra nu este amintita in Noul Testament, porunca a cincea este singura porunca care este amintita in Noul Testament in forma in care apare in Cele Zece Porunci. De ce lucrul acesta? Pentru faptul ca Domnul Dumnezeu este interesat in sanatatea familiei de la inceput si pana la sfarsit. Este interesat in relatia parinti-copii si cresterea copiilor de la inceput si pana la sfarsit pentru ca si biserica si societatea depinde de aceasta institutie divina care este familia. 

VEZI si –

Daca fii si ficele noastre trebuie sa-si cinsteasca parintii, parintii trebuie sa se ocupe de educatia copiilor si vom vedea cateva lucruri. In societatea in care traim, familia este asaltata cu tot felul de invataturi, cu tot felul de surogate. Omenirea a ajuns intr-o stare de obraznicie incat il insulta pe Dumnezeu in fata in ceea ce priveste structura familiei, forma familiei. Si lucrul acesta este si in societatea din Vest, societatea americana, de exemplu, aici unde locuim. Este si in Romania si in Rasarit. De ce? Pentru ca diavolul stie acest secret: Daca ruineaza familia, el poate sa loveasca si in pacea si in unitatea bisericii. Doctrina fundamentalaa lumii contemporane este corectitudinea politica. Si in aceasta corectitudine politica, familia nu mai este ceea ce a fost, ceea ce a instituit Dumnezeu de la inceput- O relatie pe viata intre un barbat si o femeie.

De asemenea, disciplina pe care parintii, cu dragoste si cu grija trebuie sa o dea copiilor, nu mai exista pentru ca dupa corectitudinea politica nu trebuie sa ne discilinam copiii. Am ramas surprins cercetand Cuvantul Domnului si cercetand scrieri despre familie si despre societatea contemporana in pozitia fata de familie, am ramas surprins de o circulara a departamentului de politie din Houston, Texas, legata de educarea copiilor. Am ramas surprins pentru ca nu prea se mai aude ce scrie. Am sa va citesc ce scrie departamentul de politie din Houston, Texas legat de relatia parinti-copii si educarea copiilor  nostri. In fiecare oras, si in orasul nostru, care este un oras mic, 350.000 de locuitori, politia are probleme cu multe familii si cu multi tineri certati cu legea, certati cu bunul simt, sigur ca un oras mare cum este Houston-ul, au mai multe probleme. Si cumva, obositi de prea multe probleme cu tinerii, cu adolescentii.

Politia a scris un pamflet ca sa atraga atentia la parinti, ce relatie trebuie sa aiba cu copiii: 12 reguli usoare pentru parinti. Cum sa transformi copilul tau intr-un delicvent. Deci, e o ironie a politiei la adresa corectitudinii politice  legate de familie, in special relatia parinte-copil:

 1. Incepe inca din fasa sa dai copilului tot ce vrea. In felul acesta, el va creste crezand ca toata lumea ii datoreaza tot ce vrea.
 2. Cand vorbeste urit copilul tau, ca parinte, rade impreuna cu el. Aceasta il va face sa creada ca ii dragut.
 3. Nu-i da niciodata o educatie spirituala. Asteapta pana va avea 21 de ani si atunci, asteapta sa aleaga singur.
 4. Evita folosirea cuvantului ‘rau’, ‘gresit’. S-ar putea sa dezvolte un complex de vinovatie in copilul tau. Cand va fi arestat, de exemplu, pentru ca a furat o masina, el va crede ca societatea este impotriva lui si ca-l persecuta.
 5. Strange totul dupa copiii tai: carti, papuci, haine, jucarii Fa totul pentru el, in asa fel, incat sa fie un om cu experienta aruncarii responsabilitatiiasupra altora cand va creste mare.
 6. Lasa-l sa citeasca tot ce-i cade in mana. Sa ai grija sa aiba tacamurile si paharul de baut apa sterilizate. Dar, lasa-i mintea sa se hraneasca cu toate gunoaiele.
 7. Certati-va des in fata copiilor vostri. In felul acesta nu vor fi socati cand mai tarziu o sa vada ca va despartiti.
 8. Da-i copilului sa aiba bani de cheltuit cati doreste. Nu-l determina sa castige el ceva bani. Nu-l impinge la lucru. De ce sa aiba el lucruri tot asa de greu cum le-ai avut tu?
 9. Satisfa-i toate poftele de mancare, de bautura, de confort. Sa aveti grija ca toate dorintele  lui senzuale sa fie implinite. A-i nega vreo dorinta, duce la frustrari negative si nu-i bine sa creasca cu influente negative.
 10. Tine-i partea in fata vecinilor. , in fata profesorilor, in fata politiei. Acestia sunt prejudiciati in fata copilului tau.
 11. Cand intra in probleme, cere-ti scuze pentru tine, nu pentru el, zicand: „Nu am putut sa cred ca vreodata se va intampla asa ceva tocmai cu copilul meu.
 12. Pregateste-te pentru o viata de amaraciune. O sa o ai cu siguranta daca asa le duci.

Este interesant, politia sa treaca peste corectitudinea politica si sa vina si sa spuna aceste lucruri.

Haideti sa ne uitam ce spune Cuvantul Domnului, legat de aceasta porunca. Este porunca a cincea, cu care Domnul Dumnezeu atrage atentia oamenilor la relatiile lor pe orizontala- unii cu altii. Primele patru porunci sunt relatiile noastre….

(notite din primele 10 minute, au mai ramas 33 de minute din mesaj pe video)

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: